REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Logistična nočna mora: novo Pfizerjevo cepivo proti koronavirusu zahteva to, zelo posebno ravnanje

Logistična nočna mora: novo Pfizerjevo cepivo proti koronavirusu zahteva to, zelo posebno ravnanjeCepivo Pfizerja je zeo drugačno. Vir: Twitter

Svetovni mediji so nedavno svet obvestili o prelomnem rezultatu pri izdelavi cepiva proti koronavirusu.

Cepivo, ki ga je izdelal Pfizer naj bi bilo namreč več kot 90-odstotno uspešno.

Konkurenca med cepivi postaja vse bolj opazna in ruski proizvajalec se je kmalu oglasil s trditvijo, da je njihovo cepivo »92–odstotno« uspešno pri sprožanju imunosti.

Toda Pfizerjevo cepivo ima ob tem še eno težavo – da bo za veliko držav predstavljalo »logistično nočno moro.«

Imeti boste morali dolgo vrsto ljudi, ki se bodo prišli cepiti, saj boste sicer izgubili cepivo.

To cepivo je namreč potrebno transportirati v izredno hladnih pogojih in to v hladilnikih, v katerih temperatura ne sme biti višja od minus 70 stopinj Celzija.*

»Ni verjetno, da bodo v navadni lekarni ali pri splošnem zdravniku imeli pogoje za skladiščenje tega cepiva,« ocenjuje za NY Post dr. William Schaffner, profesor infektivnih bolezni na univerzitetnem medicinskem centru Vanderbilt.

Težava je v tem, da novo cepivo ni zasnovano na proteinih, ki so zelo stabilni.

Cepljenje - koronavirus
Svoje cepivo proti koronavirusu preizkušajo tudi v podjetju AstraZeneca. Vir: Twitter

Ta cepiva imajo lahko v navadnih hladilnikih. Toda Pfizerjevo cepivo je »zelo drugačno« saj je zato, da bi povzročilo odziv imunskega sistema zoper virus narejeno na podlagi sintetične mRNA.

Če ni skladiščeno v dovolj hladnem prostoru komponente mRNA »pričnejo razpadati in cepivo ni več učinkovito.«

Zato, ker je to cepivo tako »krhko« bo potrebno kupiti posebne hladilnike, izvežbati ljudi, predvsem pa cepiva ne bo mogoče pripeljati do ljudi, ampak bo potrebno – ljudi pripeljati do cepiva.

Če ni skladiščeno v dovolj hladnem prostoru komponente mRNA 'pričnejo razpadati in cepivo ni več učinkovito.'

»Imeti boste morali dolgo vrsto ljudi, ki se bodo prišli cepiti, saj boste sicer izgubili cepivo«, opozarja dr. William Schaffner.

Doseči okoli 70 odstotno precepljenost bo zato težko in bo trajalo dolgo časa, saj se tudi zoper gripo v razvitih državah cepi le okoli 40 odstotkov ljudi.

Tudi ko bo cepivo že na voljo, nas zato čakajo še dolgi meseci in verjetno celo leta zelo napornega boja proti koronavirusu.

*Popravljeno: Temperatura mora biti okoli minus 70 stopinj Celzija in ne minus 34 Celzija, NY Post je napačno navedel temperaturu, ker je Celzijeve stopinje preprosto spremenil v Fahrenheitove.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek