REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Abrahamov sporazum, ki vodi v nove spopade: Izdaja Palestincev in pakt okupatorja z diktaturo

Abrahamov sporazum, ki vodi v nove spopade: Izdaja Palestincev in pakt okupatorja z diktaturoPriznanje Izraela s strani ZAE in Bahrajna. Vir: Twitter

Potem ko je Izrael z Združenimi arabskimi emirati (ZAE) in Bahrajnom sklenil t. i. »Abrahamov sporazum« oziroma dogovor o normalizaciji odnosov, si različni komentarji in ocene posledic tega dogajanja hitro sledijo.

OZN in Evropska unija sta do sporazuma zadržani.

Vendar se je našla država, ki je razbila evropsko enotnost - edini evropski minister na prireditvi v Beli hiši je bil sicer vodja madžarske diplomacije Peter Szijjarto, ki je dogovore označil kot »najboljši mirovni načrt za Bližnji vzhod doslej.«

Madžarskemu zunanjemu ministru Szijjartu se je nato kmalu pridružil - kako pričakovano! - tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Janša sicer ni imel to čast, da dogodek opazuje iz prve vrste na dvorišču Bele hiše, zato je čestitko poslal kar iz Ljubljane.

Palestinsko vprašanje, okupacija in naselbine ne bodo izginile čez noč, še naprej bo to oblikovalo izraelski značaj, hranilo njegov rasizem, krepilo njegovo nasilje in dušilo kulturo.

Po drugi strani sta Turčija in Iran sporazum obsodili, zadržani pa so tudi v Savdski Arabiji.

Poleg Palestincev sta opisano normalizacijo odnosov obsodile še nekatere arabske države.

Ceremonijo je v Beli hiši sicer vodil ameriški predsednik Donald Trump, ki je napovedal, da bo kmalu sledilo še »pet ali šest« držav, ki naj bi dogovor podprle.

»Gre za velik korak, v katerem ljudje vseh ver živijo skupaj v miru in blaginji,« je po podpisu dogovorov dejal Trump.

Protest Palestincev zaradi dejanja ZAE in Bahrajna
Protest Palestincev zaradi dejanja ZAE in Bahrajna. Vir: Twitter

Kmalu zatem so med prestolnicama obeh držav poletela civilna letala, z velikega nebotičnika »Burj Khalifa« v ZAE pa je zadonela celo izraelska himna.

Vse skupaj je bilo seveda načrtovano tako, da bi se dalo kar se da najbolje izkoristiti tudi v predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

Sporazum je predstavil kot svoj uspeh in uspeh svojega zeta Jareda Kushnerja.

Vse skupaj je bilo seveda načrtovano tako, da bi se dalo kar se da najbolje izkoristiti tudi v predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

S ceremonijo so države tudi uradno potrdile že napovedano normalizacijo odnosov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dogovor podpisal z emiratskim zunanjim ministrom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom ter z bahrajnskim zunanjim ministrom Abdulatifom Al Zajanijem.

Za razliko od Izraela gre za avtokraciji, v primeru Bahrajna pa je poseben problem še vladavina sunitskih vladarjev nad večinskim šiitskim prebivalstvom, ki mu je bliže Iran.

Medtem ko mediji sporazum med Izraelom in ZAE označujejo za »mirovnega«, pa so, kot je za Al Jazeero poudaril analitik Marvan Bišara, pogoj za resnični mir izraelski umik z zasedenih ozemelj, njegova opustitev jedrskega orožja in svoboda za Palestince ter njihova pravica do samoodločbe.

To bi namreč šele omogočilo normalizacijo odnosov med Izraelom in arabskimi državami v polnem pomenu te besede, torej vključno s prebivalstvom, ne zgolj z njihovimi nedemokratičnimi monarhi.

»Težko je požreti ta mir z ZAE in Bahrajnom,« opozarja Zvi Bar'el v izraelskem Haaretzu.

»Težko je požreti ta mir z ZAE in Bahrajnom. Torkova ceremonija podpisovanja se je zdela nič manj kot Yom Kippur levice. Kaj se je zgodilo tam? Podpisali smo sporazum z grozljivimi diktaturami, koruptivnimi voditelji, deželami, ki niso sovražne in po vsem tem še vedno nismo sposobni odlepiti palestinskega žvečilnega iz podplatov naših čevljev. Toda vse ni izgubljeno. Palestinsko vprašanje, okupacija in naselbine ne bodo izginile čez noč in še naprej bo to oblikovalo izraelski značaj, hranilo njegov rasizem, krepilo njegovo nasilje in dušilo kulturo,« opozarja Zvi Bar'el v izraelskem Haaretzu.

Izrael - Palestina
Izrael vs. Palestina. Vir: Twitter

Abrahamov sporazum so poimenovali po preroku, ki ga častijo vse tri glavne vere na Bližnjem vzhodu.

Trump je dejal, da bodo tri države »lahko sodelovale, saj so prijatelji.«

Sporazum je bil mogoč zato, ker se je Izrael – začasno – odrekel novim priključitvam okupiranega palestinskega ozemlja, ZDA pa so sklenile, da bodo ZAE dovolile nakup svojih letal F-35 in drugega orožja.

Uradna priključitev okoli tretjine zasedenega Zahodnega brega, ki v celoti predstavlja okoli 20 odstotkov ozemlja nekdanje Palestine, razmer na terenu sicer ne bi spremenila.

Palestinci dogovor obeh držav z Izraelom označujejo za izdajo, saj slabi zgodovinsko vsearabsko stališče, da lahko le izraelski umik z zasedenih palestinskih ozemelj in priznanje palestinske državnosti omogočita normalne odnose Izraela z arabskimi državami.

Izrael namreč to ozemlje že povsem vojaško nadzira, nezakonite judovske naselbine s pripadajočo infrastrukturo pa so že zdaj povsem vključene v izraelsko državo.

Več kot 600.000 naseljencev ima namreč vse državljanske pravice in so prometno povezani z Izraelom, kar ne velja za milijone Palestincev, ki živijo na zasedenih ozemljih.

Zanje namreč velja izraelsko vojaško pravo in so od Izraela odrezani, obenem pa so zaradi izraelskih vojaških nadzornih točk ločeni tudi med seboj.

Palestinci dogovor obeh držav z Izraelom označujejo za izdajo, saj slabi zgodovinsko vsearabsko stališče, da lahko le izraelski umik z zasedenih palestinskih ozemelj in priznanje palestinske državnosti omogočita normalne odnose Izraela z arabskimi državami.

Združeni arabski emirati in Bahrajn sta tretja in četrta arabska država – po Egiptu leta 1974 in Jordaniji leta 1994 –, ki sta priznali državnost Izraela.

Dogovor o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati, ki naj bi bil zgodovinski, ima za cilj ignoriranje interesov Palestincev in okupacije njihovega ozemlja, kršitev mednarodnega prava in pravice do samoodločbe Palestincev ter utrjevanje nedemokratičnih režimov in regionalne protiiranske koalicije.

Vsakršno omejevanje pravice do samoodločbe Palestincev pa predstavlja tudi kršitev kogentnih norm mednarodnega prava, zato so vse rešitve, postavljene na ta temelj - nezakonite.

Toda sedanje reševanje odnosov na Bližnjem vzhodu brez rešitve glavnega vprašanja bi lahko konflikte celo poglobilo, kajti Izrael ima sedaj preko ozemlja Bahrajna in ZAE odprtih še več možnosti za delovanje proti Iranu.

Delite članek