REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec histerije, ruska vojska se umika: »Premagali smo in osramotili Zahod brez enega samega izstreljenega naboja!«

Konec histerije, ruska vojska se umika: »Premagali smo in osramotili Zahod brez enega samega izstreljenega naboja!«Tanki in samohodni topovi se umikajo. Vir: FB, posnetek zaslona

Poveljstvo ruske vojske je napovedalo, da se njene enote umikajo v notranjost države po zaključku vaj blizu meje z Ukrajino.

To bi lahko bil prvi resen znak, da vojne, ki so jo napovedovali vsi zahodni politiki, mediji in strokovnjaki za mednarodne odnose – najverjetneje ne bo.

To bi lahko bil prvi resen znak, da vojne, ki so jo napovedovali vsi zahodni politiki, mediji in strokovnjaki za mednarodne odnose – najverjetneje ne bo.

Moskva je sicer ves čas vztrajala, da so bile napovedi o invaziji - neresnične.

V torek je tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova ostro kritizirala več tednov trajajoča poročila zahodnih medijev o načrtovanju ruskega napada na Ukrajino.

»15. februar 2022 se bo zapisal v zgodovino kot dan, ko je zahodna vojna propaganda spodletela,« je zapisala.

Po njenih besedah ​​je bil Zahod »osramočen in uničen, ne da bi izstrelil en sam strel.«

Ruski vojak
Ruski vojak. Vir: Twitter

Hkrati je moskovsko obrambno ministrstvo objavilo, da je več ruskih vojakov končalo svoje vaje v Belorusiji, blizu ukrajinske meje, in da bodo začeli postopek umika.

Bloomberg je pred tem objavil že vnaprej napisan članek o tem, da je Rusija – napadla Ukrajino. Članek so nato umaknili.

Komentarji Zaharove so bili objavljeni po tem, ko je ameriška agencija Bloomberg v soboto ob sklicevanju na neimenovane uradnike poročala, da bi se lahko ofenziva na Ukrajino začela že v torek.

Bloomberg je pred tem objavil že vnaprej napisan članek o tem, da je Rusija – napadla Ukrajino.

Članek so nato umaknili.

Agencija je poročala, da bi možni napad lahko vključeval provokacijo v regiji Donbas ali v smeri proti Kijevu.

Ruska vojska je medtem nadaljevala manevre brez zastoja.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je konec tedna za CNN povedal, da »viri« in »zbrani obveščevalni podatki« kažejo, da bi se »velika vojaška akcija« lahko »začela vsak dan.«

Zahodne države so medtem sporočale, da bodo podpirale borce za svobodo, tako v Ukrajini, kot v Siriji.

Tukaj je videti, za koga gre.

Sullivan je tudi povedal, da njegova napoved vključuje tudi prihajajoči teden pred koncem olimpijskih iger v Pekingu.

Kremelj je večkrat vztrajal, da nima nobenih agresivnih namenov, in je obtožil zahodne medije, da vzbujajo množično 'histerijo.'

Napetosti na skupni meji so se v zadnjih mesecih stopnjevale.

Kremelj je večkrat vztrajal, da nima nobenih agresivnih namenov, in je obtožil zahodne medije, da vzbujajo množično »histerijo.«

Rusija je zahtevala in še vedno zahteva jamstva, da se Ukrajina ne bo pridružila zvezi NATO, ker to smatra za grožnjo svoji varnosti.

Vendar pa je generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg vztrajal, da Rusija nima »veta« na ambicije Kijeva, da si zagotovi članstvo.

Jens Stoltenberg / ZDA / RUSIJA
Jens Stoltenberg. Vir: Twitter

Najvišji ruski diplomat, zunanji minister Sergej Lavrov, je v ponedeljek dejal, da je bila Rusija razočarana nad odzivom Nata in ZDA, vendar pa je predsedniku Vladimirju Putinu sporočil, da »še vedno obstaja upanje, da se doseže diplomatska rešitev.«

V govoru kmalu po Zaharovi je Lavrov v torek zatrdil, da so poročila zahodnih virov o skorajšnjem napadu Rusije na Ukrajino »informacijski terorizem.«

Istočasno je ruski parlament pozval ruskega predsednika k priznanju obeh separatističnih republik v Ukrajini kot samostojni državi.

Ker je bila prekinitev delovanja Severnega toka 2 razglašena kot orodje pritiska na Rusijo, če sproži vojno, bo v primeru, da ne sproži vojno, težko zagovarjati mnenje, da naj Severni tok 2 ostane blokiran. Obenem je Ukrajina jasno videla, da bi v primeru napada Rusije vsi zahodni diplomati zbežali, skupaj s tujimi vojaki.

Putin je pohvalil parlamentarce, ker so pokazali skrb za prebivalstvo, ki po njegovi oceni doživlja genocid, istočasno pa je dejal, da še niso izčrpane vse možnosti diplomatskih rešitev, kot jih predvideva sporazum iz Minska.

Putin je z odločitvijo, da ne sproži vojne tako izpadel kot zmagovalec, ne da bi sploh sprožil vojno - kar je največji uspeh, ki ga nek politik lahko doseže.

Zahodni politiki bodo sedaj pod veliko večjim pritiskom, da pritisnejo na Ukrajino, da bi ta zagotovila avtonomijo rusko govorečemu prebivalstvuna vzhodu države.

Ker je bila prekinitev delovanja Severnega toka 2 razglašena kot orodje pritiska na Rusijo, če sproži vojno, bo v primeru, da Rusija ne sproži vojno, težko zagovarjati mnenje, da naj Severni tok 2 ostane blokiran.

Obenem je Ukrajina jasno videla, da bi v primeru napada Rusije vsi zahodni diplomati zbežali, skupaj s tujimi vojaki.

Ostaja le še vprašanje, ali lahko Ukrajina tako hitro vstopi v NATO, da se Rusija ob ponovljeni zaostritvi na isti osnovi ne bi mogla odzvati.

Toda to je malo verjetno, saj bodo nekatere članice NATO lahko v prihodnje veliko bolj utemeljeno nasprotovale vstopu Ukajine v NATO, saj je sedaj jasno, da se bo Rusija odzvala odločno in tudi z orožjem.

To pa pomeni, da bodo same članice NATO v praksi verjetno ustavile proces pridruževanja Ukrajine in Gruzije zvezi NATO.

To pa je točno to, kar je želel Putin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek