REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija znova navijaško na strani Izraela: Hamas in Izrael brez premirja, zavrnjeno posredovanje Egipta

Slovenija znova navijaško na strani Izraela: Hamas in Izrael brez premirja, zavrnjeno posredovanje EgiptaRakete nad Gazo. Vir: Twitter

Tako palestinski Hamas, ki vlada v Gazi, kot izraelska vojska nasprotujeta prizadevanjem Egipta, da bi posredoval in ustavil krvave spopade izraelske vojske s Palestinci.

Tokrat se je vse začelo zaradi nasilnih deportacij Palestincev, ki so tarča judovskih priseljencev, ki jih nasilno izseljujejo iz njihovih hiš.

Palestinci so se uprli nasilnim deložacijam kljub dejstvu, da judovske priseljence ščiti tako oblast izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot do zob oborožena izraelska vojska.

Po srditih spopadih, v katerih je bilo ranjenih več sto palestinskih civilistov in zasedbi dveh za muslimane svetih mošej, se je Hamas odločil za raketiranje Izraela, Netanjahu pa je odgovoril z letalskimi napadi.

Pri raketiranju Jeruzalema in izraelskem povračilnem napadu na Gazo je bilo ubitih vsaj 24 Palestincev in 30 Izraelcev, več kot 100 pa jih je bilo ranjenih.

Hamas in druge organizacije v Gazi so sporočile, da so sprožile operacijo, imenovano »Jeruzalemski meč«, Izrael pa je kot odgovor na palestinske napade sprožil operacijo Varuhi zidu.

Voditelji Hamasa so sinoči egiptovske uradnike obvestili, da bodo zavrnili kakršne koli pogovore, če Izrael svojih sil ne bo umaknil s Tempeljskega griča, na katerem sta mošeji Al Aksa in šeik Jarah, arabska četrt v vzhodnem Jeruzalemu in okupirani Zahodni breg, poroča časnik Al Araby Al Jadeed.

Hamas je Egiptu sporočil, da v celoti zavrača prejšnje sporazume, ki so bili posredno doseženi z Izraelom, in da se vse »začenja iz nič.«

Egiptovski uradniki ocenjujejo, da si obe strani prizadevata za stopnjevanje konflikta.

Uradni mediji Hamasa so danes poročali, da sta v tem času umrli še dve osebi in da je osem ranjenih, med njimi tudi mladoletno dekle ob napadu na civilno stavbo v mestu Gaza.

Krizo poskušajo v Egiptu obvladati in Izrael prepričati, naj naredi korak nazaj, preden sovražnosti dosežejo »točko brez vrnitve.«

Hamas grozi, da ima seznam ciljev, ki jih bodo lahko uspešno zadele nove rakete, ki jih bo prvič uporabil, če v naslednjih urah ne bodo izpolnjene zastavljene zahteve ter da njihova operacija ne bo omejena na rakete iz Gaze.

Izraelska hiša  Vir: Twitter
Izraelska hiša. Vir: Twitter

Tiskovni predstavnik vojaškega krila Hamasa Abu Obeida je potrdil, da je Hamas danes zjutraj sprožil raketni napad v smeri mesta Aškelon na jugu Izraela, v katerem je bilo ranjenih več deset izraelskih civilistov, ko sta bili zadeti dve stavbi.

Podobno kot Hamas tudi izraelska vojska trenutno ne izraža želje za premirjem, izraelski vojaški tiskovni predstavnik brigadni general Hidai Zilberman pa je na vprašanje o morebitnem premirju dejal: »Pogovorite se s Palestinci, o tem ne vem ničesar.«

Dodal je, da je »vojska pripravljena na različne scenarije«, vključno z eskalacijo, izraelska operacija pa bo trajala vsaj nekaj dni ter naj bi Hamasu »nanesla močan udarec.«

Odzivi na Janšev tvit v podporo Natenjahuju. Vir: Twitter

Izraelska vojska je od sinoči zadela več kot 130 tarč v pasu Gaze kot odziv na več kot 200 raket, med njimi sedem izstreljenih v smeri Jeruzalema, 100 kilometrov oddaljenega od tega palestinskega območja.

Obrambni minister Izraela Benny Gantz je odobril mobilizacijo 5.000 rezervistov za nadaljnji konflikt z ekstremističnimi organizacijami v Gazi.

Pred tem je izraelska vojska na mejo z Gazo poslala dodatne topniške baterije, kar verjetno kaže, da se pripravlja širši konflikt.

Nasilje se je stopnjevalo po dnevih okrepljenih spopadov med izraelsko policijo in palestinskimi protestniki v Jeruzalemu, kjer se je v ponedeljek na proslavo dneva Jeruzalema zbralo več deset tisoč izraelskih nacionalistov, skrajnežev, ki so proslavljali osvajanje vzhodnega dela mesta v šestdnevni vojni leta 1967.

Palestinci se od tedaj prizadevajo dopovedati svetu, da so na tem prostoru avtohtoni, ali kot kaže zgornji tvit: Avtohtoni Palestinci. Ne Arabci. / Izraelski priseljenci. Ne državljani. / Etnično čiščenje. Ne izselitev. / Kolonialni državni terorizem. Ne spopad. / Okupacija. Ne konflikt. / Palestina. Ne palestinska ozemlja. / Jeruzalem, glavno mesto Palestine. Ne zahodni Jeruzalem.

Sporni del mesta, ki so ga poimenovali vzhodni Jeruzalem si je Izrael nato nezakonito priključil, čeprav bi morala v tem delu mesta, kjer živijo muslimani, biti prestolnica države Palestincev.

Pri vsem skupaj pa čudi tudi ravnanje slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki sicer obsoja menda nediskriminatorne napade palestinskih organizacij, niti z besedo pa ne omenja apartheida, izraelskih napadov na palestinske civiliste in kršenja mednarodnega prava, ki jih neprestano izvaja Izrael.

Postaviti se zgolj na eno, izraelsko stran v konfliktu v tem spopadu je povsem neverodostojno.

Odzivi na sporni Janšev tvit. Vir: Twitter

Aktualni slovenski premier tudi tokrat ni zamudil priložnosti, da osramoti Slovenijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek