REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je nevarno, da predsednik vlade, povezan z desničarji, pozna vse osebne naslove državljanov?

Zakaj je nevarno, da predsednik vlade, povezan z desničarji, pozna vse osebne naslove državljanov?Janša in vladni rumeni jopiči. Vir: Twitter

Pismo, ki ga je državljanom Slovenije poslal predsednik vlade Janez Janša in v katerem jih poziva k cepljenju, je presenetilo mnoge.

Predsednik vlade je državljanom v petek poslal pismo, v katerih se tistim, ki so se že cepili proti koronavirusni bolezni covid-19, zahvaljuje, ostale pa vljudno prosi, da o tem razmislijo.

»Naj bo to vaša svobodna, a odgovorna odločitev,« je pozval in spomnil na dneve cepljenja, ki se začnejo v nedeljo.

Poziv je sicer na mestu, komunikacijski kanal, ki se ga je poslužil predsednik vlade, pa je zelo sporen.

Ko javni funkcionarji svoja sporočila pošiljajo preko množičnih medijev je to ena situacija, ko jim pišejo osebna pisma – pa povsem druga.

Naslov prebivališča je zmeraj tudi osebni podatek, ki ga nekdo drugi osebi zaupa, ali pa tudi ne.

Naslov prebivališča je zmeraj tudi osebni podatek, ki ga nekdo drugi osebi zaupa, ali pa tudi ne. Predsednik vlade, ki nam piše, pa praviloma ni naš družinski član in prijatelj.

In te podatke praviloma zaupamo družini in prijateljem, medtem ko jih državni organi poznajo po sili zakona.

Toda predsednik vlade, ki nam piše, praviloma ni naš družinski član in prijatelj.

Pismo, ki ga pošilja, pa ni uradno.

V opisu nalog predsednika vlade ni pošiljanje osebnih pisem.

Kje je torej podlaga za sporočanje teh podatkov?

Cvetober bralcev Demokracije v desnosučni akciji Sekal bom rdečo zvezdo. Vir: Twitter

Nekateri so ne glede na vse očitke to Janševo potezo pohvalili kot »pravo«, drugi pa so bili zadržani ali tudi jezni, ker se jim je z osebnim pismom oglasil prav tisti, ki je po njihovem mnenju najbolj odgovoren za katastrofalno stanje v državi.

Toda istočasno se je postavilo še eno vprašanje, namreč, kdo je kabinetu predsednika vlade sploh dostavil vsa imena, priimke in naslove ter morda še druge osebne podatke državljanov.

Slovenski predsednik vlade in njegovi najbližji sodelavci namreč delijo iste poglede, ali pa so povezani tudi z desničarji, ki so že neposredno napadali predvsem petkove protestnike in jim grozili z navedbami njihovih osebnih naslovov prebivanja.

Do njih imajo sicer lahko dostop tudi državni organi, toda le v zvezi z uradnimi nalogami, ki jih opravljajo. Pisanje osebnih pisem pa zagotovo ni takšna naloga.

Zadeva bi bila lahko še bolj nevarna tudi zato, ker je predsednik vlade tudi predsednik stranke SDS in bi po enaki poti lahko pridobil tudi zabeležene elektronske naslove prebivalcev Slovenije.

To pa bi bilo zelo koristno iz več razlogov, ki pa nimajo ničesar opraviti z nalogami države.

Elektronski naslovi (skupaj s pravimi naslovi) bi bili, na primer, lahko zelo dobra podlaga tudi za pošiljanje strankarskega promocijskega materiala, s pomočjo povezave z družbenimi omrežji pa tudi za organiziranje ciljanih informacijskih kampanj.

Inštitut 8. marec je zato na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik že naslovil vprašanja, povezana s pismom, ki ga je državljanom poslal predsednik vlade in SDS Janez Janša.

 Zanima jih predvsem, na kakšni pravni podlagi je Janša lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva.

Neonaci
Neonaci na protestu v Ljubljani. Vir: Twitter

»Na kakšen način in na kakšni pravni podlagi je predsednik vlade lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva in katere naloge iz svoje pristojnosti pri tem izpolnjuje kot predsednik vlade,« so vprašali informacijsko pooblaščenko.

Inštitut 8. marec je zato na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik že naslovil vprašanja, povezana s pismom, ki ga je državljanom poslal predsednik vlade in SDS Janez Janša.

Kraj prebivališča je namreč po njihovih navedbah osebni podatek, ki ni splošno dostopen, podlago za vpogled pa se dobi v zakonu, pisni zahtevi ali v pisni privolitvi posameznika, na katerega se podatki nanašajo.

»Na ovojnici so ime in priimek, torej ni šlo za generalno pošiljanje vsem gospodinjstvom, mnogi so dobili pismo kar na naslov začasnega prebivališča,« so poudarili v Inštitutu 8. marec.

Obstaja pa še en razlog, zaradi katerega bi v tem primeru lahko prišlo do zlorabe osebnih podatkov.

Znano je, da je predsednik vlade Janez Janša spremljal in poobjavljal tvite različnih skrajno desnih skupin, tako v tujini kot v Sloveniji, medtem ko je bil njegov svetovalec za nacionalno varnost po informacijah predsednika KNOVS-a Matjaža Nemca celo vezni člen med desničarji in kabinetom trenutnega predsednika vlade.

Knovs se je namreč avgusta na zaprti seji seznanil z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj.

Predsednik komisije Matjaž Nemec je zatem sporočil, da je bil generalni direktor policije Anton Olaj zelo skop z odgovori, češ da se je zmrdoval glede na pristojnosti komisije.

Na seji so bili seznanjeni tudi s fotografijami Žana Mahniča, na katerih pozira skupaj s skupino znanih neonacistov.

Janez Janša, propagandist teroristične grožnje v ZDA
Nemec je na Mahniča naslavljal vprašanje, ali je prav on tisti vezni člen, ki omogoča povezavo med kabinetom predsednika vlade in rumenimi jopiči. Vir: Twitter

Na sejo sta bili vabljena tako premier Janez Janša kot državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, ki pa se seje nista udeležila.

»Danes smo želeli Janšo soočiti z vprašanji, kako se je zgodil vzpon neonacizma, zakaj Slovenija financira neonaciste, čemu jih Policija ne preganja in kako so povezani s stranko SDS. Toda predsednika vlade na sejo ne bo,« je pred začetkom sporočil predsednik Knovsa.

V tem času je namreč Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ustanovitelj portala NTA, ki jo je vodil oboževalec Adolfa Hitlerja Urban Purgar, pred njim pa Aleš Ernecl, ki je medij (NTA) opredelil kot fašističen - prejelo finančno podporo države pod taktirko Janševe vlade.

Tako je sporno Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ob zgražanju slovenske javnosti, prejelo državna sredstva zaradi svojega »posebnega pomena.«

Podelilo jih je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija.

Vidni član petkovega protestnega gibanja Jaša Jenull je policiji prijavil predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja oziroma njegov tvit, v katerem je ta objavil fotografijo izpred Jenullovega doma in pripisal: »Narod, povejte, končam jaz to po hitrem postopku?«

Zato je Nemec na Mahniča naslavljal vprašanje, ali je prav on tisti vezni člen, ki omogoča povezavo med kabinetom predsednika vlade in rumenimi jopiči.

Ob tem so bili številni pripadniki t. i. rumenih jopičev, ki so jih hvalili člani Janševe vlade, povezani z nacionalistično skupino Blood and Honour ali pa skupino Tukaj je Slovenija.

Objave t. i. rumenih jopičev je na svojem profilu delil tudi predsednik vlade Janez Janša.

To samo po sebi seveda neposredno ne dokazuje povezav politične in t. i. militantne desnice v Sloveniji, vendar stopanje v bran in deljenje objav zagotovo nakazujeta, da skupina uživa podporo in strinjanje v vrhu Janševe vlade.

Prav tako so znani primeri, ko je Janez Janša spremljal skrajno desničarsko gibanje QAnon, soodgovorno za napad na ameriški Kapitol 6. januarja letos in poobjavljal tvite, v katerih je tako kot obsojeni norveški množični morilec Anders Breivik obsojal »kulturni marksizem.«  

Janša in Breivik - ideološka siamska dvojčk?
O grožnji kulturnega marksizma je Janez Janša, še ko je bil v opoziciji, prepričeval tudi člane najvplivnejše evropske politične družine, desne Evropske ljudske stranke (EPP). Vir: Twitter

Spomnimo, desni ekstremist Anders Breivik je leta 2011 na otoku Utoya postrelil 69 najstnikov, članov podmladka norveške laburistične stranke in v Oslu nastavil bombo, ki je ubila nadaljnjih 8 ljudi.

Na sodišču je dejal, da se bo do smrti boril za nacizem.

Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma.

Po besedah množičnega morilca Breivika – pa tudi po besedah Janeza Janše in Branka Grimsa - se desničarji borijo proti »kulturnemu marksizmu«, ki je »izvor propada«.

Po besedah Andersa Breivika – pa tudi po besedah Janeza Janše in Branka Grimsa - se desničarji borijo proti »kulturnemu marksizmu«, ki je »izvor propada«.

O grožnji kulturnega marksizma pa je Janez Janša, še ko je bil v opoziciji, prepričeval tudi člane najvplivnejše evropske politične družine, desne Evropske ljudske stranke (EPP).

O Janševem govoru, v katerem je evropske somišljenike na zasedanju v Helsinkih svaril pred tem, da »našo civilizacijo ogrožajo različne oblike kulturnega marksizma, ki želijo uničiti družine, narodno in evropsko identiteto, zasebno lastnino, zasebno šolstvo in religijo« so na široko poročali mediji blizu stranki SDS.

Vir: Twitter

Pripadniki Janševih rumenih jopičev in z njimi povezanimi skrajneži pa niso pokazali svojega nagnjenja k nasilju samo ob soočenju s »petkovimi protestniki«, pač pa so se tudi na družbenih omrežjih radi hvalili s tem, kako bodo »fizično« obračunali z drugače mislečimi.

Ob tem so imeli podporo policije, saj je direktorja policije Antona Olaja skrbela »diskriminacija« neonacistov.

Policisti, ki so proti njim ukrepali so se v policiji znašli v preiskavi in so jih na koncu disciplinirali, direktorja policije v Ljubljani pa tudi zamenjali.

Vir: Twitter

Desničarji pa so tudi neposredno napadali predvsem petkove protestnike, ko so imeli priložnost.

Vidni član petkovega protestnega gibanja Jaša Jenull je policiji prijavil predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja oziroma njegov tvit, v katerem je ta objavil fotografijo izpred Jenullovega doma in pripisal: »Narod, povejte, končam jaz to po hitrem postopku

Desničarske skupine
Desničarske skupine na Slovenskem. Vir: Twitter

Purgar (trenutno je v zaporu) je tudi odgovorni urednik t. i. Nacionalne tiskovne agencije (NTA).

Ob tem je potrebno dodati, da je ob dostopu do elektronske pošte ali telefonskih številk oseb mogoče danes, s sodobno vohunsko opremo (ki jo ima na primer tudi sosednja Madžarska) na telefone in druge naprave oseb instalirati vohunske programe. Pri tem ni potrebno, da žrtve sprožijo te programe – instalirajo se sami.

Šlo je za povsem neposredno grožnjo Jenullu, so bili prepričani v Protestni ljudski skupščini.

V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da ne gre za prvo grožnjo oziroma napad, saj da je Purgar že po protestu 25. junija Jenulla pljunil v obraz in mu zagrozil z nasiljem.

Jenull je policiji prijavil tudi takratni napad, so sporočili.

Vse to so počeli, ko so samostojno brskali za osebnimi podatki voditeljev Protestniškega gibanja.

Toda kdo ve, kaj bi se zgodilo, če bi jim osebni podatki ljudi na preprost način padli v roke?

Tisti, ki tako kot Mirko Mayer trdijo, da te podatke poznajo tudi Lidl in Hofer in drugi, namerno podcenjujejo težo vprašanja.

Trgovci so obvezni, da po GDPR-ju varujejo osebne podatke, ki jih lahko uporabijo le z namenom, s katerim so bili pridobljeni.

Trgovci pa ob tem prav tako niso politične stranke in ne vlada, zato teh podatkov ne morejo uporabiti v politične namene ali za pridobivanje moči. Predsednik vlade, ki je politik, pa seveda lahko.

Takšni podatki gredo na vsak prenosni disk, nadzor nad zlorabo pa je zelo otežen.

Če dajo nekateri v slovenski vladi osebne podatke ljudi v roke svojim somišljenikom, bi lahko bili zato kmalu priča ne samo sistematičnemu državnemu nasilju s pomočjo splošnih ukrepov države, pač pa ciljanemu zastraševanju ljudi, ki jih oblast ne mara.

Ob tem je potrebno dodati, da je ob dostopu do elektronske pošte ali telefonskih številk oseb mogoče danes, s sodobno vohunsko opremo (ki jo ima na primer tudi sosednja Madžarska) na telefone in druge naprave oseb instalirati vohunske programe.

Pri tem ni potrebno, da žrtve sprožijo te programe – instalirajo se sami.

Če dajo nekateri v slovenski vladi osebne podatke ljudi v roke svojim somišljenikom, bi lahko bili zato kmalu priče ne samo sistematičnemu državnemu nasilju s pomočjo splošnih ukrepov države, pač pa ciljanemu zastraševanju ljudi, ki jih oblast ne mara.

In prav s to tehniko že nastopajo nekateri politični zavezniki Janše in SDS v tujini – na primer predvsem »batinaši«, (ki so v Šabcu napadli demonstrante s palicami in kladivi, na proteste pa prišli v državnih avtomobilih) in policisti srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki protestnike obiskujejo in jim grozijo na domu.

In zato je seveda še posebej nevarno, če imajo predsednik vlade in njegovi tesni sodelavci, ki delijo iste poglede, kot pripadniki skrajnih neonacističnih gibanj, ki jih ščitijo, v rokah osebne podatke in predvsem naslove ljudi.

Slovenski predsednik vlade in njegovi najbližji sodelavci namreč delijo iste poglede, ali pa so povezani tudi z desničarji, ki so že neposredno napadali predvsem petkove protestnike in jim grozili z navedbami njihovih osebnih naslovov prebivanja.

In zato jih ne bi smeli dobiti v roke.

Mesto vohunov
Vir: Twitter

Na kratko: Ker je z vlado in SDS povezan tudi pristaš desničarskih rumenih jopičev, ki je že fizično napadel enega od protestnikov in pred njegovim domovanjem grozil s »kratkim postopkom«, kabinet PV Janše nikoli ne bi smel dobiti naslovov prebivalcev Slovenije.

Bo jutri tako predsednik vlade nezakonito pridobil še e-maile in mobilne številke državljanov? Zakaj?

Za bolj »ciljno usmerjeno« Facebook predvolilno kampanjo stranke SDS?

Morda za prenos podatkov o prebivališčih političnih nasprotnikov desnim falangam, da bodo z državljani obračunavale pred vrati naših stanovanj?

Ali pa za instalacijo vohunskih programov na telefone »neprimernih« državljanov?

Vse to so resna vprašanja, ki si jih ob zdrsu Slovenije v janšizem - moramo zastaviti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek