REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zeleni vodik združil slovenske energetske družbe

Zeleni vodik združil slovenske energetske družbeNastajanje in uporaba vodika

Slovenske družbe HSE, Plinovodi, HESS in ELES so naznanile, da so na evropski Sklad za inovacije skupaj oddale vlogo za sofinanciranje projekta SLOP2G.

Gre za redko videno prakso povezovanja - kaj je pravzaprav združilo te ključne slovenske energetske družbe?

Projekt SLOP2G naslavlja ključno šibkost, ki jo ima slovensko električno omrežje ob vedno večji proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov.

Obnovljivi viri / vetrnica, fotovoltaika
Nemčija je dosegla 85 % proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov / VIR. Wikimedia

Obnovljivi viri energije kot so recimo sončna energija, hidroenergija in vetrna energija zaradi vremenskih in ostalih vplivov niso kontinuirani, zato je shranjevanje električne energije v času presežne proizvodnje izjemnega pomena.

Projekt SLOP2G predvideva pretvorbo shranjene presežne električne energije v zeleni vodik, ki se ga obenem lahko spreminja celo v sintetični metan.

Projekt SLOP2G predvideva pretvorbo shranjene presežne električne energije v zeleni vodik, ki se ga obenem lahko spreminja celo v sintetični metan.

Tega je moč shraniti v plinovodnem sistemu ter ga industriji ponuditi takrat, ko električno energijo resnično potrebuje.

Zeleni vodik očitno združil slovenske energetske družbe

Slovenske energetske družbe so s projektom SLOP2G dokazale, da se zmorejo s svojim znanjem in inovacijami spreminjati kompleksno področje energetike na okolju prijazen način.

Letalo na vodik Pipistrel
Povpraševanje po vodiku se tudi v Evropi hitro povečuje. Uporabljajo pa ga že tudi letala, na primer slovenskega proizvajalca Pipistrel.
Skupni projekt SLOP2G podpirajo vsa ključna ministrstva in sicer Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za obrambo.

To poudarja tudi mag. Stojan Nikolič, generalni direktor HSE d.o.o., ki je ob oddaji prijave na evropski Sklad za inovacije poudaril, da v HSE »z aktivnim sodelovanjem na projektu pomembno dopolnjujemo mozaik naše dejavnosti, hkrati pa krepimo zavedanje o pomembnosti inovativnih pristopov in rešitev za prehod v brezogljično družbo in podnebno nevtralnost.

Ne nazadnje je to tudi eden od pomembnih ciljev, ki si jih je skupina HSE zadala za prihodnje obdobje.

Projekt, kot je SLOP2G, pa ne nazadnje tudi dokazuje, koliko znanja in izkušenj premore slovenska energetika in kam vse lahko pridemo, če ta znanja in izkušnje združimo.«

Kaj pa država?

Pred državo je še dolga pot na poti popolnega razogljičenja, saj vemo, da je Evropska komisija kar nekajkrat odkimala slovenskemu neambicioznemu Nacionalnemu energetskemu in podnebnemu načrtu.

A na srečo skupni projekt SLOP2G podpirajo vsa ključna ministrstva in sicer Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za obrambo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek