REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pravična distribucija cepiva: pobudi Covax se je pridružilo 184 držav, samo ena, zelo pomembna, pa ji - nasprotuje!

Pravična distribucija cepiva: pobudi Covax se je pridružilo 184 držav, samo ena, zelo pomembna, pa ji - nasprotuje!Covax zavezništvo. Vir: Twitter

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je potrdil, da se je iniciativi Covax, globalni pobudi WHO za pravično razdelitev zalog prihodnjih cepiv proti virusu, ki povzroča koronavirusno bolezen Covid-19, tako v bogatih kot v revnih državah, pridružilo 184 držav.

»Pravična razdelitev cepiv je najhitrejši način, da preskrbimo skupnosti visokega tveganja, stabiliziramo zdravstvene sisteme in sprožimo resnični svetovno gospodarsko okrevanje,« je dejal Tedros na konferenci za novinarje v Ženevi.

Dodal je, da sta se Covaxu zadnji pridružila Ekvador in Urugvaj, poroča Reuters.

Slovenija sicer ni med donatorji projekta, vendar pri projektu sodeluje kot članica EU oziroma preko Evropske komisije.

Evropska komisija je namreč konec avgusta pristopila k instrumentu Covax, namenjenemu globalnemu dostopu do cepiva proti koronavirusu SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid-19.

Slovenija sicer ni med donatorji projekta, vendar pri projektu sodeluje kot članica EU oziroma preko Evropske komisije.

V ta namen bo Komisija prispevala tudi 400 milijonov evrov jamstev v okviru globalnega odziva na koronavirus.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je dejala: »Sodelovanje na svetovni ravni je edini način za premagovanje svetovne epidemije. Doslej je bilo obljubljenih skoraj 16 milijard evrov in najbolj nadarjeni raziskovalci in organizacije si skupaj prizadevajo za zagotovitev cepiv, testov in zdravljenj, ki bodo naša splošna skupna dobrina.«

Instrument COVAX, ki ga skupaj vodijo Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo, Koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (CEPI) in Svetovna zdravstvena organizacija, naj bi pospešil razvoj in proizvodnjo cepiv za Covid-19 ter vsaki državi na svetu zajamčil pošten in pravičen dostop do cepiva.

Koronavirus - cepivo iz Oxforda
Koronavirus - cepivo iz Oxforda. Vir: Twitter

Instrument Covax naj bi do konca leta 2021 kupil 2 milijardi odmerkov cepiva na podlagi pogajanj s skupino različnih dobaviteljev cepiv.

Instrument Covax bo kot zavarovalni mehanizem zmanjšal tveganje za proizvajalce, ki jih skrbi usoda naložb, če ni zagotovljeno povpraševanje, in za države, ki jih skrbi, da si ne bodo mogle zagotoviti dostopa do uporabnega cepiva.

Zanimivo je, da pri tej iniciativi ne sodelujeta dve pomembni državi - ZDA in Rusija.

Iz zemljevida ki ga je objavil Axios je lepo razvidno, katere države pobudo podpirajo (zeleno), katere pobuda zanima (modra) in katere vanjo niso vključene (sivo).

Ker se je tudi Kitajska pozno pridružila pobudi ni izključeno, da je v prihodnje ne bi podprla tudi Moskva.

Drugače je z Združenimi državami Amerike, ki so verjetno edina država, ki pobudi javno nasprotuje in na prvo mesto postavlja zaščito le lastnega prebivalstva.

Washington je kot razlog za zavračanje pobude navedel »vpliv koruptivne Svetovne zdravstvene organizacije in Kitajske.«

Kar se tiče ponovnega zagona svetovnega gospodarstva, pa je dobra novica, da kitajsko že okreva.

Kar se tiče ponovnega zagona svetovnega gospodarstva, pa je dobra novica, da kitajsko že okreva.

Gospodarska rast Kitajske je bila v tretjem četrtletju 4,9 odstotkov.

S tem je Kitajska precej pomagala tudi pri blažitvi posledic pandemije v svetu, saj je ponovno uvažala večje količine blaga.

Vendar je kitajski izvoz še vedno precej višji od uvoza, gospodarstvo pa so pognali tudi veliki infrastrukturni projekti.

Delite članek