REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Tudi njeno srce je imelo srčni utrip«: Zaradi okrutnega cerkvenega zakona na Poljskem umrla nosečnica

»Tudi njeno srce je imelo srčni utrip«: Zaradi okrutnega cerkvenega zakona na Poljskem umrla nosečnicaProtesti na Poljskem zaradi nečloveške cerkvene zakonodaje, ki jo je žegnala desna vlada v Varšavi. Vir: Twitter

V več mestih na Poljskem se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali spremembo obstoječe, sporne zakonodaje in vrnitev pravice do splava.

Sedanja poljska zakonodaja je namreč razkrila vso sprevrženost zakonodaje, ki je večina ljudi na Poljskem sploh ne podpira, vendar jo je poljska duhovščina s pomočjo vladnih strank uzakonila v najbolj drastični obliki.

Razlog za proteste je tragična smrt nosečnice, ki je niso pravočasno operirali.

30-letna Izabela je umrla v 22. tednu nosečnosti.

Več preiskav je predtem nedvoumno pokazalo, da je njen zarodek močno deformiran, vendar so zdravniki zavrnili možnost splava, dokler bo zarodek imel srčni utrip.

Po navedbah svojcev je umrla zaradi septičnega šoka.

Njena odvetnica Jolanta Budzowska je dejala, da je njeno srce odpovedalo na poti v operacijsko sobo, umrla je kljub poskusom oživljanja.

Ljudje so se zato včeraj znova zbrali v številnih mestih.

Poljsko ustavno sodišče je sicer oktobra lani odločilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja.

Nato so sprejeli zakonodajo, ki z redkimi izjemami de facto prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti.

Splav je na Poljskem zdaj dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

»Tudi njeno srce je imelo utrip,« je pisalo na enem izmed transparentov.

Govorniki na protestih so izražali strah, ker živijo na Poljskem in poudarjali, da je poljska zakonodaja glede splava kruta in nečloveška, zaradi nje pa nosečnice umirajo.

Poljska vlada medtem trdi, da za smrt Izabele ni kriva zakonodaja, temveč zdravniška napaka.

Njeno smrt so komentirali tudi mnogi na družbenih omrežjih.

Zdravnik Srđan Lukić je zapisal: »Ženska je na Poljskem umrla, ker je država dovolila cerkvi, da ji kroji zakone. Porazno je, da šele na ta način vidimo, da morata biti država in cerkev ločeni. Na prvem mestu verouku ni mesta v državnih šolah, ker se tako začne indoktrinacija , ki se končuje s smrtjo. V slavo boga.«

Podobno zavržno zakonodajo, kot je uveljavljena na Poljskem, v Sloveniji zagovarjajo tudi klerikalni krogi in desne stranke iz vladne koalicije pod taktirko SDS in NSi.

Slovenski teologi pa so tiho in tega primera raje - ne omenjajo.

In ne komentirajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek