REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tretja svetovna vojna se je že začela in »poteka zelo intenzivno« – toda skrito očem javnosti

Tretja svetovna vojna se je že začela in »poteka zelo intenzivno« – toda skrito očem javnostiKibernetski napadi. Vir: Pixabay

Tretja svetovna vojna se je že začela – toda le v kibernetskem prostoru, je zatrdil Andrej Krutuški, visok uslužbenec ruskega zunanjega ministrstva, zadolžen za nadzor mednarodnega sodelovanja države na področju informacijske varnosti.

Dodal je, da Moskva upa, da bo lahko sodelovala z ZDA, da bi zmanjšali tveganja, ki izhajajo iz digitalnih spopadov.

Andrej Krutuški je v četrtek spregovoril na akademski konferenci in vlogi Rusije v današnjem političnem svetu.

Zatrdil je, da so kibernetski napadi postali tako pogosti in hudi, da predstavljajo nov svetovni konflikt, skrit očem javnosti.

Zatrdil je, da so kibernetski napadi postali tako pogosti in hudi, da predstavljajo nov svetovni konflikt, skrit očem javnosti.

»Vojna se odvija in poteka zelo intenzivno,« je opozoril v svojem nagovoru na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose.

»Ne glede na to, da je vse skrito, se v kibernetskem prostoru dogajajo obsežne sovražnosti. In na splošno imajo mediji prav, da je to že tretja svetovna vojna. Samo ne vemo še, kolikšna je škoda, kdo bo na koncu izgubil ali kakšna bo konfiguracija sveta zaradi te vojne,« je opozoril Krutuški.

Poudaril je, da si Rusija želi doseči sklenitev mednarodnih sporazumov glede digitalnega vojskovanja v okviru OZN.

Pritožil pa se je, da so se ZDA in druge države negativno odzvale na poskuse Moskve, da bi zadevo postavila za prednostno nalogo.

Heker
Vir: Twitter

Januarja naj bi bila namreč »vsebinska seja posebne komisije OZN za razvoj konvencij za kibernetsko vojskovanje.«

Zasedanje je podprla Rusija, katero vlogo so druge države poskušale zmanjšati »z uvajanjem pogojev za onemogočanje pogajalskega procesa.«

V začetku tega leta je namreč ameriški predsednik Joe Biden uvedel sankcije proti Rusiji, češ da je Kremelj stal za množičnim vdorom v teksaško podjetje SolarWinds, ki je ogrozilo sisteme več kot 100 komercialnih podjetij po vsem svetu, pa tudi devetih ameriških.

Že traja tretja svetovna vojna. Samo ne vemo še, kolikšna je škoda, kdo bo na koncu izgubil ali kakšna bo konfiguracija sveta zaradi te vojne.

Rusija je obtožbe zanikala in ost puščic usmerila nazaj: »Skrajni čas je, da se stvari uredijo na ameriških tleh, od koder se pojavljajo nenehni napadi na kritično infrastrukturo v Rusiji.«

Marca je ameriško podjetje za kibernetsko varnost FireEye opozorilo, da se bodo Američani v prihodnosti soočali s čedalje hujšimi kibernetskimi napadi.

»Ljudje niti ne poznajo vseh stvari, od katerih so odvisni. Kar naenkrat se lahko prične sesuvati dobavna energetska veriga, ker računalniki ne bodo delovali,« je za Axios povedal Kevin Mandia, izvršni direktor podjetja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek