REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teheran zavrnil ameriški predlog jedrskega sporazuma, ZDA odgovarjajo s prepovedjo prodaje iranske nafte Kitajski?

Teheran zavrnil ameriški predlog jedrskega sporazuma, ZDA odgovarjajo s prepovedjo prodaje iranske nafte Kitajski?Nevarne ameriške 'OZN sankcije'. Vir: Twitter

Vse kaže, da med ZDA in Iranom ni prišlo samo do »zastoja« pogajanj, pač pa da je Teheran zavrnil ameriški predlog jedrskega sporazuma z Iranom.

Za jedrsko bombo Iran potrebuje le 25 kilogramov 90-odstotno obogatenega urana.

Na Dunaju namreč potekajo posredna pogajanja med delegacijami Irana, ZDA in evropskih držav o ponovnem vstopu Združenih držav Amerike v sporazum, ki ga je leta 2018 enostransko in brez razloga zapustila administracija tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vendar naj bi iranski Vrhovni svet za nacionalno varnost, ki je pristojen za zunanjepolitične odločitve in nadzor pogajanj na Dunaju - zdaj zavrnil predlog administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Eden od tiskovnih predstavnikov iranske vlade je za Axios dejal, da je Iran dogovor zavrnil, drugi pa je zatrdil, da sporazum sploh ni obstajal.

Ali Rabiee, tiskovni predstavnik odhajajočega iranskega predsednika Hasana Rouhanija je medtem dejal, da je odbor, oblikovan v Vrhovnem svetu za nacionalno varnost Irana odločil, da je predlog sporazuma »neskladen z zakonom, ki ga je parlament sprejel v decembru glede nadaljevanja iranskega jedrskega programa.«

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi. Vir: Twitter

Rouhani je v začetku meseca dejal, da Iran bogati uran med 20 in 60 odstotki, da pa ima sposobnost da ga obogati do 90 odstotkov.

Za jedrsko bombo pa potrebuje le 25 kilogramov 90-odstotno obogatenega urana.

Tiskovni predstavnik odhajajočega iranskega predsednika Hasana Rouhanija Ali Rabiee je dodal, da bodo vse odsločitve o pogajanjih preložene na čas, ko bo novo funkcijo prevzel novi iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki pa ni tako reformistično usmerjen kot njegov predhodnik.

Tiskovni predstavnik Vrhovnega sveta za nacionalno varnost Kejvan Khosravi pa je dejal, da sporazuma niso dosegli zaradi 'pritiskov ZDA in nekaterih iz Evrope.'

Tiskovni predstavnik Vrhovnega sveta za nacionalno varnost Kejvan Khosravi pa je dejal, da sporazuma niso dosegli zaradi »pritiskov ZDA in nekaterih iz Evrope

»Smo sredi demokratičnega prenosa oblasti in tako v prehodnem obdobju. Pogovori na Dunaju bodo morali počakati novo administracijo. To zahteva vsaka demokracija,« je sporočil namestnik zunanjega ministra Irana Abas Arakči.

Po junijski izvolitvi Ebrahima Raisija, ki je velik zagovornik iranskega jedrskega programa, so se pogovori na Dunaju upočasnili.

Razlog za to so v diplomatskih krogih pripisovali predvsem različnim pogledom aktualnega in novoizvoljenega predsednika Irana na jedrski dogovor.

Iranske cantrifuge za bogatenje urana
Iranske cantrifuge za bogatenje urana. Vir: Twitter

Kdaj naj bi se pogajanja nadaljevala po sedaj oznanjenem premoru, ni znano.

V diplomatskih krogih se ocenjuje, da bi se pogovori lahko obnovili sredi avgusta.

Raisi je po svoji izvolitvi že razkril, da bo njegova administracija podpirala nadaljevanje pogovorov o jedrskem sporazumu z Washingtonom, hkrati pa si bo prizadevala za izboljšanje odnosov s svojimi sosedami v Perzijskem zalivu.

Ameriški strokovnjaki so za Wall Street Journal dejali, da razmišljajo o prepovedi iranske prodaje nafte Kitajski, kar pa bi bila lahko zelo tvegana poteza.

ZDA so namreč proti Iranu uporabili že vse mogoče sankcije, poskus prekinitve prodaje nafte Kitajski, ki ji Iran proda milijon sodčkov nafte dnevno pa ni tako enostaven.

Pomenil bi tudi konec pogajanj z Iranom, ki bi v tem primeru imel odprto pot do izdelave jedrskega orožja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek