REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažna sled: Tonin se valja po blatu in preusmerja pozornost, da bi vlada lahko zakulisno kupila sporne oklepnike!

Lažna sled: Tonin se valja po blatu in preusmerja pozornost, da bi vlada lahko zakulisno kupila sporne oklepnike!Tonin dela meglo in preusmerja pozornost zaradi predragih boxerjev. Vir: Twitter

Medtem ko se slovenski obrambni minister Matej Tonin (ki nikoli ni zares povohal smodnika in bil v vojski) v svoji delovni obleki igra vojake, maže svojo snežno belo srajčico in slika v »rambo« pozah z raketometi in puškami v rokah, Janševa vlada nadaljuje s spornimi nakupi vojaške opreme.

Vlada navaja 306 milijonov evrov za oklepnike, kar je zavajajoče. V resnici bi bil strošek tega potratnega nakupa na koncu bistveno večji in bi zagotovo presegel 600 milijonov evrov.

Letalo »Spartan« je že prispelo, toda še bolj problematično je nadaljevanje nakupov osemkolesnikov.

Slovenski obrambni minister je namreč nemški obrambni ministrici zagotovil, da bo Slovenija kupila večkolesnike 8X8.

Brez razpisa, brez konkurence, brez izbire se je vlacda odločila le za enega proizvajalca.

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo vlada tokrat orožje kupovala drugače kot v času »afere Patria« in bolj transparentno, se je očitno odločila, da nadaljuje »po starem,« kot se za okorele povratnike tudi spodobi.

Vlada se je namreč te dni zgolj »seznanila z nadaljevanjem postopkov glede nakupa oklepnikov 8X8 tipa boxer v okviru programa Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), od katerega je odstopila že prejšnja, Cerarjeva vlada.

Toda Janševa vlada trdi, da je postopke za nakup bojnih kolesnih vozil 8X8 ministrstvo za obrambo začelo leta 2017, pri čemer naj bi se Slovenija programu boxer pridružila kot država nečlanica OCCAR.

»Ministrstvo je z OCCAR začelo usklajevanja mednarodno pravnih aktov za izvedbo projekta, vključno z besedilom glavne pogodbe, in za večino od njih izvedlo medresorsko usklajevanje. Leta 2018 je ministrstvo pridobilo ponudbo OCCAR za nakup 48 oklepnikov 8x8 z oborožitvenimi sistemi. V začetku leta 2019 pa so ocenili, da je treba pred nadaljevanjem projekta preučiti celovitejši pristop pri izgradnji srednje bataljonske bojne skupine ter pripraviti podlago, ki bo omogočila prevzemanje obveznosti v večletnem časovnem obdobju. Zaradi tega je bil projekt začasno odložen so zapisali v svojem sporočilu.

Boxer
Boxer. Vir: Twitter

Naknadno sprejeta zakonodaja in veljavni srednjeročni obrambni program Slovenije od leta 2018 do leta 2023 naj bi sedaj omogočala začetek izvajanja izgradnje srednje bataljonske bojne skupine.

Sedaj so po navedbah vlade »izpolnjeni vsi pogoji, zaradi katerih je bil projekt začasno odložen.«

»Zato bo ministrstvo za obrambo nadaljevalo postopke nakupa oklepnikov tipa boxer v okviru OCCAR,« sporoča vlada in s tem znova - zavaja javnost.

Iz sporočila vlade namreč izhaja, da je bil nominalno 306 milijonov evrov vreden projekt, ki je vključeval stroške nakupa 48 vozil boxer in ustrezno logistično podporo ustavljen le zato, ker ni bilo »pravne podlage«, torej zakonodaje, ki omogoča dolgoročno financiranje projekta.

S tem želijo medije in javnost speljati na napačno sled.

Toda to seveda ni res.

Projekt boxer je bil ustavljen predvsem zaradi prevelikih stroškov, pomanjkanja garancij in drugih resnih pomanjkljivosti. Tega vladno sporočilo ne omenja. Ker se je Janševa vlada že vnaprej odločila, kaj bo kupila.

Projekt boxer je bil ustavljen predvsem zaradi prevelikih stroškov, pomanjkanja garancij in drugih resnih pomanjkljivosti.

Tega vladno sporočilo ne omenja. Zakaj ne?

Očitno zato, ker se je Janševa vlada – znova netransparento in ne da bi pregledala ponudbe na trgu – že vnaprej odločila, kaj bo kupila.

Odgovori MORS za Insajder.com, ki smo jih objavili že predlani, so ob kritiki vladne odločitve, da se nabavijo boxerji potrdili, da bo vsako vozilo stalo najmanj 4 milijone evrov, v resnici pa bistveno več.

Boxerji brez oborožitvene postaje (ne pa »z oborožitvijo« kot trdi MORS) namreč po podatkih, ki smo jih pridobili v Insajderju.com na trgu stanejo okoli 3,5 milijona evrov, z okoli 2,5 milijona evrov vredno oborožitveno postajo pa bi tako vozilo Slovenijo stalo več kot 6 milijonov evrov!

Za ta denar pa bi dobili že dobre, malo rabljene tanke.

Švedski tank (nemške izdelave) Leopard 2
Za enega boxerja na gumijastih kolesih bi lahko Slovenija dobila celo skoraj tri takšne tanke Leopard-2! Zadnje tanke je Sloveniji podarila v varovanje še nekdanja Jugoslavija, od tedaj pa Slovenija ni bila sposobna kupiti niti enega več... Vir: Twitter

Vsako Sloveniji ponujeno vozilo boxer bi bilo torej najmanj 1,5 – 3 milijona evrov dražje od drugih podobnih vozil s podobnimi lastnostmi, na primer od predhodno izbranih vozil Patria AMV, vozil Piranha - 5 (GDELS) ali drugih podobnih vozil, isto pa velja tudi za oborožitvene postaje.

Vendar pa tudi v primeru, če bi res vsako vozilo (s topovi in minometi) stalo enako, komaj 4 milijone evrov, to pomeni najmanj 448 milijonov evrov za dve srednji bataljonski skupini (SrBBSk), ne pa 306 milijonov, ko zdaj zavaja vlada.

V resnici pa bo strošek na koncu bistveno večji in bi zagotovo presegel 600 milijonov evrov.

Povsem jasno je torej, da so bili prav visoki stroški tisti, ki so na koncu Cerarjevo vlado prepričali, da se ozre po kakšnih cenovno bolj sprejemljivih rešitvah.

Gre seveda za oderuške cene. Leta 2015 je na primer ministrstvo za obrambo Nemčije od obrambne industrije ponovno odkupilo 100 tankov Leopard 2, eden je stal 2,3 milijona dolarjev.

Sedaj pa Janševa vlada nadaljuje tam, kjer se je ustavila Cerarjeva.

Po informacijah naših virov naj bi sedanja vlada tako odločala tudi zaradi pritiskov nemških diplomatov, ki niso bili niti najmanj zadovoljni z odločitvijo Cerarjeve vlade, da odstopi od nameravanega nakupa.

Po odstopu od nakupa so se v javnosti pojavile informacije, da bi morala Slovenija za oklepnike plačati ne samo »dobrih 306 milijonov«, ampak najmanj 360 milijonov evrov, pri tem pa bi kupila komaj 48 in ne 56 oklepnikov.

To bi ceno vozila s 6,42 dvignilo na celo 7,5 milijonov evrov!

V primeru Slovenije so pri OCCAR-ju želeli zaslužiti celo še 1,5 milijona evrov več kot ob prodajah nekaterim drugim državam!

Ta neverjetni pohlep je bil na koncu tisti, ki je povzročil žalosten propad tega posla.

Gre seveda za oderuške cene.

Leta 2015 je na primer ministrstvo za obrambo Nemčije od obrambne industrije ponovno odkupilo 100 tankov Leopard 2, eden je stal 2,3 milijona dolarjev.

Ampak ti tanki so resne zadeve, ne pa kot boxerji s papirnatimi oklepi in največ 30-milimetrskimi topovi. Leopardi imajo 120-milimeterske topove.

Model boxerja
Model boxerja. Vir: Twitter

In ni dokazov, da bi se OCCAR takšnim cenam odrekel sedaj, ko se za taiste oklepnike zanima Janševa vlada.

Pri tem pa ni potrebno pozabiti niti dejstva, da želi slovenska vlada znova poslovati s podjetjem, ki je bilo že obsojeno zaradi korupcije.

Očitno so bili pritiski, zlasti nemških diplomatov, zelo uspešni.

Pri tem pa ni potrebno pozabiti niti dejstva, da želi slovenska vlada znova poslovati s podjetjem, ki je bilo že obsojeno zaradi korupcije.

Rheinmetall, ki izdeluje boxerje, je bil namreč leta 2014 celo pravnomočno obsojen zaradi podkupovanja v Grčiji, kot smo že opozarjali.

Po priznanju krivde je moral Rheinmetall plačati 37 milijonov evrov kazni, ker »ni zaznal in preprečil sumljivih plačil partnerjem pri prodaji.«

Ob tem pa isti proizvajalec že ob pogajanju s Cerarjevo vlado ni želel imeti vključene »protikorupcijske klavzule«.

Zelo zanimivo. In zelo nevarno, zlasti za sedanjega predsednika vlade, ki je enkrat že bil obtožen in nepravnomočno tudi obsojen zaradi korupcije in je zato končal celo v kehi.

Ali bo tokrat šel še enkrat na led?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek