REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po odmerek Pfizerja kar brez prijavljanja in vse do 20. ure zvečer!

Po odmerek Pfizerja kar brez prijavljanja in vse do 20. ure zvečer!Cepivo Pfizer. Vir: Twitter

S cepivom Pfizer/BioNTech poteka danes v glavnem mestu cepljenje brez naročanja in kar do 20. ure zvečer, da bi se lahko pravočasno cepili tudi tisti, ki odhajajo z dela.

Zveni fantastično, žal pa to nujno obvestilo, ki so ga objavili mediji včeraj zvečer, ne velja za Slovenijo, kjer se koordinator za cepljenje Jelko Kacin in z njim vsa vlada še vedno mučijo s prijavami, različnimi sistemi za prijavljanje, nedelujočimi prijavami, pomanjkanjem cepiv in podobnimi zapleti.

Veljavno pa je zadevno obvestilo v Srbiji, kjer bo cepilno mesto na Sejmu (gospodarskem razstavišču) v Beogradu odprto tudi zvečer in kjer se lahko prebivalci tudi brez predhodne prijave cepijo na kar 18 točkah v mestu, ki sicer delajo do 19. ure.

Cepljenje v Srbiji  Vir:Twitter
»Na svidenje, se vidimo ob drugem odmerku.« Vir: Twitter

V samo treh dnevih so brez prijav cepili 12.516 oseb. Cepilna mesta se nahajajo v vseh mestnih občinah.

Sicer pa Srbija, ki je med najboljšimi državami v Evropi kar se tiče cepljenja prebivalstva, namerava znova omogočiti cepljenje tudi tujih državljanov proti covidu-19.

Po zadnjih podatkih je Srbija po številu cepljenih na četrtem mestu v Evropi, Slovenija pa na osemnajstem.

Statistic: Number of COVID-19 vaccination doses administered in Europe as of April 25, 2021, by country (per 100 population) | Statista
Find more statistics at Statista

Vožnja do Beograda po avtocesti traja okoli pet ali šest ur, Beograd in Ljubljana pa sta povezana tudi z letalsko povezavo, kar so že iskoristili nekateri Slovenci, ki v Sloveniji še kar naprej čakajo na cepljenje.

Vodja srbske e-Uprave Mihajlo Jovanović je tudi sporočil, da se lahko zainteresirani tuji državljani na cepljenje prijavijo prek spletnega obrazca, tudi če nimajo dovoljenja za začasno bivanje v državi.

Prednost pri cepljenju imajo sicer srbski državljani, vendar so cepili tudi 39.000 tujcev, med njimi tudi številne Slovence.

Vožnja do Beograda po avtocesti traja okoli pet ali šest ur, Beograd in Ljubljana pa sta povezana tudi z letalsko povezavo, kar so že iskoristili nekateri Slovenci, ki v Sloveniji še kar naprej (zaman) čakajo na cepljenje.

V Srbiji so odobrili cepiva Pfizerja, AstraZenece in Moderne ter kitajsko cepivo Sinopharm in rusko cepivo Sputnik V.

V Srbiji z okoli sedmimi milijoni prebivalcev pričakujejo, da bodo čredno imunost dosegli že do poletja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek