REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za bruhat: Pivčeva prenočevala v Izoli na občinske stroške, sedaj to zanika, račune pa so naknadno »popravili«

Za bruhat: Pivčeva prenočevala v Izoli na občinske stroške, sedaj to zanika, račune pa so naknadno »popravili«Sporno: Aleksandra Pivec, župan iz vrst DeSUS Danilo Markočič in račun, ki ga je poravnala občina Izola. Vir: Facebook, Instagram

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je zapletla v nov škandal zaradi kršitve integritete in nasprotja interesov, pri tem pa je globoko zabredla v še hujše neresnice kot v primeru plačila stroškov ob družinskem prenočevanju v režiji podjetja Vinakras.

V petek, 12. junija, je namreč po poročanju RTV SLO s svojim strankarskim kolegom, županom Izole Danilom Markočičem na pot pospremila projekt ribiškega muzeja v Izoli.

Ministrica se pravzaprav obnaša, kakor da bi bila država dolžna poskrbeti in plačevati zasebne užitke ne samo nje, temveč tudi njenih sinov.

To je že sprožilo pravi hudournik odzivov na družbenih omrežjih.

Zanimivo je tudi, da do ministrice nekoč kritični in predvsem bolj desno usmerjeni mediji, ki so ministrico kritizirali že ob aferi SRIPT tokrat – močijo ali pa ministrico celo branijo.

Enako pa velja za stranko SDS in njene koalicijske partnerice.

Hotel Marina
Hotel Marina, kjer je na občinske, torej državne stroške prenočevala kmetijska ministrica in podpredsednica Janševe vlade Aleksandra Pivec.

Vendar je zelo očitno, da je ministrica svoj službeni obisk znova pomešala z zasebnim.

In ob koncu tedna službenega podaljšala v - zasebnega.

V Izoli je bila namreč skupaj s sinovoma, s katerima je bila v petek zvečer tudi nastanjena v izolskem hotelu Marina.

Izolska občina je v hotel predhodno poslala naročilo za dve sobi s pogledom na morje od 12. do 14. junija.

Štiri dni pozneje je hotel občini izdal račun za plačilo 454 evrov.

Računi Aleksandre Pivec

V RTV SLO so račun uspeli pridobiti, čeprav ga izolska občina - skriva.

Iz njega je jasno razvidno, da gre za hotelske storitve za Pivčevo in njena dva sinova.

Ob tem je ministrica zavrnila snemanje v zadevi nove afere (Izola), v telefonskem pogovoru pa je novinarje vprašala, »zakaj je treba delati cirkus?«, in znova - kot v primeru afere Vinakras - zatrdila, da je bil »to v celoti službeni obisk.«

Dodala je, da ni nameravala ostati v Izoli, a da naj bi jo župan Markočič preprosil, da ostane zaradi ribiške problematike.

Pivčeva je povedala še, da so v soboto ves dan pluli z ribiško barko in se z ribiči pogovarjali o koncesijah, vendar ribiči tega niso potrdili, saj ni nobenega, ki bi se tega dogodka s Pivčevo sploh spominjal.

Ministrica si očitno domišlja, da zakoni te države zanjo ne veljajo. Toda kljub temu vsaj za zdaj nič ne kaže, da bo zares letela. Vir: Facebook

Še več: pod sobotno fotografijo, ki jo je dan pozneje objavila na Instagramu, ni videti nobenega ribiča.

Ob omenjeni fotografiji pa je ministrica zapisala: »Čas za najdražje, čas za družino«, hkrati pa je objavila še več povsem »neslužbenih« fotografij okolice.

V tem, da ji je račun plačala občina, sama ne vidi ničesar spornega, za sinova pa pojasnjuje, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu, na koncu pa da »sta spala pri prijateljih.«

V »njuno sobo« pa naj bi se nastanila dva varnostnika.

Toda sum na resničnost besed ministrice tokrat mečejo tudi spremembe ob izdajanju računov izolskega hotela.

Ob tem velja spomniti tudi na dejstvo, da je zavrnila pokazati računov za bivanje na posestvih Vinakrasa, za katere je trdila, da jih je plačala iz lastnega žepa ...

Kar je seveda izzvalo huronske odzive na družbenih omrežjih, kot je spodnji majkemi original račun.

Po tem, ko se je zgodila afera zaradi pohajkovanja ministrice na posestvih podjetja Vinakras, so zato v Izoli že izdan račun hotela Marina naknadno »popravljali« z dobropisi.

In zaradi domnevnih napak s turistično takso, so iz računa oziroma uporabnika storitev, ki jih je plačala izolska občina naposled izbrisali imeni sinov ministrice, tako da je bil na koncu prvotni hotelski račun za prenočitev v dveh hotelskih sobah prilagojen potrebam zagovora ministrice, ki se v slabem tednu dni znova mora braniti pred obtožbam, da je zlorabila javna sredstva za osebne namene.

Iz popravljenega računa sta ne le izginili imeni sinov ministrice, ampak na njem pa sedaj ni niti imen varnostnikov.

Na računu za prenočitve sedaj sploh ni več nobenega imena.

In ne samo to, izginila je tudi ena soba, ostala je samo tista za Pivčevo toda s podvojeno ceno, da se je pod črto skladalo s ceno prvotnega računa za dve sobi.

V občini trdijo, da je logično, da so ministrici plačali tridnevno bivanje, saj da je prišla na občinsko povabilo, toda če je ministrica bila na obisku službeno, bi bilo v resnici logično in prav, da bi ji stroške plačalo njeno ministrstvo.

Na to, da bi lahko bila zaradi takega ravnanja v konfliktu interesov kdaj pozneje, ko bi občina Izola skupaj z drugimi konkurirala za kakšna sredstva je opozoril tudi dr. Rajko Pirnat.

Občina pa vsekakor ne bi smela plačati stroškov bivanja sinovoma ministrice.

Bogat kulinaričen in izletniški program podjetja Vinakras za podjetno ministrico in njeno družino ... Vir: Facebook
Ministrica Aleksandra Pivec se obnaša, kakor da bi bilo njeno ministrstvo nasledno kraljestvo, njena družina pa del kraljevske lože. Vendar je pri tem pozabila, da ni kraljica in da ne živi v kraljevini, pač pa v republiki.

»Če je šlo za družinske člane, torej za zasebne potrebe ministra, potem pa čisto v nobenem primeru to ni dovoljeno in gre za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,« je dejal Pirnat in dodal, da bi za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije šlo tudi v primeru, če bi občina ministru plačala prenočitev, čeprav ta v občini ne bi bil na službeni poti.

Ministrica je ob tem že doslej nekaznovano storila celo vrsto prekrškov in napak.

Lani se je izvedelo za nepravilnosti pri projektu SRIPT, ko je bila ministrica v prejšnji vladi in ko je DeSUS še vodil Karl Erjavec.

Nepravilnosti pri tem projektu so ugotovili na gospodarskem ministrstvu, tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sklenila, da je Pivčeva kršila tri člene zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ker KPK ni prijavila, da poleg opravljanja funkcije opravlja še delo pri tem projektu.

Prejšnji teden je KPK vnovič začel predhodni preizkus proti Pivčevi glede njenega junijskega obiska na Krasu in nastopa v oglasnem video spotu podjetja Vinakras.

Dokazov, da je račune tedaj plačala sama ni pokazala, so se pa medtem na spletu pojavili šaljivi primerki tako izdelanih »računov« pod taktirko podjetne ministrice.

Toda kot kaže primer prenočevanja sporne ministrice v Izoli, to niso samo šale, pač pa se v Sloveniji vse to in celo s strani občinskih organov, dogaja – zares.

Tukaj gre tudi za uslugo župana Danila Markočiča njegovi šefinji. Zanimivo je tudi, da je bila Aleksandra Pivec celo tako skopuška, da za zasebno spanje v Izoli ni uporabila niti svojih bonov.

Ne nazadnje velja spomniti, da je tudi sam župan občine Izola na lokalnih volitvah kandidiral s podporo stranke DeSUS, katere član je.

Torej tukaj gre za uslugo župana Danila Markočiča tudi njegovi šefinji, glede na dejstvo, da si je sporna Aleksandra Pivec priborila mesto kmetijske ministrice in hkrati podpredsednice v Janševi vladi le kot predsednica stranke upokojencev DeSUS.

Sicer pa bi Markočiča in Aleksandro Pivec ter (v tem primeru molčečega) vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo lahko veliko članov stranke upokojencev DeSUS upravičeno vprašalo, ali morda tudi njim, kot članom stranke, v Izoli pripadajo nočitve v hotelu na stroške občine, tako kot predsednici stranke upokojencev.

Povzpetnica: Je nad Aleksandro Pivec le še modro nebo? Vir: Instagram

Zanimivo je tudi, da je bila Aleksandra Pivec celo tako skopuška, da za zasebno spanje v Izoli ni uporabila niti svojih bonov.

Ministrica se pravzaprav obnaša, kakor da bi bila država dolžna poskrbeti in plačevati zasebne užitke ne samo nje, temveč tudi njenih sinov.

Kakor da bi bilo njeno ministrstvo nasledno kraljestvo, njena družina pa del kraljevske lože.

Vendar je pri tem pozabila, da ni kraljica in da ne živi v kraljevini, pač pa v republiki

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek