REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janševa nova afera, Triglavgate? »Še Triglav si na levi in desni del razdelimo, pa je to to!«

Janševa nova afera, Triglavgate? »Še Triglav si na levi in desni del razdelimo, pa je to to!«Tanja Fajon s kolegi poslanci na Triglavu Vir: Twitter

Na objavo predsednice stranke SD in poslanke v Državnem zboru Tanje Fajon s Triglava se predsednik SDS in slovenski premier Janez Janša ni mogel upreti, ne da bi se celo dvakrat odzval.

In se po drugi svoji objavi – še bolj osmešil.

Tarča Janševih tokratnih bodic je bil – ob Fajonovi – predvsem Andreas Schieder, vodja delegacije avstrijskih socialdemokratov v Evropskem parlamentu in tiskovni predstavnik zunanje politike.

Triglav: Michael Roth, Tanja Fajon in Andreas Schieder. Vir: Twitter

Janša se je namreč sprva obregnil ob objavo Michaela Rotha, zveznega nemškega ministra za Evropo, sicer soproga Andreasa Schiederja, ter se posmehnil barvi zastave, ki jo je trojica razvila ob Aljaževem stolpu, navidez nezadovoljen, ker je umanjkala tako slovenska kot zastavi EU in Nemčije.

V resnici pa je Janšo zmotila mavrična zastava, ki simbolizira LGBT.

Ko pa se je na Janšo vsul plaz kritik zaradi homofobije, je nič manj vneto tvitnil posmehljiv izziv Schiederju v slogu vabil na dvoboj na Divjem zahodu, češ da čaka nanj in Fajonovo »6. avgusta ob 6. uri zjutraj pri Aljaževem domu - dolina Vrata, da se povzpne na severno steno Triglava.«

Ob tem je avstrijskem evroposlancu velikodušno ponudil na izbiro štiri možne plezalske poti…

»Pravi planinec tega ne bi napisal. Pa tudi važil se ne bi, ko sam pelje svoje kolege s helikopterjem skoraj do vrha. Samovšečni prepotentnež!« se je na bahavo Janševo objavo odzval Edvard.

Toda avstrijski evroposlanec se ni pustil sprovocirati - se je zahvalil za povabilo in Janšo spomnil, da se je pravkar sam že povzpel na vrh Triglava.

»To mi je uspelo storiti z lastnimi močmi. Slišal pa sem, da si ti za to potreboval drag helikopter?« je Janši posmehljivo odgovoril politik iz Avstrije in mu zaprl usta s protivabilom, da ga je namreč pripravljen gostiti na kakršni koli avstrijski planini leta 2022.

Tako se je Janši znova uspelo osmešiti na evropskem parketu, še posebej v luči dejstva, da je Schieder ob objavi fotografije z vrha Triglava pripisal naslednje sporočilo: »Evropa potrebuje več solidarnosti! Na najvišji gori v Sloveniji smo zgled skupnim evropskim vrednotam, socialni varnosti, pravni državi in strpnosti

In v isti sapi je vesoljno Evropo povabil na čezmejno sodelovanje.

Na Janševo tokratno petelinjenje se je odzval tudi Svarun: »Da se lahko slovenski politični vrh mirno (ali z veseljem) zgraža ob tem, ko se evropski politik odpravi na Triglav in se tam slika s svojim možem, je predvsem ogledalo, kakšni kmetavzarji smo. Precejšnji in medalje nam prav nič ne pomagajo…«

Da je Slovenija dežela nasprotij so s kančkom grenkobe ugotavljali tudi drugi komentatorji na družbenih omrežjih, ki jim Janševa poteza ni niti malo po godu: »Na eni strani imamo najboljše športnike na svetu, državo pa nam vodi ‘biserni’ izbor najslabših politikov na svetu.«

Večino razpravljavcev je zmotilo predvsem dejstvo, da se Janez Janša obnaša kot da bi bil Triglav njegova osebna last.

Vir: Twitter

Na katerega se rad povzpne, kot razkrivajo očividci - ob pomoči helikopterja Slovenske vojske.

Janši so tudi tokrat priskočili na pomoč njegovi zvesti privrženci, prepričani, da pri opisanem dogodku gre za kopiranje političnih zvijač slovenskega premierja, ki je plezati na Triglav peljal avstrijskega kolega Kurza, pa zunanjega ministra EU Borrella…

Ni malo niti tistih, ki so prepričani, da gre celo za oskrunitev simbola slovenstva, zaradi česar se Jakob Aljaž obrača v grobu

Na Twitterju je poskusil ubraniti Janšo in spesniti odgovor Michaelu Rothu – in to v angleščini, ne le v slovenščini – Božo Predalič.

Spomnimo, Predalič je bil do nedavnega Janševa desna roka v njegovem kabinetu, od februarja dalje pa je premeščen za državnega sekretarja na notranjem ministarstvu, pod taktirko Aleša Hojsa.

Predalič je namreč nemškega ministra okrcal: »Vsaj Triglavu prizanesite z vašo LGBT ideologijo ! Za nas, Slovence je to sveti kraj.«

No, v angleščini se mu ob pomoči Googlovega prevajalnika taisti podvig ni ravno posrečil...

Na fotografiji: Božo Predalič (levo), Vinko Gorenak (desno). Še prevod v madžarščino, za vsak primer... Vir: Twitter

Predalič in Janša nista osamljena, ki za plankami v Triglavu vidijo slovensko sveto goro.

Goro, ki – sodeč po odzivih z desnega političnega pola – pripada zavednim domoljubom in nikakor ne kritikom ali nasprotnikom lika in dela aktualnega premierja.

»Pa to ne moreš verjet, pripleza na Triglav, ki je simbol Slovenije, ki se nahaja na Slo zastavi, Slo grbu, Slo športniki ga nosijo na dresih in oblačilih, ona pa razvije LGBT zastavo, halooo!!!« se je v imenu desnosučnih hudoval nek Stane.

»Sprašujem se, kakšno sporočilo je hotela ga. Fajonova predati ob lgbt zastavi? A ni Triglav simbol Slovenije, ki je krščanska država. Kaj imata krščanstvo in lgbt skupnega?« se je na Stanetovo objavo navezal dr. Jure.

»Torej vsak državljan, ki gre na Triglav oponaša Janšo? Ker pred njim še ni bil nihče na Triglavu in je postal popularna destinacija zaradi njega? Se pravi taprav Sloven’c mora iti na Triglav in volit SDS (slovensko domobransko sekto)« se je glasil odziv na novico, da si je Janša poskušal privoščiti dva poročena evropska politika samo zato, ker sta si drznila iti na slovenskega očaka z mavrično zastavo.

Oglasil se je tudi razvpiti Aleš Ernecl, nesojeni urednik fašistične NTA.

In cela vrsta že znanih obrazov z desnice.

Zdi se, da so v Janševi stranki prepričani, da je Triglav naravna dediščina SDS.

Glede na to, da so o najnovejšem Janševem izbruhu nestrpnosti poročali tudi mediji na tujem, star slovenski pregovor dobiva nov pomen – slab glas seže že čez deveto vas.

Na tujem so najnovejšo Janševo afero, ki je izbruhnila na domačem planinskem vrhu že oklicali za Triglavgate.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek