REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmet »razširil Belgijo«: Motila ga državna meja medtem ko je vozil traktor, pa jo je - premaknil

Kmet »razširil Belgijo«: Motila ga državna meja medtem ko je vozil traktor, pa jo je - premaknilPodjetni belgijski kmet je mislil, da je premik mejnega kamna 'prava ideja'. Vir: Twitter
Tako je povečal ozemlje Belgije v škodo Francije.

Kmet iz Belgije se je odločil nekoliko »popraviti« državno mejo s sosednjo Francijo, ker ga je mejni kamen zmotil, ko je vozil traktor. Zato ga je preprosto - premaknil.

Tako je povečal ozemlje Belgije v škodo Francije.

Lokalni zgodovinar, ki se je sprehajal po gozdu, je po naključju opazil, da je mejni kamen med državama premaknjen za 2,29 metra. O neljubem dogodku je nemudoma obvestil lokalne oblasti.

"He made Belgium bigger and France smaller, it's not a good idea."

Objavil/a BBC News dne Torek, 04. maj 2021

»Belgijo je naredil večjo, Francijo pa manjšo, ampak to ni ravno dobra ideja,« je osupel dejal David Lavaux, župan belgijskega mesteca Erquelinnes.

Opozoril je, da takšni dogodki lahko izzovejo težave med sosedi in lastniki zemljišč, kaj šele med državami.

Nato je v isti sapi v smehu pristavil, da je njemu osebno takšen premik meje sicer všeč, a da se župan na drugi strani meje s tem - ne strinja.

Avec une équipe de tf1 à la frontière entre Bousignies et Montignies. On a bougé la borne de 1819, la Belgique et notre...

Objavil/a David Lavaux dne Ponedeljek, 03. maj 2021

Toda kljub pomislekom, sporni dogodek ni povzročil mednarodnega spora in ne vojaškega spopada, ampak šale na obeh straneh meje, poroča BBC.

Primer bi lahko končal na belgijskem ministrstvu za zunanje zadeve, ki bi moralo sklicati francosko-belgijsko mejno komisijo. Njen zadnji sestanek se je pripetil davnega leta 1930.

Lokalne oblasti zdaj nameravajo stopiti v stik z iznajdljivim kmetom in ga prositi, da naj vrne kamen na prvotno mesto.

Če se to ne zgodi, bi primer lahko končal na belgijskem ministrstvu za zunanje zadeve, ki bi moralo sklicati francosko-belgijsko mejno komisijo.

Njen zadnji sestanek se je pripetil davnega leta 1930.

Vendar je Lavaux prepričan, da za to ne bo potrebe, ker se lahko zgodi, da bo kmet kazensko ovaden, če zahteve ne bi izpolnil.

Napoléon Bonaparte
Napoléon Bonaparte. Vir: Wikipedia

Mejo med Francijo in Belgijo, dolgo 620 kilometrov, je določal sporazum v Kortrijku iz leta 1820, ki je bil podpisan pet let po porazu Napoléona pri Waterlooju.

Označena je s kamni, ki jih od takrat niso več premikali.

Vse dokler se za tovrstno akcijo ni odločil podjetni belgijski kmet…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek