REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Revolucija ali evolucija? Twitter je za boj proti varnostnim grožnjam najel svetovno znanega - hekerja

Revolucija ali evolucija? Twitter je za boj proti varnostnim grožnjam najel svetovno znanega - hekerjaHeker Zatko, danes vodja varnosti Twitterja, nekoč pa aktivist proti zlorabam na Dark Webu. Vir: Twitter

Socialno omrežje Twitter, ki je izpostavljeno resnim varnostnim grožnjam, je za reševanje problemov, od inženirskih napak do širjenja dezinformacij, najelo enega najbolj znanih hekerjev na svetu.

Družba je v ponedeljek na položaj vodje varnosti imenovala Peiterja Zatka, splošno znanega po hekerskem imenu Mudge, in mu dala široka pooblastila, da priporoči spremembe tako v strukturi kot praksi.

Zatko bo poročal naravnost izvršnemu direktorju Twitterja Jacku Dorseyju, upravljanje pa naj bi prevzel po analizi sistema, ki bo trajala od 45 do 60 dni.

Zatko je v ekskluzivnem intervjuju ob objavi novice, da svetovno znani heker postaja šef varnosti na Twitterju že napovedal, da bo preučil »informacijsko varnost, integriteto spletnega mesta, fizično varnost, integriteto platforme, ki lahko vplivajo ​​na zlorabe in manipulacije platforme, ter inženirski del.«

Zatkova živopisna biografija se je začela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je hkrati vodil zaupno delo za podjetje, ki je imelo pogodbo z vlado in je bil hkrati vodja kulta Dead Cow, skupine hekerjev, ki so zasloveli po tem, ko so objavili orodja za hekanje Windowsov, da bi na ta način prisili Microsoft, da izboljša varnost.

V svoji karieri je Zatko med drugim sodeloval pri posebnih Googlovih projektih in nadzoroval prerazporeditev projektov kibernetske varnosti pri Agenciji za napredne raziskave in projekte Pentagona (DARPA).

»Ne vem, ali lahko sploh kdo popravi varnost Twitterja, vendar bi bil prav Zatko na vrhu mojega seznama,« je povedal Dan Kaufman, ki je bil nadzornik Zatka v programih DARPA, zdaj je pa vodja Googlovega oddelka za napredne izdelke.

Ni skrivnost, da se Twitter sooča s številnimi varnostnimi izzivi. Pred enim letom je ameriška vlada obtožila dva informatika, da sta vohunila za Savdsko Arabijo, medtem ko sta prejšnja leta delala za Twitter in hkrati režimu v Rijadu pošiljala zasebne podatke o kritikih te države.

Julija je skupina mladih hekerjev prevarala zaposlene v podjetju in dobila dostop do notranjih orodij Twitterja, kar jim je omogočalo spreminjanje nastavitev računa tedanjega predsedniškega kandidata Joeja Bidena, ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa in vodje Tesle Elona Muska.

Zatko je razkril, da mu je prva želja izboljšati javno komunikacijo na Twitterju. Pohvalil je nedavne poteze podjetja, ki je uporabnike spodbujalo h komentiranju, namesto da bi preprosto sam retvitali tuje objave.

Naslednji korak Twitterja naj bi bil, da bi uporabnike »prisilil«, da se poglobijo in dojamejo konverzacijo, ki je v teku, še preden se vanjo vključijo, je sklenil Zatko pogovor o svojih načrtih za prihodnost in varnost Twitterja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek