REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Priština zaradi energetske krize prepovedala rudarjenje kriptovalut

Priština zaradi energetske krize prepovedala rudarjenje kriptovalutKosovo je prepovedalo rudarjenje kriptovalut. Vir: Twitter

Vlada v Prištini je uvedla prepoved rudarjenja kriptovalut, da bi omejila porabo električne energije v času najhujše energetske krize na Kosovu v zadnjih 10 letih.

Vse agencije za izvajanje zakonitosti bodo ustavile te aktivnosti v sodelovanju z drugimi ustreznimi institucijami, je v izjavi zapisala ministrica za gospodarstvo in energijo Artane Rizvanolli, poroča Reuters.

»Tehnični odbor, ki je bil ustanovljen konec lanskega leta, se je sestal na dveh sestankih, da bi ugotovil, kje je problem in določil rešitve, ko gre za negativne učinke svetovne energetske krize. Na podlagi priporočil sem sprejela odločitev o prepovedi proizvodnje kriptovalut na celotnem ozemlju Kosova,« je povedala Rizvanolli.

Poudarila je, da se bodo pristojne institucije dodatno angažirale, da bi ustavile proizvodnjo kriptovalut na lokacijah, za katere se sumi, da so razlog za visoko porabo električne energije.

En »rudar« je razkril, da s svojo opremo, sestavljeno iz 40 grafičnih procesorjev, plača okoli 170 evrov za elektriko na mesec – s kriptovalutami pa zasluži okoli 2400 evrov.

Proizvodnja kriptovalut je še posebej močna na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi.

Toda zaradi motenj v delovanju termoelektrarn in visokih uvoznih cen električne energije so morali pristojni prejšnji mesec uvesti omejitve.

Termoelektrarni Kosovo A in Kosovo B v Obiliću trenutno proizvedeta približno 500 megavatov električne energije na uro, Kosovo pa potrebuje več kot 1100 megavatov na uro.

Eden od razlogov, da se proizvede premalo električne energije, sta desetletja stari, zastareli elektrarni. Kosovska energetska korporacija navaja, da včasih celotni bloki izpadejo iz sistema.

Da bi zagotovili stabilno oskrbo z električno energijo, Kosovo uvaža elektriko, a je zdaj zaradi svetovne energetske krize cena bistveno višja.

Kosovski premier Albin Kurti je sredi decembra dejal, da je za stabilno oskrbo z električno energijo in da bi se izognili morebitnemu dvigu cen elektrike rezerviranih 20 milijonov evrov.

Zanimivo pa je, da se je zaradi nizkih cen električne energije na Kosovu v zadnjih letih veliko mladih začelo ukvarjati z rudarjenjem kriptovalut, poudarja Reuters.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek