REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažna humanitarnost: Odpovedali so se Pfizerju zaradi AstraZenece, ki jo sedaj Janševa vlada donira »davčni oazi«

Lažna humanitarnost: Odpovedali so se Pfizerju zaradi AstraZenece, ki jo sedaj Janševa vlada donira »davčni oazi«Zelenortski otoki. Vir: Google Maps

Danes smo priča še eni »pametni« potezi naše vlade.

Slovenija je že decembra lani zamudila priložnost, da naroči vse količine cepiva Pfizer/BioNTech, ker je raje čakala na bolj »poceni« cepivo AstraZenece.

Slovenija je namreč že decembra lani zamudila priložnost, da naroči vse količine cepiva Pfizer/BioNTech, ker je raje čakala na bolj »poceni« cepivo AstraZenece.

Toda tega cepiva ni bilo na voljo dovolj, zato so naročila zamujala.

Ko pa je bilo cepiva AstraZeneca dovolj, se je medtem že pokazalo, da je bilo s tem cepivom več zapletov zaradi krvnih strdkov, zato so ga ljudje začeli zavračati.

Slovenija je nato, ko so iz AstraZenece naposled poslali dovolj odmerkov cepiv ostala brez cepiva Pfizer/BioNTech, ki bi ga ljudje raje sprejeli.

Ob tem so v Sloveniji obtičale presežne količine cepiva AstraZenece, še posebej po 300.000 odmerkov težki donaciji oziroma posojilu madžarske vlade pod taktirko Janševega političnega mentorja Viktorja Orbána.

In tako bo sedaj Slovenija Zelenortskim otokom »v namen humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19« brezplačno namenila 150.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, je na današnji dopisni seji odločila vlada.

Do konca julija so sicer na Zelenortskih otokih potrdili 33.721 okužb in 298 smrti zaradi covida-19.

Vendar ne gre za to, da bi vlado nenadoma popadla velika humanost, ko gre za države tretjega sveta.

Gre preprosto za doniranje cepiva, ki v Sloveniji ne gre v promet in mu roki trajanja iztekajo.

Gre preprosto za doniranje cepiva, ki v Sloveniji ne gre v promet in mu roki trajanja iztekajo.

V otoški državici ob zahodni obali Afrike z okoli 550.000 prebivalci veljajo ukrepi nošenja mask in preventivni higienski ukrepi za zmanjševanje tveganja za širjenje novega koronavirusa, doseči pa želijo tudi čim višjo precepljenost, poročajo agencije.

Cepijo pa s cepivi Oxford/AstraZeneca in Pfizer/BioNTech, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Zelenortski otoki
Zelenortski otoki. Vir: Wikipedia
V vladi so to potezo in fiasko pri nabavi cepiv sicer poskusili zaviti v »humanitarni« celofan.

V vladi so to potezo in fiasko pri nabavi cepiv sicer poskusili zaviti v »humanitarni« celofan.

Kot so izpostavili, »Slovenija tudi v času pandemije uresničuje zavezanost k humanitarni pomoči. Obenem je v njenem interesu, da se čim več ljudi cepi in se s tem zagotovi večja kolektivna zaščita tudi izven nacionalnih meja, še posebej na območjih, ki so za Slovence turistično ali poslovno zanimive, med katera sodijo tudi Zelenortski otoki.«

Slovenija je cepivo AstraZenece pred tem že donirala tudi BiH in nato še Egiptu, prvi 48.000 in drugemu 250.000 odmerkov.

Skupaj je torej tem državam Slovenija donirala skoraj toliko, kot si je izposodila istega cepiva od Madžarske 300.000 odmerkov.

Ne glede na to pa vlada trdi, da je izposoja cepiva na Madžarskem »omogočila cepljenje v kar največjem obsegu še pred poletnim časom.«

Verjetno s cepivom, ki je bilo zdaj - donirano…

Zelenortski otoki  Vir: Google Maps
Zelenortski otoki. Vir: Google Maps

Slovenski NIJZ je ob tem 2. julija že pristopil k »pobudi za vračilo celotne količine izposojenega cepiva madžarskemu inštitutu za javno zdravje in s tem začel izpolnjevati določbo posodbene pogodbe, po kateri je treba izposojeno cepivo vrniti najkasneje do 31. decembra letos

In na koncu ne smemo pozabiti še na eno dejstvo -, da gre za državo, ki je davčna oaza in služi zelo pogosto - pranju denarja.

Ni pa jasno, katero cepivo bo slovenski NIJZ vračal – AstraZenece očitno ne, kar pomeni, da smo imeli prav, ko smo ocenili, da si je Slovenija izposodila slabše cepivo, da bi vračala boljše.

Slovenija ob tem razpolaga s »presežnimi količinami cepiv proti covidu-19«, so še dodali.

Seveda razpolaga. Vemo pa tudi zakaj.

Ker Janševa vlada ni pravočasno naročila boljšega cepiva, ko bi lahko, zdaj NIJZ razpolaga s presežki AstraZenece, državljani pa so bili deležni zamud pri cepljenju, kar je odneslo številna življenja na Slovenskem.

In na koncu ne smemo pozabiti še na eno dejstvo -, da pri Zelenortskih otokih gre za državo, ki je davčna oaza in služi zelo pogosto - pranju denarja.

Kot kažejo zadnje objave v Sloveniji se namreč zdi, da je tudi Mauritius, prav tako davčna oaza, v katero rad zahaja slovenski predsednik vlade, nekoliko kompromitiran.

Zato je dobro, da vzdržuješ prijateljske odnose in narediš kakšno uslugo tudi tistim, ki bi se lahko pokazali kot dobra rezervna lokacija.

Sicer pa podobno počnejo tudi hrvaški politiki.

Če je to komu v tolažbo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek