REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kmalu bo Janša Toninu svetoval, da izklopi tviter!«

»Kmalu bo Janša Toninu svetoval, da izklopi tviter!«Kam meri Tonin? Vir: Twitter
Naj mu nekdo razloži, da je to patologija.

Očitno je, da je šef NSi in obrambni minister v sedanji koalicijski vladi Matej Tonin obupan zaradi mnenja parlamentarne zakonodajnopravne službe in odločitve predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, da ne skliče izredne seje o domnevni neustavnosti programa Levice, ki so si jo zaželeli v Janševi SDS in Toninovi stranki, da bi z zemljevida parlamentarnih strank na Slovenskem izbrisali politično konkurenco – eno od pomembnejših opozicijskih strank.

Tonin je svoje razočaranje nad propadlim poskusom, da zradira opozicijske vrste, izpričal z objavo nekakšnega pamfleta-zmazka na svojem Twitter računu, s katerim bi si najbrž rad prilastil in povzel kot svojo v resnici politično agendo strake SDS in njenega prvaka Janeza Janše.

Matjaž Nemec se je posmehnil omenjenemu Toninovemu diletantskemu poskusu, da Janši spelje del volivcev iz desnosučnega volilnega telesa s sarkastično pripombo: »Zakaj bi volil ponaredek (Nova Slovenija), ko lahko volim izvirnik (stranka SDS)?«

Marko Jelinčič je ob tem spomnil na prigodo, ko se je Tonin svojčas zaradi premierjevega smešenja Slovenije po svetu bahal, da se bo to nehalo, ker je osebno prosil Janeza Janšo, naj manj tvita.

Spomnimo, šlo je za sramoto, ki jo je slovenski premier prizadejal državi, ko je neobrzdano navijal za zmago tedanjega (zdaj že nekdanjega) predsednika ZDA Donalda Trumpa in se v zvezi s tem kregal ne le z ameriškimi volivci, ampak tudi s svetovalci Trumpovega protikandidata Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah…

»Zdravko (Počivalšek – op.avt.) lahko potrdi, da sem Janšo lepo prosil, če lahko za en mesec odloži Twitter, zaradi tega, ker bo s tem iz rok vzel vse napade, stvari, ki jih počne opozicija. Vsi ti njegovi tviti se zelo velikokrat zlorabljajo, napadajo, ta vlada bo lahko veliko bolj mirno delala, če za en mesec odloži Twitter. Rekel je, da bo težko, ampak da bo poskusil,« se je pohvalil Tonin v oddaji Tarča na TV Slovenija v začetku meseca decembra.

Toda Tonin je moral že zelo kmalu priznati poraz, ker se je Janša naravnost požvižgal na njegove pozive, naj se za mesec dni odpove tvitanju in tako sprosti pritisk na slovensko vlado.

Izkazalo se je namreč, da je po Toninovem posredovanju Janša začel še bolj vneto tvitati, kar kaže tudi statistika Janševih tvitov, ki jih beleži Twitter profil Maršal Twito.

Zdaj se pa zdi, da je po seriji Toninovih tvitov napočil čas, da zdaj Janša zahteva od svojega obrambnega ministra in šefa koalicijske toda konkurenčne stranke - naj »izklopi tviter!«

Zna se zgoditi, da bo Janša v tem naporu celo uspešnejši od prejšnjih Toninovih poskusov, da utiša Janeza.

To ugotavlja tudi Edis Rujovic z opazko, da je »novo vodstvo NSi, kaj dolžno JJ, ali pa je bila prejšnja predsednica Ljudmila Novak samo prepreka davno zastavljenem cilju« – dokončne utopitve Toninove NSi v SDS.

Tako Toninu sicer ni uspel prvotni poskus izbrisati Levico, ampak je zdaj že na dobri poti, da si ga bo zgodovina zapomnila kot grobarja lastne stranke, ki vse bolj postaja bleda senca SDS.

Švejkovščina: Matej Tonin na tanku. Kadar mladeniči pravočasno ne izkusijo vojske, se nekateri med njimi v zrelih letih igrajo vojačke. Vir: Twitter
Švejkovščina: Matej Tonin na tanku. To je pristen dokaz, da, kadar mladeniči pravočasno ne izkusijo vojske, se nekateri med njimi v zrelih letih igrajo vojačke. Vir: Twitter

Če ne prej, se bo to zgodilo najkasneje na naslednjih volitvah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek