REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrito: Država in mali vlagatelji ob prodaji NKBM opeharjeni, dobički pa v roke mrhovinarskega sklada Apollo

Razkrito: Država in mali vlagatelji ob prodaji NKBM opeharjeni, dobički pa v roke mrhovinarskega sklada ApolloOb prodaji NKBM madžarski OTP se je pokazalo, da je bila prodaja NKBM skladu Apollo po bistveno prenizki ceni. Vir: Twitter

Madžarska bančna skupina OTP je novi lastnik Nove KBM.

OTP je za nakup druge največje slovenske banke dosedanjemu lastniku, ameriškemu finančnemu skladu Apollo Global Management, plačala 900 milijonov evrov kupnine.

S tem nakupom bomo v Sloveniji dobili novo največjo bančno skupino, ki bo združevala Novo KBM, SKB banko in štiri nekoč samostojne banke: Abanko, Banko Celje, Raiffeisen in Poštno banko Slovenije.

S prodajo NKBM skupini OTP na slovenski bančni trg prihaja nov največji igralec - Sándor Csányi, ki je predsednik uprave in solastnik OTP.

Prodaja je pokazala vsaj dvoje –, da je bila NKMB Apollu prodana znatno pod ceno in da so bili »nategnjeni« predvsem slovenski davkoplačevalci. Njihov denar pa je na koncu končal na Kajmanskih otokih.

Gre za drugega najbogatejšega Madžara, čigar premoženje so na Forbesovi lestvici ovrednotili na 1,1 milijarde dolarjev. Tudi on pripada krogu Viktorja Orbána.

V Sloveniji ga ne zanimajo samo banke, saj se loteva tudi projekta izgradnje potniškega centra Emonika, gradnje nove železniške in avtobusne postaje s hotelom in nakupovalnim središčem v središču Ljubljane.

Prodaja je pokazala vsaj dvoje –, da je bila NKMB Apollu prodana znatno pod ceno in da so bili »nategnjeni« predvsem slovenski davkoplačevalci. Njihov denar pa je na koncu končal na Kajmanskih otokih.

Borut Jamnik, NKBM, Apollo
Pri teh transakcijah v korist Apolla je imel vodilno vlogo Borut Jamnik, ki je bil tudi izvoljen v nadzorni svet v NKBM. Pri necenzurirano.si so njegovo vlogo preprosto - cenzurirali. Vir: Twitter

Pri tem ne smemo pozabiti, da je konec leta 2013 država med sanacijo bank v Novo KBM vplačala 870 milijonov evrov kapitala.

Država je takrat banko prodala skladu Apollo za le 40 odstotkov njene knjigovodske vrednosti.

Veriga podjetij, prek katerih so Američani do zdaj obvladovali Novo KBM, se je končala na Kajmanskih otokih, kjer je Apollo konec leta 2019 ustanovil podjetje Biser Holdings.

Apollo sicer upravlja s sredstvi ameriških institucionalnih vlagateljev, pokojninskih skladov, zavarovalnic, univerz in tako naprej.

Ameriški finančni sklad Apollo, ki upravlja skoraj 250 milijard ameriških dolarjev sredstev, je bil od leta 2016 lastnik Nove KBM, ki jo je obvladoval prek luksemburškega podjetja Biser Bidco.

K mariborski banki je sicer pripojil še nekdanjo Poštno banko Slovenije (PBS) in KBS banko, nekdanjo Raiffeisen bank Slovenija.

Sklad Apollo je s tem nakupom zadel zlato žilo, saj so NKBM dobili absurdno poceni, nato pa so si izplačali tudi mastne dividende - samo leta 2017 skoraj 46 milijonov evrov dobička. Leto pred tem je Nova KBM sklenila z 48,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 39 odstotkov več kot v letu 2016.

Ni jih bilo malo, ki so opozarjali na nizko ceno sporne prodaje.

Tako je denimo že avgusta 2015 odvetniška pisarna Petre Jereb v imenu razlaščenih malih delničarjev podala predlog oziroma zahtevo za izdajo začasne odredbe o zaustavitvi prodaje delnic Republike Slovenije v NKBM,  ker se v VZMD niso strinjali z neodgovorno odločitvijo slovenskih oblastnikov, da NKBM prodajo ameriškemu skladu Apollo Global  Management in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) za pičlih 250 milijonov evrov.

Zgodilo se ni nič. Takratna vladajoča politična opcija je bila drugačnega mnenja in na stežaj odprla vrata ameriškemu kapitalu.

Ker se v Sloveniji očitno finančno dobro počutijo, ne čudi, da so nato nadaljevali z nakupi bank.

Družba Apollo, ki so ji torej naši odločevalci za minorno ceno prodali NKBM, pa je pri sosednjih Italijanih naletela na nekoliko drugačno zgodbo in se pošteno opekla.

NKBM - Apollo
NKBM - Apollo. Vir: Twitter

V Italiji je Apollo namreč doživel odškodninsko tožbo za 1,25 milijarde evrov, za kolikor naj bi banko Carige, ker je lastniki niso želeli prodati podobno poceni, oškodoval z namerno povzročitvijo likvidnostne krize, s katero je poskusil prodajo izsiliti.

Nič čudnega torej, da se je sklada Apollo začela čedalje pogosteje oprijemati oznaka, češ da gre za kontroverzen mrhovinarski sklad, ki se pri nas na debelo finančno masti, medtem ko v Italiji plačuje milijardne odškodnine.

Naj spomnimo na še en dosežek ameriških finančnikov.

Pred nedavnim je minilo že osem let od izbrisa delnic in podrejenih obveznic v treh največjih slovenskih bankah.

Delničarji so ob nakupu delnice NKBM konec leta 2007 plačali 187 odstotkov, Apollo in EBRD pa sta zanjo plačala samo 40 odstotkov knjigovodske vrednosti ali le 20 odstotkov normalne cene.

Delničarji so ob nakupu delnice NKBM konec leta 2007 plačali 187 odstotkov njene knjigovodske vrednosti, kar je normalna cena zunaj krize.

Apollo in EBRD pa sta zanjo plačala samo 40 odstotkov knjigovodske vrednosti ali le 20 odstotkov normalne cene.

Vse to je verjetno ena od posledic »novosti«, ki je slovenski bančni sistem do leta 2016 ni poznal. Namreč, da lahko ena od večjih slovenskih bank pristane v uradni lasti podjetja z minimalnim kapitalom.

Še pred leti v Banki Slovenije namreč niso bili naklonjeni kupovanjem bank prek novoustanovljenih podjetij iz Luksemburga. Odklonilno mnenje so imeli tudi do vstopanja investicijskih in drugih finančnih skladov v slovenske banke. Toda nato so se pod pritiskom finančne krize pogoji spremenili.

NKBM, sedež v Mariboru
NKBM, sedež v Mariboru. Vir: Posnetek zaslona, Google

Čeprav je Biser Bidco formalno izpolnjeval zahteve za lastništvo banke ni mogoče spregledati dejstva, da so Američani in EBRD banko NKBM obvladovali prek poštnega nabiralnika v Luksemburgu.

Prav tam pa je že pred leti zaradi davčnih dogovorov izbruhnila afera Lux Leaks.

Po slovenskih predpisih bi moral imeti imetnik kvalificiranega deleža v banki dobro ime, ustrezne sposobnosti in finančni položaj, ki ne bo ogrožal poslovanja banke.

Podjetje Biser Bidco pa je Apollo Global Management ustanovil z 20 tisoč evri kapitala, v Luksemburgu pa je njegov sedež v poštnem nabiralniku.

To pomeni, da so se njihovi dobički strahotno povečali. To pa še dodatno dokazuje, da je bila NKBM prodana - absolutno prepoceni.

Pri tem pa je država tudi v NKB še vedno jamčila za vse vloge do 100.000 evrov, zato je bilo tudi zanjo zelo pomembno, kako poslujejo posamezne banke, pa čeprav država v njih nima deleža ali pa je ta delež minimalen.

To pa je še pomembnejše tudi zato, ker so Američani, ki so prek Nove KBM leta 2018 obvladovali trinajst odstotkov slovenskega bančnega trga vztrajali pri svojem cilju –, da v petih letih postanejo vodilna banka v Sloveniji.

Ampak vse to jim je očitno uspelo že v pičlih treh letih!

Njihov cilj je bil 25 - odstotni delež, nato so dosegli precej večjega. 

To pomeni, da so se njihovi dobički strelovito povečali.

To pa še dodatno dokazuje, da je bila NKBM prodana - absolutno prepoceni.

Ameriški finančni sklad s sedežem v davčni oazi si je vse to v Sloveniji, vse tako kaže, lahko dovolil.

Tisti, ki o tem sicer kritično poročajo pa ob tem zmeraj pozabijo omeniti kontroverzno vlogo, ki jo je v teh spornih poslih, ko so denar slovenskih davkoplačevalcev preko poštenega nabiralnika v Luksemburgu spravili na Kajmanske otoke, odigral tudi bankir in po poročanju medijev tudi njihov nekdanji mecen - Marko Jamnik.

Ja, pri necenzurirano.si so njegovo vlogo v tej raboti preprosto - cenzurirali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek