REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Rim je antifašistično mesto«: Županja Rima onemogočila ustanovitev muzeja fašizma v italijanski prestolnici

»Rim je antifašistično mesto«: Županja Rima onemogočila ustanovitev muzeja fašizma v italijanski prestolniciMussolini - grobnica in spominki. Vir: Twitter

Županja Rima Virginia Raggi se je odločila, da zavrže možnost ustanovitve muzeja fašizma v Rimu in s tem blokirala predlog, ki ga je pred tem sicer podalo gibanje Petih zvezdic.

V imenu gibanja je predlog podpisala svetnica Gemma Guerrini.

»Rim je antifašistično mesto. V zvezi s tem ne sme biti nesporazuma,« je dejala Raggijeva.

Ideji o ustanovitvi muzeja, ki bi bil posvečen fašizmu so nasprotovali tudi v italijanskem združenju partizanov ter Demokratski stranki.

Rim je antifašistično mesto. V zvezi s tem ne sme biti nesporazuma.

Njen sekretar za regijo Lazio Bruno Astorre je za tiskovno agencijo Ansa dejal, da bi bila to »klofuta v obraz mestu, ki je dobilo zlato medaljo zaradi odpora in številnih žrtev v času fašističnega režima.«

Svetniki gibanja Petih zvezdic, ki mu pripada tudi županja, so si namreč zaželeli muzej, ki bi nekritično prikazoval fašistično obdobje, tako da bi lahko postal neke vrste drugi Predappio, mesto, kjer je bil rojen in je pokopan Benito Mussolini.

Benito Mussolini
Benito Mussolini

Ta kraj je namreč postal neke vrste »romarska pot« za fašiste in tiste, ki poveličujejo to obdobje zgodovine.

Skrajni cilj muzeja bi bilo prikazovanje, da je fašizem za Italijo 'naredil tudi nekatere dobre stvari.'

Skupina javnih delavcev, med katerimi je tudi nekdanji predsednik poslanske zbornice Luciano Violante, je prepričana, da bi Rim potreboval kvečjemu muzej, ki bi prikazoval in predstavljal trpljenje, ki ga je fašizem povzročil Italiji.

Prav tako so opozorili, da bi italijansko glavno mesto potrebovalo muzej o holokavstu, ki ga načrtujejo in napovedujejo že dolgo let, rimska mestna uprava pa ni naredila nič za njegovo uresničitev.

Županja Raggi je intervenirala po članku v časniku La Repubblica, v katerem je bila citirana poslanka Guerrini, ki je dejala, da bo namen muzeja zoperstavljanje »zanikanju in ignoranci.«

Že to je nakazovalo, da naj bi bil glavni namen muzeja proslavljanje obdobja fašizma.

Pobuda za ustanovitev muzeja bi morala biti vložena v torek.

Mussolini - spominki
V Predappiu se še danes gnetejo številni obiskovalci in oboževalci duceja.

Svetniki gibanja Petih zvezdic so sicer trdili, da naj bi bil muzej tudi »kritičen do fašizma«, vendar niso uspeli prepričati ostale poslance.

Ker ni bilo zagotovil, da bo muzej prikazoval zločine fašizma, podobno kot muzeji, ki prikazujejo zločine nacizma v Nemčiji, so bili tudi v združenju partizanov prepričani, da bi bil skrajni cilj muzeja prikazovanje, da je fašizem za Italijo »naredil tudi nekatere dobre stvari.«

Pri tem so navajali tudi politike, ki radi citirajo Mussolinija in z nostalgijo opisujejo obdobje fašizma.

Virginia Raggi
Županja Rima Virginia Raggi. Vir: Twitter

Sicer pa nekateri spomeniki iz časov Mussolinija še vedno stojijo tudi v Rimu – na primer obelisk, z besedami »Mussolini Dux« oziroma »Duce Mussolini«.

Italija tudi nikoli ni obsodila svojih vojnih zločincev iz časa fašizma, prav tako pa v šolah niso ustrezno podučevali mladih generacij, zato imajo mnogi Italijani še danes izkrivljene poglede na to obdobje zgodovine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek