REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smeh prepovedan? Kultna humoristična serija »Alo alo« postala tarča kritikov zaradi »žaljive vsebine iz tistega časa«

Smeh prepovedan? Kultna humoristična serija »Alo alo« postala tarča kritikov zaradi »žaljive vsebine iz tistega časa«Prizor iz serije »'Allo 'Allo!«. Vir: Twitter

Uporabniki družbenih omrežij v Veliki Britaniji so te dni precej jezni, ker so ugotovili, da se med ponavljanjem kultne serije »Alo alo«, ki je zelo znana tudi v Sloveniji, pred vsako epizodo pojavi - posebno opozorilo o »potencialno žaljivi vsebini.«

Slavna komedija BBC-ja izvirnega angleškega naslova »'Allo 'Allo!«, ki so jo snemali med leti 1982 in 1992 je ena od najbolj priljubljenih humorističnih serij nasploh.

Zelo priljubljena je bila tudi v Jugoslaviji in njenih naslednicah.

Nepozabni René. Vir: Twitter

Spremljala je življenje lastnika kavarne Renéja med drugo svetovno vojno v okupirani Franciji in dogodke v njegovi kavarni, ki je bila priljubljena med Nemci, hkrati pa tudi stičišče odporniškega gibanja.

Številni smešni zapleti so več generacij gledalcev nasmejali do solz.

V seriji so se pojavili številni zabavni liki, ki so se norčevali iz stereotipov o Nemcih, Francozih, Britancih in Italijanih.

Poleg številnih stereotipov so bile v seriji prisotne tudi številne spolne aluzije.

V seriji so se pojavili številni zabavni liki, ki so se norčevali iz stereotipov o Nemcih, Francozih, Britancih in Italijanih.

Kljub temu, da je serija pridobila kultni status in se večkrat predvajala, je zdaj britanski servis Britbox, ki ponuja vsebine BBC in ITV pred vsako epizodo vstavil posebno opozorilo.

»Ta komedija vsebuje govorico in stališča tistega časa, ki bi bila za nekatere gledalce lahko žaljiva,« je zapisano v opozorilu.

Številni gledalci so na družbenih omrežjih takoj izrazili nezadovoljstvo nad odbitim opozorilom, ga kritizirali in poudarjali, da gre le za nadaljevanje »cancel« kulture, kjer se nekateri posamezniki ali kulturne vsebine v imenu različnih vrednot potiskajo na družbeno obrobje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek