REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lukašenko na kolenih: »Tanki so na 15 minut od meje, NATO zahteva ponovitev volitev, to bi bila smrt naše države!«

Lukašenko na kolenih: »Tanki so na 15 minut od meje, NATO zahteva ponovitev volitev, to bi bila smrt naše države!«Belorusija vs. Lukašenko. Vir: Twitter

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, za mnoge (poleg Mila Đukanovića v Črni gori) »zadnji dolgovečni diktator v Evropi«, ki je sicer z EU in ZDA zadnjih let imel vse bolj tople odnose, se je po nedavnih volitvah soočil z množičnimi protesti.

Opozicija uradnih rezultatov Lukašenka, ki naj bi zmagal z 80 odstotki glasov - ne priznava.

Objemanje pripadnika beloruskih oboroženih sil Vir:Twitter
V prvi vrsti protestnikov so predvsem mlade ženske, ki objemajo policiste. Vir: Twitter

Vrstijo se protesti in štrajki, policija pa je v razbijanju demonstracij pričela uporabljati prekomerno silo, zaradi česar tudi EU že razmišlja o sankcijah.

Paradoksalno je predvsem dejstvo, da se je Lukašenko v zadnjih letih približal zahodu – podpiral je poglede ZDA in EU na Ukrajino, iskal alternativne energetske vire v Združenih državah Amerike, ki so ga pričele vse bolj podpirati, Vladimirju Putinu pa je odrekel željo, da se Belorusija in Rusija močneje povežeta v federacijo.

Prav zato je moral Putin z drugačnimi reformami spremeniti državni ustroj Rusije.

Aleksander Lukašenko. Vir: Facebook

Toda opozicija v Belorusiji, ki trdi, da so bile zadnje volitve »ukradene« ima sedaj podporo v državah EU.

Zato se je Lukašenko pričel ponovno vse bolj opirati na Putina, s katerim je imel sredi protestov daljši telefonski pogovor.

Nato je Lukašenko opozoril (so)državljane, da so tanki in letala zveze NATO na le 15 minut od zahodne meje Belorusije.

»Povečuje se vojna sila na zahodnih mejah naše države,« je svoje podpornike posvaril Lukašenko.

Vladimir Putin. Vir: Facebook
Vladimir Putin. Vir: Facebook

»Vodstvo zveze NATO od nas zahteva, da ponovimo volitve. Če bi jim izpolnili željo, bi to bila smrt naše države!« je poudaril Lukašenko.

»Skupaj z vami, kljub težavam in nesrečam, smo zgradili to čudovito državo. Komu ste vi odločili, da jo predate je zbrano množico vprašal Lukašenko.

»Če kdorkoli odloči, da preda to državo, se bom temu zoperstavil, pa čeprav mrtev je naposled dahnil Lukašenko in v znak hvaležnosti pred svojimi pristaši, ki so se zbrali na Trgu neodvisnosti v Minsku celo pokleknil pred njimi.

»Hvala vam. Prvič v svojem življenju sem na kolenih, pred vami. Vi ste to zaslužili,« je dodal Lukašenko.

»Litva, Latvija, Poljska in Ukrajina nam ukazujejo, da naj organiziramo nove volitve,« je dejal Lukašenko in zatrdil, da tega ne bo dovolil. Za nasilje in ulične nemire je obtožil opozicijo.

Prepričan je, da so bile volitve poštene, ker ni mogoče ponarediti 80 odstotno podporo.

Medtem je Rusija potrdila, da je pripravljena ponuditi vojaško pomoč Belorusiji, če bo to potrebno, v skladu s kolektivnim sporazumom Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), saj se na Belorusijo »izvaja zunanji pritisk.«

»Ko gre za vojaško komponento ima Belorusija z Rusko federacijo že obstoječi dogovor v okviru CSTO. Ti elementi spadajo tudi pod ta dogovor. Zato sem se dolgo pogovarjal s predsednikom Putinom o aktualni situaciji. Moram reči, da sem fasciniran, kako dobro pozna vse, kar se dogaja,« je dejal Lukašenko, ki se ne ozira na dejstvo, da so mu protestniki že kupili - enosmerno vozovnico za Haag.

Glede štrajkov pa je dejal, da predstavljajo »nož v hrbet« Belorusije.

»Kakšen pristop je to? Predsednik, vlada, vsi se mučimo, da bi sebi priskrbeli vsaj neko plačo. Podjetja delajo, dajemo neverjetno pomoč. In – kaj? Nož v hrbet?« se je vprašal Lukašenko.

Dodal je, da v Belorusiji imajo itak že preveč delavcev in da tistim, ki protestirajo, ni več potrebno delati v tovarnah.

»Pazite, imamo preveč delavcev v naših tovarnah, naj ti ljudje gredo. Tem ljudem ni potrebno zagotoviti mesta v tovarnah,« je dodal.

Vse torej kaže, da se proces demokratizacije Belorusije nadaljuje, kar kažejo tudi posnetki množičnih shodov z ulic beloruskih mest.

V prvi vrsti protestnikov so predvsem mlade ženske, ki objemajo policiste.

Policisti in pripadniki vojske pa so v številnih primerih prav zato že spustili svoje ščite in s tem pokazali, da so na strani ljudi, ki si želijo sprememb.

Pojavili so se tudi posnetki iz katerih je videti, da so se številni pripadniki vojske in policije odločili sleči in odvreči uniformo, ter odpovedati poslušnost Lukašenkovem režimu.

Belorusija je v strateškem pomenu zelo pomembna za Rusijo, podobno kot Ukrajina in tudi v tem primeru bodo zahteve po stabilnosti, varnosti in ravnotežju sil očitno preglasile zahteve po višjih standardih demokracije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek