REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vladni odloki se spreminjajo tako hitro, da jih je že težko kršiti«

»Vladni odloki se spreminjajo tako hitro, da jih je že težko kršiti«RTC Krvavec. Vir: RTV SLO, Twitter

Slovenska vlada predpise, ki veljajo le po nekaj dni, spreminja tako hitro, da to sproža zmedo, pa tudi občutek skrajne negotovosti med ljudmi.

Aljoša Harlamov je zato s svojo pripombo na to temo povedal točno to, kar si mislijo številni prebivalci Slovenije, ko je zapisal: »Vladni odloki se spreminjajo tako hitro, da jih je že težko kršiti

Tako je na današnji dopisni seji Janševa vlada izdala odlok o dopolnitvi odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 28. decembra 2020.

Mi lahko poveste, kaj se je spremenilo v primerjavi s pet dni nazaj, ko se je lahko smučalo?

Z odlokom se dopolnjujejo naslednje dejavnosti, ki se umeščajo med izjeme: tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, storitve frizerskih salonov.

Ta odlok velja do vključno 4. januarja 2021, so sporočili iz vladnega poslopja na Gregorčičevi v Ljubljani.

Si bomo zapomnili tretjo Janševo vlado - kot lanski sneg? Vir: Twitter

Tudi v tem primeru se sproža splošna negotovost, enako kot v primeru prepovedi prehajanja občinskih meja, ki jih je bilo najprej mogoče prehajati le z aplikacijo #OstaniZdrav, nato pa je ta pogoj vlada v tišini ukinila.

Vendar mnogi o tako pomembni spremembi sploh niso bili obveščeni, zaradi nejasnih interpretacij, kaj je dovoljeno in kaj ne pa so raje ostali doma.

To velja tudi za druge ukrepe, ki se spreminjajo iz dneva v dan.

Jože P. Damijan: Ljudem se mora strgati ob tako zmešanih ukrepih vlade.

Nazadnje so z novim odlokom odpravili napako iz svojega predhodnega odloka ter znova odprli tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, ter storitve frizerskih salonov.

Torej s tem znova odpirajo dejavnosti, ki so jih samo pred nekaj dnevi zaprli!?

Sporočilo ljudstva: snežak, spomenik vladi. Vir: Twitter

In istočasno je vlada prepovedala smučanje, ki ga je pred desetimi dnevi dovolila.

Kaj je torej podlaga teh nenadnih sprememb, se sprašujejo mnogi, toda pravih odgovorov v sporočilih Janševe vlade ne najdejo.

Kot pa nam sarkastično sporoča Jelko Bacil, borec za Covid, si Janševa vlada pri določanju svojih neusklajenih in nelogičnih ukrepov morda pomaga kar s sofisticirano tehnologijo - aparatom za določanje vrstnega reda kroglic za loto.

To je privedlo tudi do v snegu zadušenega »upora« Janeza Janše, soimenjaka predsednika vlade in direktorja smučarskega centra RTC Krvavec, ki mu je nato država ob napovedi vnovičnega nespoštovanja ukrepov Janševe vlade s pomočjo inšpektorjev in policije hitro zapečatila naprave.

Da morajo odloke spoštovati vsi je seveda jasno.

Manj jasno pa je, na podlagi česa vlada tako brezglavo sprejema odloke in zakaj naj bi smučanje, če ni bilo nevarno pred desetimi dnevi, nenadoma postalo nevarno prav sedaj?

Pazi to: trening in smučarsko prvenstvo so dovolili, a brez uporabe žičniških naprav. Kaj bo naslednje? Nogomet brez žoge?

Vlada si je zato zaradi nekonsistentne politike in neprestanega odpiranja in zapiranja posameznih dejavnosti sama kriva za to, da ljudje v njenih odločitvah preprosto ne vidijo več nikakršnega smisla, to pa seveda vodi do nezaupanja in nespoštovanja ukrepov.

Na svetovnem spletu in družbenih omrežjih se zato vrstijo negativni komentarji na račun brezglavih ravnanj vlade.  

Na zadnji dopisni seji je vlada sicer podaljšala veljavnost večine dosedanjih ukrepov, ki se nanašajo na kinematografe, versko dejavnost, muzeje in galerije ter nošenje mask.

V veljavi ostaja obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih in na prostem, kadar ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra.

Obenem se je mogoče rekreirati na prostem tudi v drugi regiji, kar je znova izzvalo vrsto dvomov med ljudmi, kaj to pravzaprav sploh pomeni?

Vladni vrtiljak ukrepov se tako vrti vedno hitreje in bolj noro, mnogi pa vidijo edino rešitev celo v zapustitvi države, ki jo vodi vse bolj iracionalna vlada pod taktirko Janeza Janše.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek