REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mednarodna ikebana: Tako imenovanemu »visokemu predstavniku« v BiH onemogočili nastop pred VS OZN

Mednarodna ikebana: Tako imenovanemu »visokemu predstavniku« v BiH onemogočili nastop pred VS OZNSchmidt - žrtveni jarec ali mednarodna ikebana? Vir: Twitter

Seja Varnostnega sveta OZN o situaciji v Bosni in Hercegovini se je 3. novembra iztekla v nasprotju s pričakovanji tistih, ki so upali na hitro »obsodbo« voditelja bosanskih Srbov Milorada Dodika, ki je bil v poročilu tako imenovanega »visokega predstavnika« mednarodne skupnosti opisan kot največji krivec za zastoj v državi in zelo verjeten razpad BiH.

V Republiki Srbski trdijo, da je Schmidt na elektronske naslove članic VS OZN poslal »pamflet« in da »visoki predstavnik ne obstaja.«

V svojem poročilu je t. i. »visoki predstavnik« Dodika kot nevarnost za stabilnost omenil kar 61-krat.

Toda na koncu »visoki predstavnik« sploh ni smel govoriti pred Varnostnim svetom OZN, njegovo poročilo ni bilo sprejeto, podaljšana je bila – za leto dni – le vojaška misija mednarodnih sil EUFOR.

Zaradi podpore Moskve in Pekinga stališčem Republike Srbske so bile velike sile naposled primorane na kompromis.

Grozilo je namreč, da bo zaradi veta Rusije in Kitajske, ki ne priznavata več niti »visokega predstavnika« niti njegov organ OHR na koncu tudi EUFOR izgubil mandat.

Misiji, ki z maloštevilnim kontingentom zagotavlja mir v državi bi se namreč mandat iztekel 5. novembra.

Christian Schmidt
Christian Schmidt. Vir: Twitter

Vlada Republike Srbske je na VS OZN naslovila poročilo, v katerem je zapisala, da spoštuje ozemeljsko celovitost BiH, da pa vztraja, da tudi v BiH in v tujini spoštujejo določila Daytonskega sporazuma.

Christianu Schmidtu, ki je bil na položaj t. i. »visokega predstavnika« po oceni Rusije in Kitajske imenovan nezakonito še v mandatu nemške kanclerke Angele Merkel, tako na koncu ni preostalo nič drugega, kot da molče spremlja dogajanje.

Gre za še en poraz odhajajoče nemške vlade, pa tudi evropske diplomacije, ki je poskušala v nasprotju z voljo predstavnikov več kot polovice BiH nadaljevati z vladanjem v tej državi preko posebnih, »bonskih pooblastil«.

Gre za še en poraz odhajajoče nemške vlade, pa tudi evropske diplomacije, ki je poskušala v nasprotju z voljo predstavnikov več kot polovice BiH nadaljevati z vladanjem v tej državi preko posebnih, »bonskih pooblastil«.

Ker je prejšnji visoki predstavnik, Slovenec in avstrijski diplomat Valentin Inzko na zadnji dan svojega mandata zakuhal politično krizo, ko je sprejel kontroverzno odločitev, po kateri bi se moral v BiH preganjati vsak, ki zanika genocid v Srebrenici – v katerega sicer ni verjela niti predsednica sodnega senata, ki je obsodil Ratka Mladića – so predstavniki Republike Srbske blokirali delo bosanskih institucij.

Napovedali so tudi vračanje obrambnih pooblastil Republiki Srbski, kar pomeni razpad skupne vojske.

V skrajnem primeru bi bile blokirane vojašnice na ozemlju Republike Srbske, vse, ki opravljajo delo za zvezne organe pa naj bi pospremili iz Republike Srbske.

Ob vsem tem se je oglasil tudi poveljnik vojaške misije EUFOR BiH, avstrijski general Aleksander Platzer, ki je dejal, da izjave srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki bi lahko pomenile odcepitev, v principu ne predstavljajo »nikakršne vojne grožnje,« kot je sicer zatrjeval Schmidt.

Alexander Platzer Vir: Twitter, Novosti
Alexander Platzer. Vir: Twitter

Ob napovedi, da bi Republika Srbska lahko naredila svojo vojsko je Platzer dejal, da »skupna vojska ni utemeljena na Daytonskem sporazumu.«

Po njegovih besedah bi mednarodna skupnost težko preprečila vračanje na več vojsk, če se bo to dogajalo skozi normalen zakonodajni proces.

V Republiki Srbski tudi trdijo, da je Schmidt na elektronske naslove članic VS OZN poslal »pamflet« in da »visoki predstavnik ne obstaja.«

Medtem ko so bošnjaški mediji polni ocen o »izdaji Zahoda« zaradi marginalizacije t. i. visokega predstavnika, je Milorad Dodik ocenil, da je bilo ravnanje VS OZN »pričakovano« in »logično.«

V kolikor se bodo poskusi centralizacije BiH nadaljevali, bodo v Republiki Srbski, podobno kot je to naredila Slovenija leta 1991, vlekli vse več »osamosvojiteljskih« potez.

»Pričakovano je bilo, da na naslednjih sejah ne bo visokega predstavnika in ne njegovega poročila. Nekateri pa se obnašajo nelogično in mislijo, da bo VS OZN sprejel visokega predstavnika in njegovo poročilo, v katerem mrgoli neresnic,« je ocenil Dodik in v isti sapi opozoril, da Rusija in Kitajska sploh nikoli nista glasovali za to, da se visokemu predstavniku mandat - nadaljuje.

In zato ga v resnici – ni.

Valentin Inzko in Milorad Dodik
Valentin Inzko in Milorad Dodik. Vir: Twitter

Po oceni Dodika so Schmidtovo poročilo napisali Bošnjaki v Sarajevu ob pomoči obveščevalne službe, Schmidt pa je to »samo podpisal.«

V Sarajevu se medtem mediji sprašujejo, ali jih je »Zahod prepustil Rusiji« in ali je visoki predstavnik mednarodne skupnosti od sedaj postal »mednarodna ikebana.«

Posledice vseh teh odločitev za BiH pa bi lahko bile dramatične.

BiH pred in po vojni
Etnična sestava BiH: oranžno - Srbi, zeleno - Bošnjaki, modro - Hrvati, svetlo modro - Bošnjaki in Hrvati. Vir: OHR in RFE
Dejstvo, da t. i. visoki predstavnik ni bil imenovan s strani VS OZN nikogar med slovenskimi mediji ne moti in ga še naprej omenjajo, kakor da bi bil zares imenovan.

V kolikor se bodo poskusi centralizacije BiH nadaljevali, bodo v Republiki Srbski, podobno kot je to naredila Slovenija leta 1991, vlekli vse več »osamosvojiteljskih« potez.

Tako bi lahko dosegli »de facto neodvisnost« - ne glede na to, ali jo bodo razglasili ali ne.

Je pa zabavno prebirati distopijske zapise slovenskih medijev o isti zadevi. Dejsvo, da t. i. visoki predstavnik ni bil imenovan s strani VS OZN nikogar ne moti in ga še naprej omenjajo, kakor da bi bil zares imenovan.

»Manever Rusije neuspešen, padla je odločitev glede Bosne in Hercegovine,« so pristransko in enostrano poročilo STA pozeli na primer v Žurnalu24.

Varnostni svet OZN je v sredo soglasno podaljšal mandat okoli 600 pripadnikom sil EU v Bosni in Hercegovini (EUFOR) za še eno leto, čeprav je Rusija pred glasovanjem blokirala poročilo t. i. visokega predstavnika mednarodne skupnosti, da se država sooča s krizo obstoja zaradi dejanj bosanskih Srbov.

»Rusija si že dlje časa prizadeva ukiniti položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, ki ga po Avstrijcu slovenskih korenin Valentinu Inzku sedaj zaseda Nemec Christian Schmidt. V sredo mu je preprečila predstavitev poročila, v katerem pravi, da se BiH sooča z novimi delitvami in spopadi zaradi bosanskih Srbov,« so zapisali.

Kako sploh lahko »propade« nek »manever« velike sile, ki ima možnost veta?

Če je bila odločitev sprejeta soglasno, to pomeni, da so vsi nekje popustili in da zato ni propadel samo manever ene, pač pa kvečjemu vseh velikih sil.

Konkretno so ob nevarnosti, da zares propade misija EUFOR-ja Združene države Amerike, Francija in Velika Britanija očitno žrtvovale Schmidta.

V tem smislu gre kvečjemu za propad zaveznic Slovenije v zvezi NATO. To razumejo celo v BiH, le slovenski mediji - ne.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek