REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izdaja: Janša po uporabi zavrgel Počivalška, slovenski hoteli v roke Madžarom, vlada pa gleda vstran!

Izdaja: Janša po uporabi zavrgel Počivalška, slovenski hoteli v roke Madžarom, vlada pa gleda vstran!Predstavljamo hotel, v katerem bo Počivalšek po prodaji Save skladu Prestige direktor holdinga... Vir: Twitter

Pred nami je politično napet teden, kjer se bo vse vrtelo okoli turizma.

V opozicijskih strankah opozarjajo na »izdajo« vlade in imajo prav.

Zgodba v zgodbi pa je seveda dejstvo, da je na koncu vladavine te vlade najbolj izkoriščana in zlorabljena stranka, ki je ostala brez vse podpore (ker je izdala lastne volivce) in brez katere Janša in SDS ne bi mogla vladati - ostaja praznih rok.

Sklad York naj bi namreč madžarskemu skladu Prestige prodal 43-odstotni deleža Save, s tem pa bo madžarski sklad samo na korak do nadzora nad slovenskimi hoteli z več kot 2600 posteljami na najbolj prestižnih lokacijah v Sloveniji.

Cena za delež naj bi se gibala okoli 50 milijonov evrov - kar je precej manj, kot je država odštela za razne protikoronske dodatke.

Cena za delež naj bi se gibala okoli 50 milijonov evrov - kar je precej manj, kot je država odštela za razne protikoronske dodatke.

Sava Turizem je ob tem največja ponudnica turističnih storitev v Sloveniji. Upravlja namreč hotele s približno 2600 sobami, apartmajska naselja, kampe, termalne in wellness centre ter tudi konferenčne dvorane in golf igrišče, vse to na najboljših lokacijah po državi: na Bledu, Ptuju, v Moravskih Toplicah, Radencih, Portorožu, Izoli in Strunjanu.

Vlada bi namreč lahko, kot skupščina SDH uveljavila predkupno pravico in poskrbela za to, da slovenski hoteli ostanejo v lasti države.

Vendar vlada molči, čeprav je po neuradnih informacijah pogodba s skladom Prestige za nakup deleža ki ga ima v Savi Turizem sklad York že podpisana.

Čaka se le še nakazilo denarja, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh.

Toda vlada ima še vedno 30 dni časa, da kot skupščina Slovenskega državnega holdinga doseže uveljavitev predkupne pravice.

To bo razklalo tudi doslej enotno vlado.

Znano je, da je bilo Zdravku Počivalšku obljubljeno, da bo on postal vodilni slovenskega turističnega holdinga, s tem pa si je SDS tudi kupovala lojalnost SDS in podporo poslancev SMC.

Sedaj je časa za rušenje vlade zmanjkalo, ker so pred vrati volitve in SDS poslancev SMC/Konkretno ne potrebuje več. Po drugi strani pa ima Janša do Madžarov  in Viktorja Orbana, ki z milijoni – v zadnjih 4 letih z najmanj 12-timi – napaja njegove medijske greznice, veliko dolgov.

Toda sedaj je časa za rušenje vlade zmanjkalo, ker so pred vrati volitve in SDS poslancev SMC/Konkretno ne potrebuje več.

Po drugi strani pa ima Janša do Madžarov  in Viktorja Orbana, ki z milijoni – v zadnjih 4 letih z najmanj 12-timi – napaja njegove medijske greznice, veliko dolgov.

In zato vlada le tiho spremlja, kako gredo slovenski turistični biseri v roke madžarskim tajkunom, povezanim z predsednikom vlade Viktorjem Orbanom.

Ni znano, ali je Zdravko Počivalšek v zameno za nenadoma Madžarom prodano turistično srebrnino Slovenije že dobil kakšno tolažilno nagrado, toda kot kažejo njegove izjave o tem, da bo država poskušala uveljaviti svojo predkupno pravico pri teh zadevi s predsednikom vlade očitno nista niti najmanj usklajena.

V tem smislu je Zdravko Počivalšek res tragična figura.

Vendar ni pomilovanja vreden, kajti podobno usodo in izdajo s strani Janše v zadnjem trenutku so že doživeli mnogi pred njim.

Janša sebi zveste kadre po uporabi redno zavrže.

Pri tem slovensko turistično gospodarstvo k BDP-ju prispeva 13 odstotkov, posredno in neposredno zaposluje 12 odstotkov aktivne delovne populacije in predstavlja 40 odstotkov izvoza storitev.

Pri tem ministri znova neposredno dirigirajo vodstvu SDH, ki bi moralo biti avtonomno.

Kar je tudi protizakonito.

Lanske nezavezujoče ponudbe različnih interesentov za Savo Turizem, tudi z Madžarske, so se gibale do 220 milijonov evrov. Od tega je treba odšteti še približno 100 milijonov dolga, ki je ostal skupini. To pomeni, da je Yorkov delež ocenjen na okoli 50 milijonov evrov. Koliko bo dejansko odštel sklad Prestige, še ni znano, zelo verjetno pa si bo prizadeval dobiti še delež, ki ga imajo SDH ali drugi manjši lastniki, da bi dobil več kot 50-odstotni delež.

Če mu bo to uspelo, pa je v veliki meri res odvisno od Počivalška in tega, ali si bo v končnici te sage upal upreti svojemu šefu, ki ga je tako očitno uporabil in po uporabi – zavrgel.

Toda v naravi teh ljudi je nekaj drugega, zato bo Počivalšek verjetno tiho in za tolažbo vdano sprejel kakšno miloščino, ki mu jo bo ob koncu mandata navrgel predsednik vlade...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek