REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa Insajderja in šokantni rezultati: kdo je torej zares najbolj zaslužen za nastanek Slovenije?

Anketa Insajderja in šokantni rezultati: kdo je torej zares najbolj zaslužen za nastanek Slovenije?Tito in osamosvojitev Slovenije - nenavadni rezultati ankete. Vir: Twitter

Pred nekaj dnevi smo objavili vest, da so v Severni Makedonji prišli do zanimivih rezultatov ankete ob vprašanju, kdo je najbolj zaslužen za nastanek države Makedonije, nekdanje najbolj južne jugoslovanske republike z več kot 300 sončnimi dnevi letno, ki se je po dogovoru z Grčijo čez noč preimenovala in postala »Severna Makedonija.«

Sodeč po najnovejših raziskavah javnega mnenja v tej državi je namreč za nastanek makedonske države najbolj zaslužen nekdanji dosmrtni predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Zanimalo nas je, kaj o tem menijo naši bralci.

Anketa kaže, da ima 'glas ljudstva' pri oceni zgodovinskih dogodkov velikokrat precej bolj prav kot tisti, ki dirigirajo državne proslave.

Bliža se namreč obletnica plebiscita o neodvisni Sloveniji, ki je potekal 23. decembra leta 1990.

Naredili smo anketo in prišli do zanimivih rezultatov.

V anketi smo ponudili širok nabor različnih zgodovinskih osebnosti in gibanj, ki so vplivala na smer razvoja slovenskega naroda in države.

Kdo je najbolj zaslužen za nastanek Slovenije?

Mediji, intelektualci in nova družbena gibanja konec 80. let prejšnjega stoletja
24% (114 glasov)
Josip Broz Tito
20% (94 glasov)
Jože Pučnik
17% (82 glasov)
Janez Janša
10% (47 glasov)
Milan Kučan
9% (44 glasov)
Edvard Kardelj
7% (33 glasov)
France Prešeren
6% (29 glasov)
TO in policija
4% (21 glasov)
Socialistična stranka Slovenije
1% (7 glasov)
Prejetih glasov: 471

Med tistimi, ki so najbolj vplivali so bili našteti France Prešeren, Jože Pučnik, Janez Janša, Milan Kučan, Josip Broz Tito, Edvard Kardelj, TO in policija ter mediji, intelektualci in nova družbena gibanja ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja ter Socialistična stranka Slovenije, ki je predlagala plebiscit.

Tito v Ljubljani
Josip Broz Tito v osvobojeni Ljubljani. Vir: Wikipedia

Rezultati ankete pa so bili po svoje presenetljivi.

Medijem, intelektualcem in novim družbenim gibanjem so bralci podelili najpomembnejšo vlogo v procesu osamosvajanja Slovenije, takoj zatem pa je na visokem drugem mestu – dosmrtni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Medijem, intelektualcem in novim družbenim gibanjem so bralci podelili najpomembnejšo vlogo v procesu osamosvajanja Slovenije, takoj zatem pa je bil na prav tako precej visokem drugem mestu – dosmrtni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Pokojni Jože Pučnik si je v tej tekmi za mesto v zgodovini oziroma kdo je najbolj zaslužen za nastanek države Slovenije priboril bron in tretje, Janez Janša pa četrto mesto.

Janša in Kučan
Janša in Kučan. Vir: Twitter

Takoj za njim pa sta prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan in ideolog ZKJ ter oče samoupravnega socializma in ustave iz leta 1974 Edvard Kardelj.

Sledijo France Prešeren, na predzadnjem mestu pa so pristali TO in policija, nato pa tisti, ki so plebiscit o samostojnosti prvi predlagali - slovenski socialisti.

Takšen razpored se bo marsikomu – glede na proslave, ki bodo že čez nekaj dni obrnjene na glavo in bodo v prvi vrsti znova 'osamosvojitelji' ter pripadniki vojske in policije, prav nikjer pa ne bo videti medijev in predstavnikov novih družbenih gibanj – zdel precej nenavaden.

Janerz Janša, David Tasić, Ivan Borštner, Franci Zavrl, četverica v boju proti vojaškemu pravosodju JLA. Vir: Twitter
Kdor nadzira preteklost, nadzoruje prihodnost. Kdor nadzira sedanjost, nadzoruje preteklost.

Vendar po svoje kaže, da ima »glas ljudstva« pri oceni zgodovinskih dogodkov velikokrat precej bolj prav kot tisti, ki dirigirajo državne proslave.

Te proslave so namreč pogosto namenjene olepševanju, predrugačenju in »retuširanju preteklosti.«

Kajti kot je vedel že Orwell: »Kdor nadzira preteklost, nadzoruje prihodnost. Kdor nadzira sedanjost, nadzoruje preteklost.« Tako je zapisal George Orwell v romanu 1984, ki je izšel 8. junija 1949.

In kam to vodi?

Anketa pa kaže, da v resnici večina dobro ve, kdo jim je prinesel neodvisnost in da jih vsaj intimno postavljajo na prvo mesto, pa čeprav jih na državnih proslavah ob neodvisnosti ne boste videli nikjer.

Pogosto tja, kjer vladajo tisti, ki ustvarjajo »narobe svet.«

In kjer velja: »Vojna je mir. Svoboda je suženjstvo. Nevednost je moč.«

Državne proslave pa so vedno znova poskus interpretacije preteklosti ter njenega nadzora.

Vse to z enim samim ciljem - ohranitve in nadaljevanja oblasti danes in v prihodnosti.

Bodo o takšni stvarnosti podučeni neki prihodnji rodovi? Vir: Twitter

Anketa pa kaže, da v resnici večina dobro ve, kdo jim je prinesel neodvisnost in da jih vsaj intimno postavljajo na prvo mesto, pa čeprav jih na državnih proslavah ob neodvisnosti ne boste videli nikjer.

Ne urednikov neodvisnih medijev, ne nekdanjih disidentov, ne portreta Josipa Broza Tita.

In vojska in policija sta v zadnji fazi po razglasitvi neodvisnosti res bili pomembni – toda po mnenju ljudstva veliko manj od vsega, kar se je zgodilo daleč pred tistimi usodnimi desetimi dnevi junija in julija leta 1991.

Ne glede na to pa bomo tudi letos na proslavah večinoma gledali samo kupe z medaljami okitenih »osamosvojiteljev«, ki si sicer zaslužijo spoštovanje za to, kar so naredili, ampak glede na dejstvo, da so v očeh ljudstva le na sredini lestvice – ne ravno pretiranega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek