REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija odstranila potnika z vlaka, ker nekaj časa menda »ni nosil (prave) maske«  

Policija odstranila potnika z vlaka, ker nekaj časa menda »ni nosil (prave) maske«  Policisti na vlaku Eurostar. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Medtem ko v Sloveniji – zaradi neustreznih pravnih podlag – po novem nihče ne more biti kaznovan zaradi nenošenja mask v zaprtih prostorih, imajo v nekaterih drugih državah nekateri drugačne probleme.

Oboroženi francoski policisti so tako na primer vstopili v vlak Eurostar in državljana Združenega kraljestva v mestu Lille pospremili z vlaka, menda zato, ker naj ne bi nosil maske, oziroma je nekaj časa nosil »napačno« masko.

Okoli 40 let starega moškega iz Liverpoola je obstopilo osem policistov, potem ko se je pred tem zapletel v prepir z menedžerko vlaka.

Vlak Eurostar
Vlak Eurostar. Vir: Twitter

Sam je trdil, da ni naredil nič narobe, ona pa mu je očitala, da si je večkrat snel masko z obraza, kljub opozorilom osebja in nato tudi, da je nosil napačno vrsto masko, ki je bila črne barve.

Bilo je noro, je dejala 32-letna ženska iz Londona, eden od potnic, ki je bila priča dogodku.

Moški se je nato tudi opravičil, ko je od enega od potnikov dobil običajno modro kirurško masko, ki si jo je nadel.

»Nič nisem naredil narobe, razen da so me obtožili, da ne nosim prave vrste maske. Sedaj so me pustili sredi Francije, želel pa sem samo domov z delovne poti. To je zelo kruto ravnanje,« je dejal za britanski Mirror.

Managerka vlaka je namreč že takoj, ko je vlak odpeljal, zatrdila, da moški »ne nosi prave vrste maske.«

Vsi potniki morajo na vlaku namreč nositi maske, razen, ko jedo ali pijejo.

V vlaku pa je bil tudi bife, kjer je veliko potnikov v vagonu številka 13, tam pa je ob oknu sedel omenjeni moški, tudi jedlo in pilo – brez mask. Kar je bilo dovoljeno.

Prav zato je bilo ravnanje osebja vlaka še toliko bolj nenavadno.

Potnika je obstopio osem policistov
Potnika je obstopio osem policistov. Vir: Twitter

Managerka je nato obvestila še enega pripadnika osebja in policijo v Lillu ter jih prosila, da moškega, ki naj bi kršil epidemiološke predpise »odstranijo čim hitreje.«

Moški je nato zamenjal svojo črno masko s standardno modro, ki jo je dobil od drugega potnika in se opravičil. Toda nato je prišla policija in ga pregnala z vlaka.

Vlak se je moral zato nenačrtovano ustaviti za 15 minut.

Moški je nato zamenjal svojo črno masko s standardno modro, ki jo je dobil od drugega potnika in se opravičil. Toda nato je prišla policija in ga pregnala z vlaka.

»Bilo je noro,« je dejala 32-letna ženska iz Londona, eden od potnic, ki je bila priča dogodku.

»Ženska iz Eurostara je policiji naročala, kaj naj naredijo in vztrajala, da je ubogega moškega potrebno odstraniti, ker da je skorajda neke vrste kriminalec. V resnici pa je bil čisto razumen, ni psoval ali se obnašal na kakršen koli način neprimerno – vsi v vagonu so bili na njegovi strani, kljub temu pa so ga pregnali iz vlaka in ga potem več nismo videli,« je dejala.

Eurostar je v odzivu na ta dogodek zapisal, da morajo vsi potniki ves čas nositi maske in da nespoštovanje tega navodila lahko privede do »prekinitve potovanja.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek