REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stroški hrane v svetu rastejo najhitreje v 40 letih, to pa zmanjšuje tudi vrednost denarja

Stroški hrane v svetu rastejo najhitreje v 40 letih, to pa zmanjšuje tudi vrednost denarjaCene hrane, alkohola in tobaka so se v evroobmočju v povprečju zvišale za 2,1 odstotka. Vir: Twitter

Svetovne cene hrane so letos še naprej hitro rasle, indeks cen pa se je povzpel za 27 odstotkov, poroča informacijsko-analitična agencija INFOLine.

Globalna inflacija je v vzponu povsod in bo najbolj prizadela tiste z najnižjimi dohodki.

»To je eno najbolj dinamičnih podražitev že od 70. let prejšnjega stoletja. Takrat je bila cena približno enaka, nato pa je bila povezana z globalnimi finančnimi spremembami. Že 40 let ni prišlo do takega dviga cen, ki ga zdaj opažamo,« je za URA.RU povedal izvršni direktor INFOLine Ivan Fedyakov.

Inflacija v EU je po podatkih evropske statistične agencije Eurostat septembra skočila na 13-letno najvišjo raven.

Analitik je opozoril na dejstvo, da je rast cen za različne izdelke povezan.

»Cene ne rastejo le za sadje in zelenjavo ali mleko, ampak tudi za krmo in gnojila. To sproži cenovno spiralo, cene pa rastejo in bodo še naraščale. Toda kupna moč ni neomejena.«

Inflacija v EU je po podatkih evropske statistične agencije Eurostat septembra skočila na 13-letno najvišjo raven, predvsem zaradi povečanja cen energije in rekordnih stroškov zemeljskega plina.

To je bila najvišja stopnja od gospodarske krize septembra 2008, je sporočil Eurostat.

Po podatkih agencije so se cene hrane, alkohola in tobaka v evroobmočju v povprečju zvišale za 2,1 odstotka.

To pa posledično vpliva na manjšo kupno moč in razvrednotenje vrednosti denarja – v tem primeru evra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek