REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaplinjena Ljubljana: Srečanje janšizma z rezultati dela vladnikov končano z vodnim topom in v oblakih solzivca

Zaplinjena Ljubljana: Srečanje janšizma z rezultati dela vladnikov končano z vodnim topom in v oblakih solzivcaZaplinjeni... Vir: Twitter

Soočenje vladne politike obvladovanja pandemije oziroma s krajšo besedo janšizma s številnimi, pogosto tudi nasilnimi, predvsem pa zelo jeznimi ljudmi, ki jih je ta politika proizvedla v letu in pol delovanja se je končalo po pričakovanjih.

Policisti so proti protestnikom, ki so se kljub prepovedi zbrali predvsem v središču Ljubljane uporabili prisilna sredstva, solzivec, vodni top, gumijaste naboje, konjenico in helikopter...

Predvsem pa so jih morali loviti po vsem mestu, kar je njihovo učinkovitost precej zmanjšalo.

Solzivec je bil velikokrat uporabljen tudi povsem nepotrebno, o čemer so poročali sami prizadeti ljudje.

Tudi protestniki, ki razen zahteve po odstopu Janševe vlade niso sporočali kakšnih razumnih zahtev, so večkrat povzročali razdejanje in se z nasiljem odzivali na nasilje policistov.

Nekateri so bili zgroženi nad demonstracijo sile, ki so jo izvedli policisti, vsekakor pa so videli prizore, ki jih v Ljubljani in Sloveniji ne pomnimo.

Pridržana sta bila dva neformalna »voditelja« tega protesta, med njimi tudi Zoran Stevanović.

Vendar to protestnikov ni ustavilo.

Nekateri so s protestov prinesli nenavadne suvenire.

V svet so namesto slik delegacij EU, ki so se zbrale na Brdu pri Kranju tako odšle slike demonstracij in ljudstva, ki ima dovolj nedemokratične vlade, ki gosti evropski vrh.

Na protestih sta po do zdaj znanih informacijah zaradi vdihavanja plina pomoč potrebovala dva človeka, poškodovanih pa je šest policistov.

Ob tem so 22 ljudi pridržali za čas trajanja protesta, tri pa zaradi storitve kaznivega dejanja, je sporočila policija.

Med pridržanimi sta bila, po pričakovanjih, tudi glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko, nekoč znan udeleženec »petkovih« protestov, ki pa se je medtem, tudi zaradi nekaterih spornih potez, zaradi katerih so ga »petkovi protestniki« kritizirali, prelevil v obraz »sredinih« protestov.

Drugi je bil predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović.

Iz stranke Resni.ca sporočili, da je Stevanović pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Zagrožena kazen za takšno dejanje je od enega do treh let zapora.

Vir: Twitter

Še vedno sicer velja sklep o omejitvi gibanja v Ljubljani, na Bledu in okolici Brda pri Kranju, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji v ponedeljek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek