REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Burleska: Podpisi za razrešitev predsednika Državnega zbora zbrani brez vsebine, Zorčič razkril blef SDS

Burleska: Podpisi za razrešitev predsednika Državnega zbora zbrani brez vsebine, Zorčič razkril blef SDSBlef Janše ni prepričal Zorčiča, ki ga je spregledal. Vir: Insajder.com

Razrešitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča je znova padla v vodo, še prej pa se je spremenila v pravo burlesko.

Ko so novinarji postavili vprašanje, kaj je sploh podpisano, predsednik poslanske skupine SDS Danijel Krivec ni znal odgovoriti, pač pa je bentil nad 'neumnimi vprašanji.'

Koalicijski poslanci so predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču namreč prinesli 47 podpisov s katerimi so ga želeli prepričati, da naj sam odstopi s položaja.

S tem so mu po lastnih besedah dali na voljo možnost, da položaj zapusti sam, sicer da ga bodo razrešili z glasovanjem.

Da imajo glasov dovolj naj bi dokazovali prav zbrani podpisi.

Toda ko so novinarji postavili vprašanje, kaj je sploh podpisano, predsednik poslanske skupine SDS Danijel Krivec ni znal odgovoriti pač pa je bentil nad »neumnimi vprašanji.«

»Prinesli smo 47 podpisov, kaj je spredaj ali zadaj, je povsem nerelevantno,« je trdil vodja največje poslanske skupine Danijel Krivec, ko so ga novinarji spraševali, pod kaj so se poslanci sploh podpisali. 

»Upam, da vemo, kaj je podpisan seznam poslancev… Če smo jih nesli k predsedniku, jih verjetno nismo nesli za rojstni dan ali zaradi tega, ker je jutri nek praznik. Upam, da se razumemo. Ne vem, zakaj tako neumna vprašanja.«

Novinar pa ga je opomnil, da je tedaj, ko se podpisuješ, to, kar je napisano zgoraj - seveda najbolj relevantno.

Po tem, ko koaliciji Zorčiča ni uspelo razrešiti v prvem poizkusu konec marca (zmanjkal ji je en glas po tem, ko so opozicijski in nepovezani poslanci zapustili dvorano), v SDS in NSi sicer niso skrivali jeze.

Mediji pod nadzorom SDS so napadali Zorčiča in druge člane skupine nepovezanih poslancev.

Nato jim je Janševa koalicija odrekla še možnost sodelovanja v delovnih telesih Državnega zbora.

S tem jih je dejansko izločila iz postopka sprejemanja zakonov in si pridobila prednost, ki ji ne pripada - saj imajo dejansko manj poslanske podpore, kot pa kaže razmerje v delovnih telesih.

franc_jursa_fotoSTA.jpg
Franc Jurša, še vedno poslanec stranke DeSUS. Vir: Twitter
Igor Zorčič je razkril, da sploh ni jasno, pod kaj so se poslanci podpisovali in da ob tem podpisi niso bili oštevilčeni.

Tudi Igor Zorčič je razkril, da sploh ni jasno, pod kaj so se poslanci podpisovali in da ob tem podpisi niso bili oštevilčeni.

V resnici je torej šlo le za manever, za blef, s katerim so poskusili poslanci SDS, NSi in SMC izvršiti psihološki pritisk na Zorčiča in ga prisiliti, da bi odstopil sam.

S tem bi se namreč izognili novemu porazu v Državnem zboru, ki bi lahko bil za koalicijo usoden.

Vse skupaj pa se je končalo tako, kot v slabi partiji pokra.

Blef Janše ni prepričal Zorčiča, ki ga je spregledal.

Državni zbor. Vir: Twitter

Da je temu res tako pa je potrdila tudi izjava poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže, ki je potrdil, da gre pri podpisih zgolj za poziv k odstopu in nič več.

Felice Žiža je torej ostal zvest 30-letni praksi, v skladu s katero se poslanca manjšin ob ključnih vprašanjih ne opredeljujeta tako, da bi bila 'jeziček na tehtnici'.

In da v primeru, če Zorčič ne bo odstopil in bo v Državni zbor romal predlog za njegovo razrešitev, tega ne bo podpisal ter da svojega glasu in glasu kolega ne more zagotoviti vnaprej.

Pri tem je torej ostal zvest 30-letni praksi, v skladu s katero se poslanca manjšin ob ključnih vprašanjih ne opredeljujeta tako, da bi bila »jeziček na tehtnici«, saj bi tako bilo videti, da manjšinca odločata o najpomembnejših vprašanjih, o katerih v državi ni večine.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec od Zorčiča sicer pričakuje, da jim bo svojo odločitev sporočil do začetka naslednjega tedna, a jim je Zorčič delno odgovoril že danes.

Pojasnil je, da so mu vodje poslanskih skupin koalicijskih SDS, NSi in SMC na vpogled prinesli liste s podpisi poslancev, kjer pa ni bilo posebne izjave, čemu so podpisi namenjeni, hkrati pa podpisi niso bili oštevilčeni in tudi niso bili razporejeni po poslanskih skupinah.

»Ne vem niti, kdo vse je podpisan in kdo ne,« je povedal Zorčič.

Napovedal je, da bo opravil pogovore z določenimi poslanci in se odločil, kako naprej.

Koalicija pa ima še eno težavo z zbiranjem potrebnega števila glasov, saj naslednji teden na glasovanju zaradi zdravstvenih razlogov ne bo mogel sodelovati vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Poslanci stranke DeSUS so namreč naznanili, da so - v nasprotju z navodili vodstva lastne stranke - postali del glasovalnega stroja Janševe vlade.

Ob tem naj bi bil Jurša odsoten iz Državnega zbora še mesec dni, kar verjetno pomeni, da zamenjave Zorčiča ne bo še najmanj mesec dni.

Brez Jurše in Žiže koalicija nima 47 glasov za Zorčičevo razrešitev. Brez poslanca madžarske manjšine Ferenca Horvatha jih ima celo le 44, kar je celo eden manj kot na seji konec marca, ko so prvič razreševali Zorčiča.

Naslednjega dne so koalicijski poslanci v DZ sicer res vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ.

In če so ga še v sredo k odstopu pozivali s 47 bianco podpisi, se jih je pod zahtevo za njegov odhod podpisalo le 38.

V koaliciji sicer trdijo, da imajo glasov za razrešitev dovolj. 

V opoziciji pa so kritični.

»En dan koalicija reče, da ima 47 glasov, drugi dan pride realno z 38 glasovi. Če se to zgodi v vaši vasi ali ulici, vam rečejo, da si lažnivec,« je v izjavi novinarjem dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Če imajo res glasove za razrešitev predsednika DZ, naj po njegovih besedah z večino pokažejo, da je ustvarjena nova koalicija, vse ostalo pa da je navaden cirkus.

Tudi to, da nekomu dajo možnost častnega izhoda in odstopa, po Möderndorferjevem prepričanju pomeni, da imajo težavo z glasovi in se bojijo, da bo nekdo tako kot prvič prelomil besedo.

Poslanec SD Franc Trček pa je v izjavi novinarjem dejal, da ne ve več, ali je »drugi razred osnovne šole ali DZ.«

Po njegovih besedah se zadnje pol leta učijo šteti do 50, ob tem pa je spomnil na dogajanje in stiske v zdravstvu. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek