REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prezgodnje veselje: Evropska komisija ni STA dala niti evra, ping-pong z dokumentacijo se nadaljuje, sledi iskanje »napak«

Prezgodnje veselje: Evropska komisija ni STA dala niti evra, ping-pong z dokumentacijo se nadaljuje, sledi iskanje »napak«Janša in Urbanija proti STA in Veselinoviću. Vir: Twitter
Mnogi so omenjeno sporočilo iz Bruslja razumeli, kot da bo EK vplačala 2,5 milijona evrov na račun STA. In bili prezgodaj veseli.

Kljub temu, da je Evropska komisija (EK) prižgala zeleno luč za sredstva v višini 2,5 milijona evrov, ki jih je Slovenski tiskovni agenciji (STA) za opravljanje javne službe v okviru sedmega protikoronskega svežnja namenila slovenska vlada, se burleska s financiranjem STA v Sloveniji nadaljuje.

Mnogi so omenjeno sporočilo iz Bruslja razumeli, kot da bo EK vplačala 2,5 milijona evrov na račun STA. In bili prezgodaj veseli.

Toda temu seveda ni tako. Evropska komisija je samo dovolila, da Slovenija denar izplača, če hoče.

Ampak Janševa vlada tega – noče storiti.

Zakaj je slovenska vlada sploh spraševala Evropsko komisijo, ali lahko denar izplača?

In v resnici se zdaj STA še huje godi.

Odobritev Evropske komisije in direktorata za konkurenco pravzaprav sploh nista bili potrebni, ker je delovanje pravzaprav vseh ali večine podobnih agencij tudi v EU financirano s strani držav in se to v Evropski uniji že desetletja ne smatra za nedovoljeno državno pomoč.

Zakaj je torej slovenska vlada sploh spraševala Evropsko komisijo, ali lahko denar izplača?

Jasno, zgolj zato, da si kupi čas in da ji STA več mesecev ni bilo potrebno plačati ničesar.

In kaj sedaj, ko so vladniki na Gregorčičevi dobili še sicer nepotrebno in izsiljeno »zeleno luč« iz Bruslja?

Janša ima rad višjo plačp
Bo Janša odobril financiranje STA? Vir: Twitter

Odgovor je: Nič, sedaj si bodo potuhtali kakšen drug razlog za neizplačilo.

Trenutno se spor med vladnim Uradom za komuniciranje (UKOM) in vlado, na eni strani, ter vodstvom STA (direktorjem Bojanom Veselinovićem) na drugi strani, vodi o tem, komu poslati dokumentacijo o delovanju agencije.

STA jo pošilja vladi, nakar jo Janševa vlada zavrača in pravi, da naj jo pošlje na naslov UKOM pod taktirko Uroša Urbanije. Urbaniji, ki je pod Veselinovićem moral oditi s STA enako kot Borut Meško...

Če bo UKOM kadarkoli prevzel dokumentacijo, pa se seveda lahko zgodi, da bodo v dokumentaciji odkrili takšne nepravilnosti, da znova ne bodo sklenili pogodbe s STA in sredstev ne bodo izplačali.

Če jo bo UKOM kadarkoli prevzel, pa se seveda lahko zgodi, da bodo v dokumentaciji odkrili takšne nepravilnosti, da znova ne bodo sklenili pogodbe s STA in sredstev ne bodo izplačali. Kdor išče, ta najde.

Tudi Veselinovič je nekoč našel veliko tako imenovanih nepravilnosti pri tedanjem uredniku STA Borutu Mešku - in to se sedaj, ko je Šarčevo vlado zamenjala Janševa - vsej agenciji maščuje.

Sam sem to ravnanje zoper Meška kritiziral in zoper to protestiral. Števini drugi novinarji pa so menili, da je Veselinović ravnal prav. Sedaj je jasno, da se neutemeljeni napadi na novinarje včasih vračajo.

V obliki prav tako neutemeljenih napadov.

V Bruslju so sicer že januarja poudarili, da evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

»Ker Slovenija uradne notifikacije ni umaknila, je Komisija sprejela današnjo odločitev, Slovenija pa lahko začne izvajati ukrep in izplača sredstva,« je poudarila Arianna Podesta, govorka iz urada izvršne podpredsednice Evropske komisije Margarethe Vestager.

V prevodu: EK je Slovenijo prosila, da naj jo preneha gnjaviti s tem, da naj EK sprejme odločitev o tej pomoči, ker za to sploh ni nobene potrebe in tega običajno ne delajo, ampak ker je Janševa vlada vztrajala, se je po številnih izgubljenih mesecih Evropska komisija vendarle odločila in oblastem v Ljubljani jasno sporočila, da denar za STA lahko izplača.

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, pa je dodala, da bo ta odločitev omogočila tiskovni agenciji STA, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo.

»Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih,« je poudarila Margrethe Vestager.

Evropska komisija denarja ni dala, ker ga niti ne more dati. To je v pristojnosti držav. Če bi ga dala, bi lahko že jutri pred njenimi vrati stale veliko večje agencije drugih držav in prav tako zahtevale več stomilijonske zneske.

Sliši se lepo, ampak to je samo – nakladanje.

Evropska komisija nobenega denarja ni dala, ker ga niti ne more dati. To je v pristojnosti držav.

Če bi ga dala, bi lahko že jutri pred njenimi vrati stale veliko večje agencije (AFP, APA, DW) drugih držav in prav tako zahtevale več stomilijonske zneske.

In ob tem bi bila to slaba praksa, ker bi s tem Evropska komisija pričela vzdrževati medije v državah, kjer bi avtokratske vlade tako privarčevan denar lahko usmerile kam drugam.

Ob tem pa tega denarja EK za delovanje nacionalnih medijev - sploh nima.

Zato lepe besede iz Evropske komisije seveda ne pomenijo, da bo denar res izplačan.

Izplačati bi ga morala vlada in UKOM, tam pa predvsem do Bojana Veselinovića pa tudi večine zaposlenih novinarjev gojijo precej kritičen odnos.

Ta je deloma upravičen, ker je Bojan Veselinović na zelo krut način, med hudo boleznijo, odpustil prejšnjega odgovornega urednika agencije, Boruta Meška, ko je bolehal za rakom.

Borut Meško in Bojan Veselinovič
Borut Meško in Bojan Veselinović. Vir: Twitter

Vendar je v resnici v ozadju, poleg osebnih zamer, predvsem želja po preoblikovanju agencije tako, da bi poročala bolj »uravnoteženo« oziroma v skladu z željami trenutne vlade (beri: SDS).

In zato se na tej fronti z odločitvijo Evropske komisije ni spremenilo prav nič.

Veselinović je sporočil, da je vladni urad za komuniciranje (UKOM) že včeraj zavrnil plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za mesec marec.

Veselinoviću je v zvezi s tem odgovoril direktor UKOM.

UKOM je namreč že včeraj dopoldne v sporočilu za javnost na spletnih straneh vlade potrdil, da je zavrnil izplačilo za marec.

»Kljub opozorilom, da UKOM od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinovič račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal Ukomu. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je Ukom tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec,« so zapisali.

Z drugimi besedami: Janševa vlada se lahko odloči, da nastane neka »nova javna služba«, ali pa zaupa zbiranje informacij komu drugemu.

Morda kar NTA ali podobnim, novim »medijskim« projektom?

To, žal, ni nemogoče.

Tako dolgo mrcvarjenje STA prej odpira možnost, da bo vlada poskusila poiskati »alternativo.« Sklep: STA pod to vlado nima prihodnosti, ne glede na to, kaj bo sklenila Evropska komisija. Odločilen pa je čas. STA si morda lahko kupi še nekaj mesecev, toda leto dni do volitev in nove vlade bo težko preživela.

Medtem se ping-pong glede dokumentacije nadaljuje.

Na vprašanje STA, ali so že začeli pregled poslovne dokumentacije agencije, je UKOM odvrnil, da dokumentacije razen računa za marec, niso prejeli.

Veselinović je nato ponovil, da so vladi, ki so ji poslali dokumentacijo kot edini družbenici, pa jo je hotela vrniti, sporočili, da jo lahko sama odstopi pristojnemu organu.

Janša pa je vmes dejal, da je bil denar za javno službo STA že izplačan, kar je Veselinović označil za manipulacijo in laž.

Janša je nato pojasnil, da je bilo izplačano vse »za lansko leto« na podlagi »pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije.«

»Vse ostalo pa bo nakazano po tem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej,« je dodal Janša.

Toda – ali bo sploh sklenjena pogodba?

Tako dolgo mrcvarjenje STA prej odpira možnost, da bo sedanja vlada poskusila poiskati »alternativo.«

Twitter suspendiral NTA
Twitter je suspendiral fašistično NTA. Vir: Twitter

Če država lahko preživi brez nacionalnega letalskega prevoznika v času pandemije, bo seveda preživela tudi brez nacionalne tiskovne agencije.

Če država lahko preživi brez nacionalnega letalskega prevoznika v času pandemije, bo seveda preživela tudi brez nacionalne tiskovne agencije.

Bo pa to seveda resen udarec za vse medije v Sloveniji.

Sklep: STA pod to vlado nima prihodnosti, ne glede na to, kaj bo sklenila Evropska komisija.

Odločilen pa je čas.

STA si morda lahko kupi še nekaj mesecev, toda leto dni do volitev in nove vlade bo agencija težko preživela...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek