REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova: V Ukrajini že 10.000 tujih »vojaških inštruktorjev«, od tega 4000 ameriških vojakov, delijo jim državljanstva

Zaharova: V Ukrajini že 10.000 tujih »vojaških inštruktorjev«, od tega 4000 ameriških vojakov, delijo jim državljanstvaMarija Zaharova. Vir: Twitter

Ukrajina se pripravlja na reševanje vprašanja Donbasa s silo, je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in opozorila, da se obseg tuje prisotnosti v tej državi nenehno povečuje.

'Tuji vojaki v Ukrajini lahko po skrajšanem postopku že dobijo ukrajinsko državljanstvo,' je opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva. 'Z ofenzivnim orožjem pa želijo enkrat za zmeraj rešiti problem upornih republik,' opozarja Zaharova.

»Namesto, da bi končal državljansko vojno, ki traja že osem let, vse kaže, da se Kijev pripravlja na reševanje problema Donbasa s silo,« je opozorila Zaharova na novinarski konferenci.

Dodala je, da Kijev širi histerijo glede domnevnega napada Rusije, da bi državljane odvrnili od neizpolnjenih obljub o Donbasu.

»V prestolnici Ukrajine in drugih mestih so potekali pregledi zaklonišč in preizkusi siren glede zračne nevarnosti. Z drugimi besedami, očitno menijo, da bi morali tisti, ki v Ukrajini niso umrli od državljanske vojne, umreti od strahu,« je dejala Zaharova in dodala, da so oblasti v Kijevu začele kopati tudi nove jarke in kanale na meji z Rusijo.

Zaharova je opozorila, da se obseg tuje prisotnosti v Ukrajini iz leta v leto povečuje in da je na črti ločitve v Donbasu že 4000 vojaških inštruktorjev iz ZDA, inštruktorjev zveze NATO pa naj bi bilo skupaj že 10.000.

Ukrajina in ZDA - skupni manevri
Ukrajina in ZDA - skupni manevri. Vir: Twitter

Tega vojaki iz NATO pakta niti ne skrivajo.

Kanadčani tako na primer kažejo, kako vežbajo skupaj z ukrajinskimi vojaki.

Tuji vojaki v Donbasu se ukvarjajo »s hujskanjem«, Kijev pa poskuša »legalizirati njihovo prisotnost, da bi se izognil določilom sporazumov iz Minska o umiku tujih oboroženih formacij, vojaške opreme in plačancev z ozemlja Ukrajine«, je poudarila tiskovna predstavnica Rusije.

»Ti inštruktorji se odkrito ukvarjajo s podtikanji in neposredno vodijo dogodke, ki se odvijajo pred našimi očmi. Poleg tega so ti inštruktorji nedavno dobili pravico do pridobitve ukrajinskega državljanstva po poenostavljenem postopku. To ni več samo hinavščina, to niso dvojna merila, to je že neke vrste norčevanje in posmehovanje,« je poudarila.

Zaharova je opozorila, da se obseg tuje prisotnosti v Ukrajini iz leta v leto povečuje in da je na črti ločitve v Donbasu že 4000 vojaških inštruktorjev iz ZDA, inštruktorjev zveze NATO pa naj bi bilo skupaj že 10.000. Kijev poskuša 'legalizirati njihovo prisotnost, da bi se izognil določilom sporazumov iz Minska o umiku tujih oboroženih formacij, vojaške opreme in plačancev z ozemlja Ukrajine'.

Poudarila je tudi, da se je vojaški proračun Ukrajine povečal za 20 odstotkov in da oblasti v Kijevu nameravajo nabaviti tudi ofenzivno orožje.

Zaharova je izjavila, da je ukrajinski premier Denis Šmigelj v svojem govoru v Radi (parlamentu) 17. decembra napovedal povečanje vojaškega proračuna države prihodnje leto na skoraj 12 milijard dolarjev, torej za 20 odstotkov.

»Ukrajinski obrambni minister Aleksej Reznikov je zahodne države pozval, da naj Kijevu dostavijo ofenzivno orožje, da bi očitno končno 'zaprli' vprašanje Donbasa,« je dejala.

V tem kontekstu je Moskva pozvala Zahod, naj neha gledati skozi prste na dejavnosti Kijeva in naj si prizadeva spodbuditi ukrajinske oblasti k izvajanju dogovorov iz Minska.

»Kdo ve kolikokrat že pozivamo zahodne pokrovitelje Ukrajine, vključno z mednarodnimi strukturami, ki se delajo, da ne bi opazile ničesar, kar se tam dogaja, naj nehajo obračati glave ali gledati skozi prste kijevskemu režimu in naj podprejo vsaj minimalna prizadevanja, da bi jih spodbudili k izpolnjevanju dogovorov iz Minska,« je poudarila Zaharova.

Zaharova je zaključila, da izjave Kijeva o njihovih prizadevanjih za deeskalacijo razmer v Donbasu »zvenijo kot laž.«

Pri vsem skupaj je najbolj zanimiv podatek, da vojaški inštruktorji zveze NATO in ZDA po skrajšani proceduri že dobivajo ukrajinska državljanstva.

Morda zato, da se bodo lahko že kmalu bolj srčno borili za svojo »novo - domačo grudo?«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek