REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obsodba policista: Večina sodbo pozdravlja, konservativci prepričani, da ga je »porota žrtvovala drhali«

Obsodba policista: Večina sodbo pozdravlja, konservativci prepričani, da ga je »porota žrtvovala drhali«Georg Floyd - posnetek uboja. Vir: Twitter, YouTube

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsodbi policista za umor Georgea Floyda v torek pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu v družbi in v policijskih vrstah.

Umrl je 25. maja lani, ko je Chauvin med aretacijo več kot devet minut klečal na njegovem vratu.

»Sistemski rasizem je madež na duši našega naroda,« je dejal.

Biden je spregovoril, potem ko je porota v Minneapolisu v torek odločila, da je nekdanji policist Derek Chauvin kriv za smrt temnopoltega Georgea Floyda.

Floyd je umrl 25. maja lani, ko je Chauvin med aretacijo več kot devet minut klečal na njegovem vratu.

Sedaj Chauvina čaka več desetletij dolga zaporna kazen.

»Nič ne more vrniti njihovega brata ali očeta. A to je lahko velik korak naprej v pohodu do pravičnosti v Ameriki je predsednik ZDA poudaril po pogovoru s Floydovo družino.

To sicer po njegovih besedah ne zadostuje, potrebne bi bile resnične spremembe in reforme, da se kaj takšnega, kot se je zgodilo v primeru Floyda, ne bi več ponovilo.

Pokojni George Floyd
Pokojni George Floyd. Vir: Twitter

V nagovoru iz Bele hiše je Biden pozval k spopadu s sistemskim rasizmom tako v policiji kot v kazenskem sodnem sistemu, obenem pa protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja.

»Nekateri bodo poskušali izkoristiti čustva tega trenutka – agitatorji in skrajneži, ki jih družbena pravičnost ne zanima,« je posvaril.

Toda prav to se že dogaja.

Nekateri bodo poskušali izkoristiti čustva tega trenutka – agitatorji in skrajneži, ki jih družbena pravičnost ne zanima.

Rob Schmitt, ki je gostoval v današnji pogovorni oddaji »Rob Schmitt Tonight« na konservativni televiziji Newsmax, je na primer dejal, da je bil policist Derek Chauvin »žrtvovan drhali« potem ko so ga obsodili po vseh točkah za umor Georga Floyda.

»Pravijo, da je pravica slepa. Sploh ne verjamem, da je bila v tem primeru slepa. Mislim, da smo imeli politični pritisk. Mislim, da smo imeli pritisk s strani vseh teh aktivističnih skupin, ki se ukvarjajo s tem. In mislim, da so na koncu dneva ljudje rekli: 'Veste kaj? Če oprostimo tega tipa, potem bodo to mesto požgali do temeljev.' In potem ste imeli poroto, ki je rekla: 'Veste kaj? Morali bomo žrtvovati tega tipa drhali.' In točno to se je po mojem zgodilo danes,« je ocenil.

Maščevanje zaradi policijskega uboja Brooksa Vir: Twitter
Maščevanje zaradi policijskega uboja temnopoltega Brooksa. Vir: Twitter

To sicer ni edino mnenje, saj je večinoma prevladovalo zadovoljstvo nad obsodbo policista, ki je prekoračil svoja pooblastila.

Toda nič drugače ni v Sloveniji. Mediji, ki jim predsednik slovenske vlade rad čestita, na njih gostuje in ki tudi zato, ker je njihov ustanovitelj vedno podpirajo delo njegove vlade, so obsodbo tega umora sprejeli kot nepravično.

Ne le v ZDA, tudi v Sloveniji so torej nekateri prepričani, da je bila obsodba policista, ki je z devetminutnim pritiskom kolena na vrat aretiranega ubil - obsodba nedolžnega in prilizovanje drhali.

Kako je ob posnetku zločina to sploh mogoče? Malo je namreč zločinov, ko bi bili dokazi tako prepričljivo zbrani in zločin tako natančno dokumentiran.

Besede umirajočega Floyda, da ne more dihati so pretresle ves svet.

Pa vendar nato nekateri v obsodbi zločina vidijo celo - zaroto...

»Sodba prinaša odgovornost za Dereka Chauvina, ne pa pravičnosti za Georga Floyda. Resnična pravičnost zanj in za mnoge druge se lahko zgodi le, če bomo zgradili državo, ki bo v popolnosti spoštovala človeško dostojanstvo vsake osebe,« je na primer zapisal demokratski senator Bernie Sanders.

In mislim, da so na koncu dneva ljudje rekli: 'Veste kaj? Če oprostimo tega tipa, potem bodo to mesto požgali do temeljev.'

Toda pot do tega cilja, ki ga je postavil Sanders bo še dolga.

Celo v tem primeru, ko je bil policist, ki je ubil Georga Floyda spoznan za krivega po vseh točkah obtožnice in v postopku, kjer so bili prezentirani prepričljivi dokazi, so nekateri očitno še zmeraj prepričani, da je prav on – žrtev, ne pa storilec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek