REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija za popolno zaprtje in obvezno cepljenje, Janševa vlada pa Slovenijo uvrstila med kronične bolnike z Vzhoda

Avstrija za popolno zaprtje in obvezno cepljenje, Janševa vlada pa Slovenijo uvrstila med kronične bolnike z VzhodaJanša in zaprte meje - vijuganje s testiranji lepo kaže nestanovitnost ukrepanja. Vir: Twitter

Avstrija bo v ponedeljek uvedla zaprtje vse države in ​​februarja 2022 uvedla obvezno cepljenje proti koronavirusu, je napovedal kancler Alexander Schallenberg.

To je prvo zaprtje v kakšni evropski državi od pomladi in prvo obvezno cepljenje v kakšni od »zahodnih demokracij.«

Zaprtje bo veljalo za vse, tudi za cepljene proti covid-19, in bo predvidoma trajalo najmanj 10 dni. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covid-19 obvezno.

Za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra.

Za tiste, ki se proti covid-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje nadaljevalo.

Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC.

Za tiste, ki se proti covid-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje nadaljevalo.

Kljub zaprtju bodo šole in vrtci načeloma ostali odprti, bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu.

Avstrijci bodo delali od doma, ljudje bodo lahko svoje domove načeloma zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin in rekreacijo.

Avstrija na svojih mejah tudi testira potnike
Avstrija je na svojih mejah testirala tudi potnike. Vir: Twitter

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covid-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo od 1. februarja cepljenje obvezno.

Tudi za ta korak se je Avstrija odločila prva.

»Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala,« je poudaril avstrijski kancler in dodal, da virus SARS-CoV-2 ne bo nikamor izginil, ampak bo ostal.

'Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala,' je poudaril kancler in dodal, da virus ne bo nikamor izginil, ampak bo ostal.

Schallenberg je ob tem posredno kritiziral avstrijske desne svobodnjake (FPÖ) in vse druge, ki javno nastopajo proti cepljenju.

Njihovo ravnanje v povezavi s tem je označil kot »atentat na avstrijski zdravstveni sistem.«

Številne druge evropske države v času strmega porasta okužb razmišljajo o podobnih ukrepih.

Slovaški premier Eduard Heger je že napovedal, da bi se država za necepljene lahko zaprla v ponedeljek (cepljenih je 42,7 odstotka Slovakov), Češka (cepljenih 58,2 odstotka) pa prav tako omejuje dostop necepljenim do vrste ustanov.

Nizozemska, kjer je cepljenih dobrih 72 odstotkov prebivalstva, pa je prejšnji konec tedna uvedla delno zaprtje.

Avstrija ima eno najvišjih nacionalnih stopenj okužb s koronavirusom v Evropi, v četrtek so v 24 urah zabeležili 14.212 novih primerov.

Hkrati ima Avstrija eno najnižjih stopenj precepljenosti v Zahodni Evropi, saj je v celoti cepljenih le 66 odstotkov prebivalstva.

Toda Slovenija je glede tega še veliko slabša.

S 3626 primeri na dan v štirikrat manjši državi in le 53,9 odstotka polno cepljenih je v Sloveniji stanje slabše kot v Avstriji, kljub temu pa se Janševa vlada –, ker ni bila sposobna uveljaviti ustavno nespornih ukrepov – odloča le za smešno blage ukrepe.

Slovenija ima na 100.000 prebivalcev sicer 157 okuženih, Avstrija pa 142. 

Na isto število prebivalcev je povprečje smrti v Sloveniji 0,79, v Avstriji pa 0,49.

Primerjava stanja v Sloveniji in Avstriji
Primerjava stanja v Sloveniji in Avstriji.

V Sloveniji pa se medtem mnogi navdušujejo tudi nad anticepilskimi izjavami hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je avstrijske ukrepe ocenil kot fašistične in dosegel, da so hrvaškega veleposlanika na Dunaju poklicali na zagovor.

V šolah se dogajajo celo drame zaradi preprostega samotestiranja in uvajanja nošenja mask. Država je na področju solidarnosti pogorela na celo črti. V Avstriji je drugače.

V šolah na Slovenskem se medtem dogajajo celo drame zaradi preprostega samotestiranja in uvajanja nošenja mask.

Država je na področju solidarnosti pogorela na celi črti.

V Avstriji je drugače.

»Dolgo časa - morda predolgo - sem jaz sam in so tudi drugi domnevali, da je treba ljudi v Avstriji prepričati, da se prostovoljno cepijo,« je v petek dejal Schallenberg.

»Zato smo sprejeli zelo težko odločitev, da uvedemo nacionalno obvezno cepljenje je dejal predsednik vlade Avstrije.

»Za nami je 21 mesecev pandemije in vemo, da lahko to končamo šele, ko bomo cepili dovolj ljudi,« je dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein in dodal, da je za pripravo na obvezno cepljenje potrebnih več mesecev, vključno z razjasnitvijo pravnega položaja.

Milanović in zasilni objekti za testiranje na Hrvaškem
Liberalistična drža hrvaškega predsednika Zorana Milanovića je mnogim všeč tudi v Sloveniji, toda takšen odnos do pandemije in predvsem cepljenja v sedanjih razmerah ni ravno v veliko pomoč zdravstvu in prebivalstvu. Vir: Twitter

V znak velike zaskrbljenosti zaradi zadnjega, četrtega vala koronavirusne bolezni covid-19 je Avstrija pred dnevi šla korak dlje od večine držav z napovedjo »lockdowna« za vse necepljene.

To bo ostalo v veljavi po izteku popolne zapore, je dejal Schallenberg.

Medtem tuji mediji znova poročajo o Sloveniji kot eni od najbolj prizadetih držav Vzhodne Evrope.

Najprej omenjajo Bolgarijo in Romunijo kot države z najnižjimi stopnjami cepljenih v EU, ki dosegajo rekordne hospitalizacije in število smrti.

NY Times - necepljenost
NY Times - necepljenost v vzhodni Evropi. Vir: Posnetek zaslona, NYT

New York Times nato na primer navaja, da se tam, kjer je »stopnja precepljenosti najnižja v Evropski uniji, soočajo z rekordnimi hospitalizacijami in smrtnimi primeri.«

»Hrvaška, Slovaška in Slovenija beležijo največje število okužb od začetka pandemije,« poroča NY Times.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek