REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbska omrežja pokajo od smeha: kako in zakaj se je srbski predsednik lotil učenja nemščine?

Srbska omrežja pokajo od smeha: kako in zakaj se je srbski predsednik lotil učenja nemščine?Vučić, Orbán in Janša pridigajo ljubezen in spravo ... Foto: Igor Mekina

Da »tudi narcisom ni enostavno te dni – Vučić in nemščina,« je na družbenih omrežjih opozoril Svarun.

Naučil sem se nekaj pomembnih stavkov, ki se tičejo boja proti koronavirusu.

Na posnetku je videti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako sedi v svojem kabinetu in pridno posluša nek posnetek v nemškem jeziku. Glas, ki govori, se zdi znan

Nato Vučić prekine vajo, ustavi predvajanje posnetka, pogleda v kamero in razloži: »Angelo Merkel vsi poslušajo v Evropi s pozornostjo, seveda tudi jaz. Toda tokrat pa sem uspel izkoristiti njen govor – in to je menda unikaten primer – za to, da se učim nemščine. Naučil sem se nekaj pomembnih stavkov, ki se tičejo boja proti koronavirusu. Zato bi vsem začetnikom kot sem sam, priporočil, da uporabljajo njene besede, njene fraze, ker le na ta način bodo dobro obvladali tudi vse tisto novo, kar prihaja v nemškem jeziku.«

Po tem se zares zahvali gledalcem za njihovo pozornost v nekoliko polomljeni nemščini.

Vučić je posnetek svojega najnovejšega uspeha objavil tudi na svojem Instagram računu.

To je le še en v vrsti dosežkov srbskega predsednika, ki se je pred tem »proslavil« z znanjem kitajščine, ko se je konec decembra leta 2019 želel prikupiti in zahvaliti kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu na povabilu, da obišče Peking.

Toda Kitajci, ki živijo v Beogradu in so jim predvajali Vučićev nagovor, niso bili prepričani, če res gre za – kitajščino.

Toda nič ne de – srbski predsednik obvlada znanje več tujih jezikov, pred časom se je na primer hvalil, da se vsak dan vstaja ob 5. uri zjutraj, da bi se učil ruščine.

Nedavno pa je v neki televizijski oddaji razkril, da je kot otrok sanjal, da bo – ko bo velik - postal košarkarski trener.

Nato so vse presenetili posnetki z začetka letošnjega šolskega leta, ko so kamere »slučajno« ujele Vučića v učilnici.

Novica se je glasila, da se je res vpisal na tečaj za trenerja na visoko športno strokovno šolo.

Novico pa je javnosti sporočil kar Vučić osebno, z objavo na Instagramu.

»Drugič v življenju sem postal študent. Tokrat na Visoki športni šoli strokovnih študij, z željo, da postanem košarkarski trener za mlade. Ne boste verjeli, kako srečen sem, ker sem po toliko letih začel uresničevati svoje sanje,« je naznanil volivcem Vučić in temu priložil fotografijo z indeksom in zelo majhno košarkarsko žogo.

Na Vučićevo željo, da izživi svoje otroške sanje se je s krepko mero cinizma ozrl tudi znani srbski košarkarski trener Duško Vujošević, ki je znan kot trpek kritik sedanje avtokratske oblasti v Srbiji oziroma režima Aleksandra Vučića.

Tudi tokrat je Vujošević sesul Vučića, predvsem kot predsednika, enako kot komik Zoran Kesić v priljubljeni satirični oddaji »24 minut«.

Orban, Vučić, Janša - za privatizacijo neodvisnih medijev
Bled, nedavno: Vučić, Janša in Orbán - vsi trije so znani po teptanju medijskih svoboščin. Foto: Igor Mekina

Prigode srbskega predsednika, ki je tako kot slovenski premier Janez Janša zelo blizu madžarskemu Viktorju Orbánu, so pravi navdih za vrsto satiričnih prispevkov.

Lahko si pogledate tudi pesem skupine Puf »Vučiću treneru«, ki pozdravlja odločitev Vučića, da se uči za trenerja in mu napoveduje, da bo sicer imel lahko svojo košarkarsko »peterico«, sestavljeno iz zdajšnjih ministrov, toda le v razvpiti kaznilnici »Zabela«.

Torej, za zapahi, Vučić kot kaznjenec, vsi ministri iz vlade, ki jo je pravkar sestavil - pa tudi …

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek