REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Janša slavi kolaboracijo in ne mara Kitajske in Rusije: ker se zavzemata za spoštovanje vrednot antifašizma!

Zakaj Janša slavi kolaboracijo in ne mara Kitajske in Rusije: ker se zavzemata za spoštovanje vrednot antifašizma!Venci za enote pod poveljstvom Gestapa. Vir: Twitter

Izjave in ravnanja slovenskega predsednika vlade, usmerjena v poveličevanje kolaboracije in nacifašizma žal niso ekscesi, pač pa del novega vala retuširanja zgodovine.

Izjave in ravnanja slovenskega predsednika vlade, usmerjena v poveličevanje kolaboracije in nacifašizma žal niso ekscesi, pač pa del novega vala retuširanja zgodovine. Celo države EU in OZN imajo s tem - resne probleme... 

Obnova hiše Xhaferja Deve, vodje zloglasne divizije »SS Skenderbeg«, v Južni Mitrovici na Kosovu, pohod v Kijevu v čast nacističnega sodelavca ukrajinskega rodu Stepana Bandere, proustaški izpadi proti Srbom in postavljanje spomenikov ustašem in teroristom na Hrvaškem s strani hrvaških organizacij, povorke v čast »domačim« SS enotam v baltskih državah, rehabilitacija poljskih sodelavcev okupatorja, polaganje državnih vencev na spomenik domobrancev v Sloveniji...

To so le nekateri od dogodkov, do katerih je sodobna Evropa brezbrižna.

Na Kosovu sta na primer sredstva za obnovo hiše vodje SS divizije Skenderbeg namenili tudi EU in razvojna agencija OZN UNDP.

Sledila so opozorila na družbenih omrežjih o tem, kaj pravzaprav obnavljajo.

In nato so sporni projekt - prekinili.

Nekaj podobnega lahko vidimo v Sloveniji.

Janša je na primer v svojih intervjujih zelo oster do »komunistične« Kitajske, celo do točke, ko je podprl odcepitev dela njenega ozemlja.

Stališča do Rusije je sicer nekoliko omilil v zadnjem času, ko se je spoprijateljil z Viktorjem Orbánom, ker Moskva z Madžarsko goji zelo tesne stike.

Toda, kot opozarja dr. Denis Mančevič, je »Orbánova politika do Rusije neprimerljivo bolj prijateljska, Madžarska se precej bolj naslanja na Rusijo tako pri strateških vprašanjih, kot je energetika, odzivu na pandemijo ter pri uporabi ruskih cepiv in tehnologij in tudi na obrambno-vojaškem področju. Sedanja slovenska vlada temu pristopu ne sledi.«

Res pa je, da je bil večji del svoje politične kariere Janez Janša oster nasprotnik režima ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Domobranci - Poljska
Rehabilitacija poljskih domobrancev. Vir: Twitter

Janša je kritiziral politične poteze Kremlja, istočasno pa vse slovenske politike – najbolj nekdanjega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca –, ki so z Rusijo vzpostavljali predvsem gospodarske odnose.

V zunanji politiki Janša zvesto sledi politiki Zahoda in ZDA, to pa se je videlo tudi ob konkretnih pritiskih Slovenje ne podjetje Huawei in tesne odnose predvsem z Bidnovo administracijo.

Odgovor na vprašanje, zakaj sta za Janšo Rusija in Kitajska stalni tarči, pa se morda skriva tudi v vrednotah, ki ju obe državi zasledujeta.

Da bi preprečili ponovitev tragedije svetovne vojne, bosta Rusija in Kitajska ostro obsodili dejanja, katerih cilj je zanikati odgovornost za grozodejstva nacističnih agresorjev, militarističnih zavojevalcev in njihovih sostorilcev, omadeževati in očrniti čast zmagovalk.

O tem smo lahko nekaj več prebrali tudi v nedavni skupni izjavi Kitajske in Rusije, objavljeni ob pričetku olimpijskih iger.

V skupni izjavi namreč »kitajska stran ugotavlja pomen prizadevanj ruske strani za vzpostavitev pravičnega večpolarnega sistema mednarodnih odnosov«, kar je seveda neposreden napad na unipolarno vlogo ZDA v svetu.

Nato pa sledi nekaj ključnih stavkov: »Strani nameravata močno podpirati izide druge svetovne vojne in obstoječo povojno svetovno ureditev, braniti avtoriteto Združenih narodov in pravičnost v mednarodnih odnosih, se upreti poskusom zanikanja, izkrivljanja in ponarejanja zgodovine druge svetovne vojna. Da bi preprečili ponovitev tragedije svetovne vojne, bosta strani ostro obsodili dejanja, katerih cilj je zanikati odgovornost za grozodejstva nacističnih agresorjev, militarističnih zavojevalcev in njihovih sostorilcev, omadeževati in očrniti čast zmagovalk.«

Župan Radencev Roman Leljak ob spomeniku ustaškemu zločincu Ante Paveliću
Župan Radencev Roman Leljak ob spomeniku ustaškemu zločincu Ante Paveliću. Vir: Twitter

Takšne izjave so seveda popolnoma nekompatibilne z Janševim pogledom na svet in njegovim gorečim antikomunizmom.

Janša in njegovi somišljeniki zato stalno zasledujejo en sam cilj, da namreč z retuširanjem zgodovine postanejo tudi gospodarji nove politične prihodnosti.

O tem, kdo se danes res še bori za vrednote antifašizma in kdo jih je že pozabil v čast »novega svetovnega reda«, je za Sputnjik spregovoril tudi profesor beograjske Filozofske fakultete, profesor Miloš Ković.

Po drugi strani pa baltske države in del ukrajinskega prebivalstva, Bolgarija, Romunija, Albanija, države, ki so sodelovale pri razkosanju Jugoslavije v drugi svetovni vojni, Hrvaška - niso bile nikoli kaznovane.

Po njegovi oceni gre za pomembno spreminjanje in predrugačenje zgodovine.

»Vidimo, da je to najbolj pogosto v državah, ki so dajale, da tako rečem, SS divizije Adolfu Hitlerju, in to so zelo pogosto države, ki po drugi svetovni vojni niso bile kaznovane, kot je bila kaznovana Nemčija. Praktično je bila Nemčija najbolj kaznovana in skoraj lahko rečemo, da je bila edina. Po drugi strani pa baltske države in del ukrajinskega prebivalstva, Bolgarija, Romunija, Albanija, države, ki so sodelovale pri razkosanju Jugoslavije v drugi svetovni vojni, Hrvaška - niso bile nikoli kaznovane,« poudarja profesor Ković.

Vir: Twitter

Sprašuje se, kako je mogoče, da so v mednarodnem redu, ki temelji na zmagi nad fašizmom in nacizmom, nekatere države ostale nekaznovane, in to vidi kot razlago za zadnje primere poveličevanja nacistov.

To je postalo danes celo tako običajno, da se zaradi relativizacije zločinov in rehabilitacije nekdanjih zločincev, kot je v Sloveniji primer s škofom Rožmanom in domobranskim generalom Rupnikom, na Hrvaškem pa s Stepincem in ustaškimi klavci - nekateri že norčujejo iz stvarnosti v teh evropskih državah.

Toda v resnici so zadeve prekleto resne.

»Vidimo, da esesovci korakajo po baltskih republikah, da se v Ukrajini slavijo nacistični sodelavci. Vidimo, da se to dogaja tudi na Kosovu. V Črni gori pojejo Thompsonove pesmi, ki so odkrito proustaške in praznujejo genocid nad srbskim narodom v Jasenovcu. In seveda je Hrvaška najbolj izrazit primer, kjer imamo opraviti z odprto prenovo ustaškega diskurza,« ocenjuje Ković.

Opozarja tudi, da Evropa o vsem tem molči.

Ta proces se je po Kovićevih besedah ​​začel z relativizacijo vprašanja odgovornosti za izbruh prve svetovne vojne.

Če bo šlo tako naprej, se nam bodo res kmalu vrnili takšni prizori in dogodki, kot je spodnji tvit, s kljukastim križem na prsih...

»Nekaterim je bilo jasno že leta 2014, ko se je praznovala stoletnica prve svetovne vojne, da je le vprašanje časa, kdaj se bo zgodovina druge svetovne vojne relativizirala. Ta čas je prišel. Zdi se mi, da so te države, ki smo jih pravkar omenili, neke vrste testni baloni in da se ta stvar vodi iz samega srca EU ugotavlja Ković.

»Tu vidimo primer na Kosovu s proslavo Xhaferja Deve, albanskega nacističnega zločinca. Počakajmo torej, da vidimo, kakšen bo odziv sveta, toda prepričan sem, da se za tem dogaja nekaj resnejšega,« je prepričan.

Pripadniki ukrajinskega bataljona Azov ne skrivajo, kdo so jim vzorniki... Vir: Twitter

Opozarja tudi na dejstvo, da ti procesi gredo z roko v roki s krepitvijo Nemčije, Berlin pa je, spominja, motor EU, in ko gre za Balkan in velik del vzhodne Evrope, se Nemčija sprašuje o vsem.

»Zdi se, da so v Nemčiji ljudje, ki so tako naivni, da res verjamejo, da bosta takšna politika in takšen način javnega govora minila. V srbskem in ruskem primeru temu neposredno sledijo obtožbe. Rusija je na primer zdaj kriva za izbruh druge svetovne vojne. Ko gre za Srbe, so zločini genocida nad srbskim narodom relativizirani. Število žrtev v Jasenovcu se zmanjšuje oziroma se primerjata Jasenovac in Srebrenica. In tega nihče pri zdravi pameti ne more primerjati,« poudarja Ković.

Vse to so znaki, zaradi katerih po njegovi oceni Srbi in Rusi vidijo, kaj se pripravlja.

Dodaja, da je jasno, da imajo takšni projekti podporo tudi v anglosaksonskem svetu.

»Od kod prihajajo relativizacije? Ne samo iz Berlina, tudi iz Londona in Amerike. In če boste prebrali 'Mein Kampf', boste videli, da Hitler občuduje ameriško kolonizacijo Divjega zahoda in britansko kolonialno izkušnjo v Indiji. Gre torej za širši zgodovinski pojav,« opozarja Ković.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek