REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Za slabo leto bo posodil le ime, saj so odločitve že sprejete«: Pravosodje prevzema Dikaučič, minister brez mnenja

»Za slabo leto bo posodil le ime, saj so odločitve že sprejete«: Pravosodje prevzema Dikaučič, minister brez mnenjaDikaučič in njegov vzornik za ministra. Vir: Twitter

Slovenija je dobila novega ministra za pravosodje, Marjana Dikaučiča. Njegova biografija je kratka, mnenja o najpomembnejših zadevah pa neobstoječa.

Lahko bi rekli tudi drugače: Slovenija je dobila novega ministra, ki je tako brezbarven in brez lastnega mnenja, kakor da bi ga vlada kupila na leasing.

Čeprav je njegova predhodnica Lilijana Kozlovič iz kvote SMC odstopila s položaja, ker se ni strinjala z vladno odločitvijo o razveljavitvi postopka imenovanja dveh delegiranih tožilcev v evropskem javnem tožilstvu, se Dikaučič na zaslišanju pred parlamentarnim odborom o tej temi ni želel izreči, dokler ne bodo končani sodni postopki.

 Glasovanje ni prineslo velikih presenečenj.

Za imenovanje Dikaučiča so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, zavezniške SNS in en poslanec DeSUS-a ter - poslanca narodnosti.

Proti so bili v strankah LMŠ, SD, Levica, SAB in v poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP).

Janez Janša in (zdaj že nekdanja) pravosodna ministrica Kozlovičeva. Vir: Twitter

V vladni koaliciji so Dikaučuča opisovali kot kompetentnega kandidata, ki bo avtonomno in celostno vodil ministrstvo ter izpolnil zastavljene koalicijske cilje, na opozicijski strani pa so izpostavljali pomanjkanje izkušenj kandidata in opozarjali, da na odboru za pravosodje ni odgovoril na številna ključna vprašanja.

V opozicijskih strankah LMŠ, Levica, SD in SAB ter tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev so večkrat izrazili mnenje, da bo Dikaučič »slamnati minister«, ki bo zgolj izpolnjeval ukaze predsednika vlade.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ob koncu razprave predlagal prekinitev seje, saj se je DZ po njegovih navedbah seznanil z novimi sumi, ki letijo na dosedanje delo novega ministra.

»Obstaja utemeljen sum, da so bila podjetja, katerih lastnik ali direktor je bil kandidat, vpletena v resne nepravilnosti. Gre za resne zadeve, do katerih bi se moral opredeliti predsednik vlade in o katerih bi se morali pogovoriti tudi znotraj poslanskih skupin,« je opozoril Golubović.

Golubovič: 'Obstaja utemeljen sum, da so bila podjetja, katerih lastnik ali direktor je bil kandidat, vpletena v resne nepravilnosti.'

»Težko je razpravljati in odločati o nekom, ki ga je predsednik vlade predstavil v treh stavkih, brez življenjepisa, referenc, izkušenj. Tudi na seji odbora za pravosodje ni bilo nič drugače,« je dejal.

»Nimamo težav s tem, da je kandidat mlad, ni težava kandidatova anonimnost, ni težava, da ni profesor, da ni pravna eminenca, da nima naziva. Težava je, da o njem in njegovem delu ne vemo nič oziroma bore malo. Težava je, da nima nobenih primernih izkušenj za to funkcijo. Njegova stališča, mnenja, nam niso znani. Ni jih predstavil ne on ne predsednik vlade. Nismo izvedeli, kje je zaposlen, kakšna je bila njegova vloga pri slamnatih podjetjih in še nekaterih drugih poslih,« je našteval poslanec stranke LMŠ.

»Kakšna so njegova stališča do že sprejetih zakonov, drugih aktov vlade. Tiste vlade, katere minister bo. Pričakovali smo, da ima stališča do tega, kar je sprejela vlada. Namesto njega ima zelo jasna stališča o pravosodju njegov bodoči šef predsednik vlade Janez Janša. A njegov pogled na pravosodje je diametralno nasprotje od našega pogleda,« je poudaril Golubović.

Brane Golubovič. LMŠ
Brane Golubovič. Vir: Twitter

Že med predstavitvami stališč poslanskih skupin je del poslancev SDS-a zapustil dvorano, kar je zmotilo tudi nekatere poslance opozicije.

Dodatne obrazložitve o predlogu za novega ministra pred DZ-jem predsednik vlade Janez Janša ni podal, pač pa se je zadovoljil s trivrstičnim predlogom.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je pojasnil, da na to ne more vplivati, in razpravo so nadaljevali.

Željko Cigler: »Tudi predstavitev, ki smo jo prejeli, je tako splošna, da bi jo lahko uporabili za večino kandidatov za katero koli ministrstvo.«

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič, ki ima opravljen pravniški državni izpit, je po besedah Dejana Kaloha iz SDS pravni strokovnjak na področju stečajne zakonodaje, hkrati pa ne sodi v nobeno od pravniških omrežij.

Po oceni poslanske skupine SMC je Dikaučič v predstavitvi pred matičnim odborom pokazal, da kratkotrajnost mandata ne vpliva na njegovo široko vizijo, ki jo ima za pravosodni sistem.

V stranki SD so prepričani, da »kandidat za ministra ne bo zmogel brzdati apetita vlade po političnem vmešavanju vlade v neodvisne organe in njihovo delo«.

Željko Cigler iz Levice pa je poudaril, da o kandidatu ni veliko znanega in da se je »brez političnih izkušenj in brez večjih strokovnih referenc odzval na povabilo predlagatelja. Tudi predstavitev, ki smo jo prejeli, je tako splošna, da bi jo lahko uporabili za večino kandidatov za katero koli ministrstvo.«

Poudaril je opazno pomanjkanje stališč pri kandidatu za ministra.

Premier po besedah Ciglerja potrebuje kandidata, ki bo le izpolnjeval njegove ukaze.

»Takšni ministri so že v vladi,« je dejal poslanec Levice in dodal, da ocenjuje, da bo takšen tudi Dikaučič, ki se na odboru za pravosodje ni želel opredeljevati do vladnih odločitev.

»Za slabo leto bo posodil le ime, saj so odločitve že sprejete,« meni Cigler.

Dikaučič je namreč sodeloval v vsaj dveh zgodbah, v katerih so podjetja pristala v rokah slamnatih lastnikov, bil pa je tudi direktor podjetja, ki je oddajalo prazne bilance.

Ve se, kaj sledi: Enkrat slamnati direktor, vedno slamnati minister.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek