REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski denar za avtokratske režime: Kako bo velik »uspeh« članic EU v Bruslju ogrozil temelje demokracije

Evropski denar za avtokratske režime: Kako bo velik »uspeh« članic EU v Bruslju ogrozil temelje demokracijeViktor Orbán in EU

Dogovor članic EU na zgodovinskem vrhu v Bruslju konec prejšnjega tedna je bil res zgodovinski.

Toda ne zaradi menda velike vsote, ki naj bi jo Slovenija »dobila« iz fondov EU.

Slovenija je res dobila veliko vsoto, toda povsem primerno in primerljivo tudi z drugimi državami v Evropski uniji.  

Pri tem pa ne bi smeli pozabiti vsaj še dveh zadev – da Slovenija v proračun EU tudi že plačuje in da bo v naslednjih letih (če ne računamo na izredno pomoč zaradi pandemije) postala neto plačnica v proračun EU, kar je vlada poskusila zamegliti.

Že lani je iz EU dobila le nekaj nad 400 milijonov evrov več kot je prispevala, zaradi odhoda Velike Britanije pa se bo to povprečje še znižalo.

Ker je odšla bolj bogata članica, bo v skupini 27 držav Slovenija pač postala v povprečju »bolj bogata.«

Toda, kot opozarjajo kritiki, bodo sredstva iz naslova pomoči za premostitev krize, ki jo je izzvala pandemija, predstavljala tudi veliko pomoč državam znotraj EU, ki imajo resne težave z demokracijo.

Neto plačnice in prejemnice v EU doslej

Najnovejši sporazum sicer vzpostavlja mehanizem, ki povezuje spoštovanje demokratčnih standardov s koriščenjem paketa finančne pomoči, toda besedilo je podvrženo različnim interpretacijam o tem, kaj so »finančni interesi EU«, ki naj bi jih države članice branile.

EU je zato, da bi dosegla dogovor, pogasila eno gorečo hišo, zanemarila pa požare niže ob cesti.

»Evropska Unija je bila zmeraj zadržana pri delovanju, kadar je šlo za demokratične odklone. Prej so se skrivali za členom 7 in trdili, da ne deluje, ker nimajo pravilnega orodja, zato so sedaj poskusili izdelati nov mehanizem. Težava tega pa je, da bo vsak mehanizem, za katerega bi Madžarska in Poljska glasovali, tako razvodenel, da ga v resnici ne bo mogoče uporabiti,«, ocenjuje za CNN Daniel Kelemen, z univerze Rutgers.

To bi lahko pomenilo, da je »EU zato, da bi dosegla dogovor pogasila eno gorečo hišo, zanemarila pa požare niže ob cesti,« ocenjuje CNN.

To pa je za EU še posebej nevarno.

»Ljudje pogosto pozabljajo, da EU ni sama po sebi država, z lastnimi pooblastili za izvajanje zakonov. Evropska pravna arhitektura vse skupaj drži skupaj. Če neka država ignorira sodbe Meddržavnega sodišča, grozi sodnikom, ki izvajajo evropsko zakonodajo, to ne ogroža samo demokracije, pač pa Unijo v celoti,« opozarja Daniel Kelemen.

Poljska je že sprejela zakonodajo, ki omogoča kaznovanje sodnikov, ki bi sodili v nasprotju z ocenami vlade.

S tem pa ne morejo niti neodvisno izvajati evropske zakonodaje.

Janez Janša in Viktor Orban
Janez Janša in Viktor Orbán. Vir: Twitter

»Če so sodniki pod nadzorom vlade, kako lahko druga članica EU izroči kriminalca takšni, drugi članici. Ne morejo zagotoviti, da bo oseba imela pošteno sojenje, še posebej ne v državah, kjer se izvajajo pritiski na politične oporečnike,« opozarja Kelemen.

Še huje pa je to, da bi se takšna praksa lahko – razširila.

To pa se je že videlo v primeru Madžarske, kjer je Viktor Orbán odigral zelo odločno vlogo.

Njihov cilj je, da zadržijo svoj vpliv znotraj EU, medtem pa pobirajo evropski denar, s katerim poganjajo svoje režime.

»Njihov cilj je, da zadržijo svoj vpliv znotraj EU, medtem pa pobirajo evropski denar, s katerim poganjajo svoje režime,« opozarja Kelemen.

Žalostna realnost je, da tisti, ki kršijo pravila EU več ne bežijo pred EU, pač pa postajajo celo glavni igralci.

In zato bo zadnji »velik uspeh« v Bruslju v prihodnosti prinesel tudi nove nevarnosti, ki bodo ogrožale demokracijo v Evropski uniji.

 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek