REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oskarjevec Oliver Stone: CIA in Pentagon sta v Hollywoodu »režirala« 800 filmov in 500 televizijskih serij

Oskarjevec Oliver Stone: CIA in Pentagon sta v Hollywoodu »režirala« 800 filmov in 500 televizijskih serijRežiser Oliver Stone in Vladimir Putin. Vir: Twitter
Več kot 800 filmov in okoli 500 televizijskih serij je bilo narejenih ob opiranju na stališča agencije CIA in Pentagona.

V ZDA vlada histerično nezaupanje do Rusije in žaljiv odnos do Putina. To je zelo žalostno, ker bi lahko bili partnerji.

Smešno je gledati, koliko denarja Združene države Amerike trošijo zato, da bi se zaščitile od Rusije. To je preprosto vrhunec neumnosti.

Vse to in še več je povedal znani in z Oskarji večkrat nagrajeni ameriški filmski režiser Oliver Stone v pogovoru za moskovski časnik »Izvestija.«

Trikratni oskarjevec je dejal, da je pogosto snemal filme, ki so nasprotovali splošni tendenci Hollywooda.

Leta 2012 je naredil serijo »Neizpovedana zgodovina ZDA«, s katero so bili v Hollywoodu nezadovoljni, kajti »ne želijo, da bi se prikazala prava zgodovina, še posebej, ko se kritizirajo ZDA.«

Oliver Stone in Vladimir Putin Vir: Twitter
Oliver Stone in Vladimir Putin. Vir: Twitter
On ve, da je zelo težko pojasniti rusko pozicijo ljudem na Zahodu. Zato so se mu s prezirom smejali, ko so ga poslušali.

»Morda ne veste, toda CIA in Pentagon imata svoji predstavništvi v Hollywoodu in imata tam zelo močan vpliv. Ljudje jih kličejo za nasvete. Več kot 800 filmov in okoli 500 televizijskih serij je bilo narejenih ob opiranju na stališča Centralno obveščevalne agencije (CIA) in Pentagona. In Rusijo vidijo kot nasprotnika. Tako da ne morem reči, da snemanje filma o Putinu zame ni imelo posledic. Ko sem se zadnjič videl s Putinom, me je vprašal: 'Ali ste pripravljeni na to, da vas bodo sovražili?' Upam, da se bo situacija po volitvah spremenila. Toda če bo to 'resetiranje' odnosov takšno, kot v času Baracka Obame, to ne bo pripeljalo nikamor,« je ocenil Stone in dodal, da je Obama prispeval pri rušenju Libije in da je podpiral napačno stran v Siriji.

Povedal je tudi svojo oceno o Putinu, ki ga je spoznal med snemanjem svojega dokumentarca »Pogovori s Putinom.«

»Da bi naredil film o Putinu sem štirikrat prišel v Rusijo. Ne govorim rusko, zato sem si pomagal s prevajalcem. Vendar je predsednik Putin name naredil vtis odprtega človeka. Zelo podrobno je pojasnjeval svoje misli. Bil je spokojen, kot profesionalni šahist,« je dejal Stone.

Stone je pristavil, da je Putin največji vtis nanj naredil takrat, ko je govoril o občutku dolga, ki ga čuti do ruskega naroda.

»On je pravi sin Rusije, to sem občutil. Putin mi je govoril o mnogočemu. On ve, da je zelo težko pojasniti rusko pozicijo ljudem na Zahodu. Zato so se mu s prezirom smejali, ko so ga poslušali,« je ocenil režiser.

Na vprašanje, ali je bil zadovoljen z reakcijo publike po filmu je dejal, da so ga v Franciji, Nemčiji, Italiji in Rusiji sprejeli dobro, da pa ga še posebej Američani niso želeli gledati: »Le nekaterim pametnim ljudem je bil film zanimiv« kajti »celo če nimajo radi Putina, želijo spoznati in razumeti njegovo pozicijo.«

Vladimir Putin Vir:Time
Vladimir Putin. Vir: Twitter

Do tedaj, je pojasnil, ljudje niso imeli realne informacije, ker v novicah ni bilo resnice o tem, kar je resnično govoril Putin.

Nepravilno so ga citirali ali pa so preprosto trgali njegove besede iz konteksta. In to je bilo sramotno. Putin zelo logično pojasnjuje pozicijo Rusije.

»Nepravilno so ga citirali ali pa so preprosto trgali njegove besede iz konteksta. In to je bilo sramotno. Putin zelo logično pojasnjuje pozicijo Rusije. Bil sem razočaran nad tem, kako je bil sprejet film. Poskusil sem pomagati, da nekako spremenim situacijo. Toda Američani se držijo ostrih pozicij. Obvladuje jih strah,« je ocenil Stone.

Na volitvah je sicer glasoval za Joeja Bidna, ker je prepričan, da Donaldu Trumpu ni smotrno dopustiti, da vlada še štiri leta, saj je nevaren človek.

Vendar ne pričakuje veliko niti od novega predsednika ZDA, ki je po njegovi oceni »borec iz hladne vojne«, ki je podpiral vse ameriške vojaške operacije.

Razen tega je Biden odigral tudi vlogo destabilizatorja v Ukrajini, sklene slavni režiser Oliver Stone.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek