REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski »nevidni« reaktivec zaradi »poceni plastike« padel v morje, ga bodo prej našli Američani ali Rusi?

Britanski »nevidni« reaktivec zaradi »poceni plastike« padel v morje, ga bodo prej našli Američani ali Rusi?Vzlet letala F-35. Vir: Royal Navy, Twitter, posnetek zaslona

Po spletu je zakrožil posnetek trenutka strmoglavljenja letala F-35 britanske mornarice v Sredozemsko morje.

Posnetek računalnika (s precej zastarelimi programi) v nadzorni sobi razkriva, da se lovcu, potem ko je zapustil vzletno stezo, sploh ni uspelo dvigniti, ampak je padel naravnost v morje.

Incident se je zgodil 17. novembra, v njem pa je bilo udeleženo letalo britanske kraljeve mornarice HMS Queen Elizabeth.

V 16-sekundnem videu se letalo premika po vzletno-pristajalni stezi, ko pa bi se moralo dvigniti, mu zmanjka moči in strmoglavi naravnost v morje.

Pilot je preživel, saj se je takoj izstrelil iz pilotske kabine.

Posnetek je sprožil tudi vprašanje o tem, ali je okoli 118 milijonov evrov vredno bojno letalo, ki velja za »radarjem nevidno«, ob trku morda poškodovalo letalonosilko.

Nesreča se je najverjetneje zgodila zaradi človeške napake, saj naj bi pozabili odstraniti »poceni dežno zaščito motorja letala«.

Nesreča se je najverjetneje zgodila zaradi človeške napake, saj naj bi pozabili odstraniti 'poceni dežno zaščito motorja letala'.

Motor je zato »požrl« plastiko in se poškodoval, pilot pa je med vzletom menda »takoj opazil« da nekaj ni v redu in da letalo nima moči.

Več milijard evrov vredna letalonosilka je sicer maja letos izplula iz mornariške baze Portsmouth in se podala na Daljni vzhod ter pred obalo Kitajske.

Sedaj pa se po skoraj sedmih mesecih na morju vrača v Veliko Britanijo.

Na letalonosilki je sedaj samo še sedem (ob izplutju osem) britanskih letal F-35 in deset ameriških lovcev F-35.

Vzlet letala F-35  Vir: Royal Navy
Vzlet letala F-35. Vir: Royal Navy, Twitter, posnetek zaslona

Piloti pripadajo 617. eskadrilji, imenovani »Rušilci jezov« (po znani operaciji iz druge svetovne vojne) in jo sestavljajo piloti britanske vojne mornarice in vojnega letalstva.

Gre za B-model lovskega letala Lockheed Martin, ki omogoča vzlete s kratkih stez in navpično pristajanje, uporablja pa ga letalstvo.

Toda sedaj je pereče vprašanje nekaj drugega – ali bo Britancem uspelo še pravočasno in pred ruskimi podmornicami in ladjami priti do letala, ga locirati in dvigniti?

Letalo je namreč zelo verjetno še popolnoma nepoškodovano, podrobno spoznavanje tega letala pa bi zelo pomagalo tako Rusiji kot tudi Kitajski.

Nerodno pri vsej zadevi je predvsem dejstvo, da ima Rusija več podmornic in »raziskovalnih ladij«, ki so namenjene prav za takšne operacije.

Britansko letalo pa je čofnilo v morje relativno blizu ruskih obal, v vzhodnem delu Sredozemlja.

Lokator za iskanje v morju Vir: Twitter
Lokator za iskanje v morju. Vir: Twitter
Iskanje potopljenega letala naj bi bila sedaj 'top prioriteta' britanske in ameriške mornarice.

Že samo nekaj ur po incidentu je britansko ministrstvo za obrambo zato zaprosilo ZDA za pomoč pri reševanju potopljenega letala s pomočjo ameriške opreme, stacionirane v Španiji.

Ta naloga naj bi bila sedaj »top prioriteta« britanske in ameriške mornarice.

Pri teh naporih pomaga tudi Italija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek