REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin pripravljen sodelovati s katerimkoli ameriškim voditeljem, ne pa tudi že priznati zmago Joeja Bidna

Putin pripravljen sodelovati s katerimkoli ameriškim voditeljem, ne pa tudi že priznati zmago Joeja BidnaBiden in Putin. Vir:Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen sodelovati s katerimkoli ameriškim voditeljem, ne pa tudi že priznati volilno zmago Joeja Bidna.

»Delali bomo s katerimkoli, ki si bo pridobil zaupanje ameriškega ljudstva,« je dejal Vladimir Putin za rusko državno televizijo.

»Vendar je tega zaupanja lahko deležen samo kandidat, katerega zmaga je bila prepoznana s strani nasprotne stranke, ali pa, ko so rezultati volitev potrjeni na legitimen, legalen način,« je dejal Putin, ki je dejstvo, da Rusija še ni čestitala Bidnu označil zgolj kot »formalnost« brez posebnih motivov.

Gre za doslej najbolj podrobno stališče Rusije do vprašanja ameriških volitev.

Putin se sicer med samo predsedniško tekmo v ZDA in po njej nikoli ni jasno opredelil, katerega kandidata podpira, so pa ruski državni mediji bolj naklonjeno poročali o Trumpu.

Putin se sicer med samo predsedniško tekmo v ZDA in po njej nikoli ni jasno opredelil, katerega kandidata podpira, so pa ruski državni mediji bolj naklonjeno poročali o Trumpu.

Ruske analitike skrbi predvsem možnost, da bi se pod Bidnom Združene države Amerike veliko bolj angažirale v tujini in znova bolj aktivno uporabljale vojsko, tudi pod izgovorom zaščite človekovih pravic, kar je zadnja desetletja običajni izgovor predvsem demokratskih predsednikov ob izvajanju intervencij na ozemlju tujih držav.

Rusijo so v zadnjih štirih letih v ZDA obtoževali, da se je vmešavala v ameriške volitve leta 2016, ko je zmagal Donald Trump, kljub temu pa posebna preiskava Roberta Muellerja ni odkrila neposredne zveze ali sodelovanja med Moskvo in Donaldom Trumpom.

Vendar ni skrivnost, da sta oba voditelja drug na drugega gledala z določenimi simpatijami.

Donald Trump in Vladimir Putin
Donald Trump in Vladimir Putin. Vir: Twitter

Ko pa so ga vprašali, ali bi ta zaostanek pri čestitki Bidnu lahko škodil ameriško-ruskim odnosom, pa je Putin odvrnil: »Tu ni mogoče nič več poškodovati, so namreč že uničeni

Je pa zanimivo, da je v zelo podobni poziciji tudi slovenski predsednik vlade, ki pa trdi, da so bili v času njegovih vlad odnosi z ZDA zmeraj odlični in da bodo odlični pod njegovim vodstvom tudi še naprej - kljub temu, da odkrito navija za dokončno zmago Trumpa, Bidna pa je označil celo za »najšibkejšega« predsednika v ameriški zgodovini.

Ob tem pa primer Putina kaže, da se celo predsednik države, ki mu predsedovanje Bidna odkrito ni všeč, ker ga ima za verjetno škodljivo za interese njegove države, ni tako zaletel, da bi odkrito navijal za Trumpovega nasprotnika ali celo žalil samega Bidna.

Tega odgovorni politiki pač ne počnejo.

Delite članek