REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški CDC označil 10 destinacij kot »zelo velika potovalna tveganja«, med njimi je tudi Slovenija

Ameriški CDC označil 10 destinacij kot »zelo velika potovalna tveganja«, med njimi je tudi SlovenijaVlada samovoljno prepoveduje vstop v državo cepljenim s cepivi, ki jih ni odobrila EMA. Vir: Twitter

Sloveniji se je očitno tudi v ZDA uspelo prebiti v ožjo skupino držav, ki se v svetovnem merilu kažejo kot najbolj okužene s koronavirusom SARS-CoV-2 in najmanj primerne za potovanja.

Čeprav Janševa vlada še ni sprejela novega semaforja, se po tujih semaforjih tako Slovenija hitro vzpenja oziroma drsi proti vedno bolj »rdeči« fazi.

In to kljub temu, da Slovenija na lestvici najbolj varnih držav zaseda sicer visoko, peto mesto.

Tako so na primer ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v ponedeljek označili 10 držav, vključno z Afganistanom, Izraelom, Belizejem in Grenado kot področja z »zelo velikim potovalnim tveganjem«.

Ameriška zdravstvena agencija je namreč Afganistan, Albanijo, Belize, Grenado, Izrael, Litvo, Mauritius, Srbijo, Slovenijo ter Saint Kitts in Nevis označila za države s tveganjem s »stopnjo 4: zelo visoko«.

Istočasno je Američane pozvala, naj ne potujejo na te destinacije, če niso popolnoma cepljeni.

Čeprav Janševa vlada še ni sprejela novega semaforja, se po tujih semaforjih Slovenija hitro vzpenja oziroma drsi proti vedno bolj »rdeči« fazi.

Merila CDC opredeljujejo države »4. stopnje« kot tiste, ki v zadnjih 28 dneh poročajo o več kot 500 primerih na 100.000 prebivalcev.

Agencija opozarja, da morajo Američani, ki morajo potovati na te destinacije, zagotoviti, da so v celoti cepljeni, vendar ugotavlja, da so »celo popolnoma cepljeni potniki v nevarnosti, da dobijo in širijo različice covid-19

Poleg tega je CDC Avstralijo, Brazilijo, Etiopijo in Romunijo označil za »raven 3: visoka.«

Brazilija je bila znižana s 4. stopnje, druge destinacije pa so se povzpele z 2. stopnje, ki je označena z »zmerno.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek