REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladni kadrovski vrtiljak: »Mesto direktorja Narodne galerije bi lahko prevzel Tutankamon«

Vladni kadrovski vrtiljak: »Mesto direktorja Narodne galerije bi lahko prevzel Tutankamon« Živahnejši od konkurenta: Dimitrij Rupel in Tutankamon. Vir: Twitter

Po prvotnih govoricah, da Janševa vlada po lanskoletni polomiji z Ruplovo kandidaturo za predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) za medije zdaj znova snuje, kako iz upokojenskega stanu potegniti nazaj, na neko ugledno uradniško funkcijo, že odsluženega politika Dimtrija Rupla, se je izkazalo, da gre zares.

Svet Javne agencije za knjigo (JAK) je namreč koalicijski vladi pod taktirko Janeza Janše danes zares predlagal, da za v.d. direktorja imenuje nekdanjega večnega zunanjega ministra, že dolga leta upokojenca Dimitrija Rupla.

Dejstvo, da je Rupel napisal nekaj knjig, ga namreč še ne kvalificira za vodilnega v agenciji, ki bi morala skrbeti za dobrobit knjižne produkcije v Sloveniji.

Kar je navdihnilo družbena omrežja na številne komentarje, med katerimi vladni način kadrovanja s kandidati iz bazena vse starejših članov in privržencev Janševe SDS najbolj ponazori predlog, da bi mesto direktorja Narodne galerije lahko prevzela tudi mumija egipčanskega faraona.

Oba se namreč na področje dela povezana s slovensko knjigo oziroma delovanjem Narodne galerije spoznata približno enako.

Res pa je, da je 75-letni Rupel nekoliko živahnejši...

Nekatere je ta prigoda spomnila tudi na afero izpred nekaj desetletij, ko se Ruplu – tedaj zunanjem ministru – ni zdelo nič narobe, da se njegova žena prevaža naokrog po nakupih z njegovim službenim avtomobilom in seveda šoferjem…

Vse na stroške davkoplačevalcev.

V sklepu o ustanovitvi JAK je sicer zapisano, da direktorja te ustanove imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju.

Toda kot je pojasnila namestnica predsednika sveta agencije Gabriela Babnik Ouattara, je bil razpis zaključen 8. marca, na njem ni bil izbran nihče, zato bodo razpis ponovili 14. maja, ko bo novi razpis za direktorja JAK objavljen v uradnem listu.

V izogib brezvladju v času, ko bo potekal razpis, pa je svet JAK sklenil, da vladi za novega v. d. direktorja predlaga prav Dimitrija Rupla.

Tako se Ruplu obeta nova funkcija za obdobje vsaj pol leta.

Sedaj ga mora potrditi le še vlada, ki je novembra lani razrešila prejšnjo direktorico Renato Zamida, kar so številni deležniki v kulturi ocenili kot škandalozno odločitev, še posebej v luči dejstva, da je vodenje JAK za petletni mandat prevzela v začetku leta 2018 in je bila ključna oseba pri slovenski kandidaturi za častno gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Zamido so že od splomladi leta 2020 poskušali izriniti s funkcije z očitki o slabem delu in domnevni korupciji pri iskanju najemnika za knjigarno kavarno, toda ker inšpekcijski nadzor nepravilnosti ni pokazal, je direktorico podprl tedanji svet agencije.

Ta problem je odpravljen s kadrovskimi rošadami sprva s svetu agencije. 

Nato pa je nova sestava sveta usodo Zamide, (ki je menila, da je razrešitev nezakonita in simptomatična za politiko, ki se trenutno izvaja na področju kulture in širše) kljub odmevni aferi zaradi političnih pritiskov ob njeni zamenjavi, prepustila v roke Janševi vladi, ki jo je naposled razrešila, da bi zdaj na njeno mesto izstrelila nekdanjega politika Dimitrija Rupla.

Videti je, da se je za novo sinekuro in možnost potovanja po Evropi na stroške davkoplačevalcev Rupel kvalificiral že z dejstvom, da ga – kot je povedal sam - »takšno delo seveda zanima«.

Rupla položaj zanima predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj bi tam lahko, kot pravi, največ prispeval, sklicujoč se na »nekatere mednarodne povezave«, ki jih menda še obvlada.

Rupel svoje prihodnje delo za JAK vidi kot pogajalsko.

Iz nekega razloga je namreč prepričan, da se je treba na tem področju »pogajati za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen,« je pogumno izjavil za spletni portal MMC RTV SLO.

Opozicijo je osupnila nova kadrovska eskapada aktualne vlade, ki zdaj očitno že iz naftalina vleče stare kadre SDS.

Koordinator Levice Luka Mesec je izpostavil, da bi bilo to, da se predlaga Rupla na čelo JAK, smešno, če ne bi bilo res.

Še posebej oziraje se na dejstvo, da je Rupel v ponedeljek sam za medije priznal, da o agencijah, ki se ukvarjajo s knjigami, ne ve ničesar.

»Je nekompetenten in nekvalificiran za to funkcijo. Nikoli ni opravljal podobnega dela,« je opozoril Mesec.

Po njegovih besedah si Rupel od tega dela obeta sinekuro, dobro plačo in nekaj potovanj po Evropi.

Vlada na položaje nastavlja ljudi, za katere je vseeno, ali so kompetentni ali ne, važno, da so naši in vseeno je, ali bodo institucije, na čelo katerih jih postavlja, tudi uničili.

»Sam je omenil, da se že veseli obiska na frankfurtskem knjižnem sejmu, za katerega je najbolj zaslužna direktorica, ki so jo po zavržni politični gonji odstranili. Mislim, da cela ta zgodba slika, kakšno Slovenijo ustvarja vlada Janeza Janše. To je Slovenija, kjer se kompetentne ljudi, kot je Renata Zamida, zaradi kapric vladajočih odstranjuje s položajev, na položaje pa nastavlja ljudi, za katere je vseeno, ali so kompetentni ali ne, važno, da so naši in vseeno je, ali bodo ljudje institucije, na čelo katerih jih postavlja, tudi uničili,« je sklenil Mesec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek