REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NASA simulirala trk asteroida v Zemljo, izid eksperimenta ni obetaven…

NASA simulirala trk asteroida v Zemljo, izid eksperimenta ni obetaven…Bi bila katastrofa neizogibna, tudi če bi imelo človeštvo na voljo šest mesecev za pripravo na trk? Vir: Twitter

Trenutno na Zemlji ne obstaja tehnologija, ki bi lahko ustavila velik asteroid, ki bi lahko v hipu zbrisal življenje v Evropi in svetu, je razkrila simulacija, ki so jo izvedle vodilne vesoljske agencije.

Teden dni vaj, ki jih je vodila ameriška vesoljska agencija NASA, je bil zaključen s sklepom, da bi bila katastrofa neizogibna, tudi če bi imelo človeštvo na voljo šest mesecev za pripravo na trk.

Hipotetični scenarij trčenja, ki se je zgodil med konferenco Združenih narodov o planetarni obrambi, je pokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo.

Potencialna mesta udara asteroida. Vir: Twitter
Potencialna mesta udara asteroida. Vir: Twitter

»Če bi se v resničnem življenju soočili s takim scenarijem, s trenutnimi zmogljivostmi ne bi mogli izstreliti nobenega raketoplana v tako kratkem času,« so povedali udeleženci konference, poroča britanski Independent.

Edini odziv na tako grožnjo bi bila evakuacija ogroženega območja pred udarcem asteroida.

Vendar je velika verjetnost, da bi trk prizadel velike dele severne Afrike in Evrope.

Ameriški milijarder, šef podjetja SpaceX Elon Musk, je ob tem dejal, da je takšno pomanjkanje rešitve »eden glavnih razlogov, zakaj potrebujemo večje in naprednejše rakete«.

SpaceX je pred kratkim z ameriško agencijo NASA podpisal pogodbo v višini 2,89 milijarde dolarjev za razvoj nove generacije vesoljskih plovil Starship, ki bodo prevažale ljudi in tovor povsod v sončnem sistemu.

NASA že dela na tehnologiji za preusmeritev asteroidov iz orbite in načrtuje, da bo pozneje letos začela prvo testno misijo svojega sistema DART, ki bo asteroid Dimorfos dosegel jeseni leta 2022.

Ameriška agencija trenutno spremlja približno 25.000 vesoljskih teles v bližini Zemlje, a na seznam doda vsak teden približno 30 novih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek