REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sledijo tožbe? Kozlovičeva odstopila, ker je vlada s »pravnim zmazkom« razveljavila izbiro evropskih tožilcev

Sledijo tožbe? Kozlovičeva odstopila, ker je vlada s »pravnim zmazkom« razveljavila izbiro evropskih tožilcevUdeleženca ostre razprave o sodstvu: Janez Janša in (odstopljena) pravosodna ministrica Kozlovičeva iz vrst stranke SMC. Vir: Twitter

Janševa vlada je razveljavila postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev, ki jih je predlagal Državnotožilski svet, ministrica za pravosodje iz vrst SMC Lilijana Kozlovič pa je odstopila s položaja.

Takšen je razplet zgodbe o zastoju pri slovenskem imenovanju delegiranih evropskih tožilcev.

Pri vsem skupaj je zanimivo dejstvo, da je vlada razveljavila postopek šele dan zatem, ko je Janez Janša politično preživel ustavno obtožbo.

Očitno je, da si predsednik vlade ni želel političnih razprtij znotraj vlade in koalicije še pred glasovanjem poslancev koalicije o njegovi usodi.

Predsednik opozicijske LMŠ Marjan Šarec je zapisal, da odstop ministrice potrjuje vsebino (sicer padlega) predloga ustavne obtožbe.

Drago Šketa in Janez Janša
Generalni državni tožilec Drago Šketa in Janez Janša. Vir: Twitter

Poslanci, ki so predlog ustavne obtožbe zavrnili, nosijo največjo odgovornost za nezakonita ravnanja sedanjega premierja.

»Ministrici ne moremo ravno čestitati za pokončno držo, ker je prepozno. Bo pa vsaj ohranila obraz,« je sklenil predsednik LMŠ.

Predlog razveljavitve je pripravil generalni sekretariat vlade, razlog pa naj bi bil spremenjen tožilski zakon; javni poziv, na katerem sta bila izbrana dva kandidata, pa zato neuspešen, saj naj po novem ne bi več izpolnjevala pogojev.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se s to potezo Janševe vlade ni strinjala, zato je že poslala odstopno izjavo predsedniku vlade.

Kozlovičeva je sicer ves čas trdila, da spremembe tožilskega zakona na odprt postopek ne bodo vplivale, na začetku tedna pa je izrazila upanje, da se bo vlada z izbranima kandidatoma Matejem Oštirjem in Tanjo Frank Eler seznanila v kratkem.

»Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU-ja,« je ministrica zapisala v odzivu na sporno potezo vlade v kateri je do danes sedela.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek. Vir: Twitter

Prek družbenih omrežij se je odzval tuid predsednik SMC in večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zatrdil, da gre »za preveč pomembno zadevo, zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov« ter da je zato vlada odločila, da se postopek izbire ponovi, kar je »premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo.«

Janez Janša pa je spomnil, da je pred kratkim padel še zadnji, 24. postopek proti bivšemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in da je zato »ta čas zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje,« ker je bilo »žal v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala.«

Kritično je v tej smeri že pred časom opozarjal tudi Boštjan M. Zupančič.

Generalni državni tožilec Drago Šketa pa je že v sredo ocenil, da bi razveljavitev postopka lahko predstavljala arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva, zato se ta zgodba ne bo končala na vladi, pač pa je zelo mogoče, da bo dobila še sodni epilog.

Oba tožilca, ki nista bila potrjena bi namreč lahko sprožila sodni spor.

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar si je prebral sklep vlade, zaradi katerega je odstopila ministrica za pravosodje.

Po njegovi oceni gre za pravni zmazek, ki ne bo prestal sodne presoje, če jo bosta zavrnjena tožilca sprožila.

Težava pa je tudi v tem, da je sedaj z odstopom Kozlovičeve izginila edina še preostala ovira, ki je Janši preprečevala neposredno vmešavanje v pravosodje.

Kar pomeni, da se bo uničevanje temeljev pravne države in demokracije nadaljevalo še intenzivneje.

Delite članek