REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plačilo: Janša Orbanu »vrnil dolg« in Slovenijo v EU razkril kot oprodo Madžarske

Plačilo: Janša Orbanu »vrnil dolg« in Slovenijo v EU razkril kot oprodo MadžarskeJanša uboga Orbana

Zgodilo se je to, kar smo mnogi napovedovali že precej časa. Slovenija je v Bruslju potrdila znan Friedmanov izrek, da »ni zastonj kosila«.

Le malo predno so voditelji EU ob 19. uri v nedeljo, po dveh napornih dnevih evropskega vrha sedli k večerji, je slovenski predsednik vlade javno priznal, da je Slovenijo popeljal na »madžarsko-poljski vlak.«

Slovenija se je namreč, kot je poročal tudi Financial Times, pridružila Poljski in Madžarski pri nasprotovanju zahtevi držav severne Evrope, predvsem Nizozemske, da je finančna pomoč zaradi pandemije članicam EU povezana tudi s spoštovanjem vladavine prava in večinskim odločanjem v EU.

Glede povezave izplačila evropskih sredstev in spoštovanja vladavine prava, čemur je najbolj naklonjena Nizozemska, Madžarska in Poljska nasprotujeta in vztrajata, da te povezave ne sme biti.

Madžarski premier Viktor Orban je celo zagrozil z vetom.

Ob tem je bil oster do nizozemskega premierja Marka Rutteja, za katerega je dejal, da ga ta »sovraži« in da hoče »kaznovati« Madžarsko, ker pač meni, da madžarska ni pravna država.

V EU Janša posluša Madžarsko
V EU Janša zagovarja interese Madžarske

Spor je ob tem nastal tudi zaradi višine sredstev, kar pa je v tem primeru manjšega pomena.

Glede izplačila evropskih sredstev in spoštovanja vladavine prava, čemur je najbolj naklonjena Nizozemska, Madžarska in Poljska nasprotujeta in vztrajata, da te povezave ne sme biti.

Sprva je bilo v 750-milijardnem skladu za okrevanje predvidenih 500 milijard evrov za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, a se razlika med številkama vse bolj zmanjšuje ...

Dogovor pa oddaljuje.

»Varčna četverica« (Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska) naj bi ob podpori Finske kot svojo zadnjo ponudbo predlagala sklad za okrevanje v vrednosti 700 milijard evrov, od tega polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila.

Da bi poiskali kompromisno rešitev se je predsednik Evropskega sveta Charles Michel najprej sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Sledilo je še več drugih srečanj.

Z Michelom se je skupaj z voditelji iz Hrvaške, Bolgarije, Romunije in Malte srečal tudi slovenski premier Janez Janša, ki se je v soboto dvostransko sestal s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim, nato pa še s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Janša je ob tem za slovenske medije trdil, da »zahajanje v stranske teme preprečuje osredotočanje na ključne probleme.«

Janšo je strah, da jih ne dobi po prstih od Orbana

S tem se je pridružil Madžarski in Poljski, ki že ves čas nasprotujeta načrtovani povezavi med evropskim denarjem in spoštovanjem vladavine prava.

Po navedbah diplomatskih virov ju je pri tem v razpravi na vrhu podprla - Slovenija.

O tem je poročal tudi Financial Times.

Neprijetno resnico, da se je Slovenija znašla v izraziti manjšini držav, ob boku Poljske in Madžarske, ki se v EU že nahajata v postopkih, ki lahko privedejo celo do odvzema glasovalnih pravic, je predsednik slovenske vlade poskusil prikriti z ostrimi napadi na slovenske medije, opozicijske politike in komentatorje na družbenih omrežjih.

Mnogi med njimi so izražali svojo osuplost in zgroženost nad tem, da Slovenija nasprotuje povezovanju finančne pomoči z vprašanjem vladavine prava.

Neprijetno resnico, da se je Slovenija znašla v izraziti manjšini držav, ob boku Poljske in Madžarske, je predsednik slovenske vlade poskusil prikriti z ostrimi napadi na slovenske medije, opozicijske politike in komentatorje.

Na ta način namreč EU ravna tudi, ko pomaga državam izven EU, ob tem pa je EU tudi sama med svoja temeljna načela zapisala prav vladavino prava.

Britanski časopis FT je v povezavi s tem na Twitterju zapisal, da »se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic.«

Kako je mogoče, da temu nasprotuje Janez Janša, ki je v politiko vstopil prav s praporom obrambe človekovih pravic in so tisoči v Sloveniji konec osemdesetih podpirali njega samega prav zaradi obrambe človekovih pravic – je mnoge v Sloveniji presenetilo.

Janša se je na poročanje Financial Timesa odzval z besedami: »Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo ... Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora ... Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov.«

Orban in Janša Vir:Twitter
Veselo: Viktor Orban in Janez Janša. Vir: Twitter

Toda če bi bilo res tako, potem bi Slovenija lahko podprla najbolj učinkovit način odločanja, ki ga pozna sodoben svet – odločanje s kvalificirano večino, ki se v EU uporablja na številnih področjih.

Na ta način posamezne članice ne bi mogle blokirati odločitve večinske EU.

Z zavračanjem tega načela pa je slovenski premier dejansko vztrajal, da »varčne« države dajo denar drugim brez možnosti vpliva na porabo.

Znano pa je, da so nekatere države, na primer prav Madžarska, že doslej zelo širokogrudno zlorabljale evropska sredstva za krepitev avtoritarne oblasti v državi.

In del teh sredstev, ki niti ni tako majhen – gre pa za več milijonov evrov nepovratnega, enostranskega toka denarja iz sfere podpornikov in tajkunov Viktorja Orbana – pa se je stekel tudi v Slovenijo, v glasila, ki so blizu SDS kot so Nova24TV, Demokracija, Škandal in podobna trobila Janševe stranke.

Janez Janša je s tem samovoljno spremenil tudi zunanjepolitično usmeritev države, ki je bila sicer potrjena v parlamentu.

In za to Janša ni imel mandata, ugotavljajo tudi kritiki na družbenih omrežjih.

Janez Janša je s tem samovoljno spremenil tudi zunanjepolitično usmeritev države, ki je bila sicer potrjena v parlamentu.

Na to se je prva odzvala evropska poslanka in voditeljica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon, ki je prav tako na Twitterju zapisala, da je »umeščenost Slovenije med jedrne države EU-ja ena najpomembnejših zunanjepolitičnih usmeritev, potrjena tudi s strategijo zunanje politike, sprejete v državnem zboru. Predsednik vlade samovoljno zapušča klub jedrnih držav, vrednote EU-ja, vladavino prava!?«

S tem pa Slovenijo, v nasprotju z njeno začrtano zunanjepolitično usmeritvijo, na mednarodni ravni uvršča med manjšino držav znotraj EU.

Obenem pa Sloveniji povzroča škodo tudi z nasprotovanjem tudi spoštovanja načel pravne države, kar je povsem razumen pogoj tudi za dodeljevanje pomoči v tem primeru.

EU namreč državam, ki ne spoštujejo človekovih pravic ne podeljuje pomoči niti izven meja EU, še toliko manj razlogov pa seveda je, da bi zato takšno pomoč dodeljevala znotraj EU.

Omenjeni dogodki lepo kažejo, kam lahko privede korupcija tako na domači kot mednarodni ravni.

Anže Logar in Viktor Orban

Omenjeni dogodki lepo kažejo, kam lahko privede mednarodna korupcija. Zelo očitno je, da mora predsednik slovenske vlade vračati usluge in podpirati avtoritarnega madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana tudi zaradi obilne finančne podpore, ki priteka iz finančnega omrežja Orbana ter njegovih tajkunov in konča svojo pot v medijih SDS.

Zelo očitno je, da mora predsednik slovenske vlade vračati usluge in podpirati avtoritarnega madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana tudi zaradi obilne finančne podpore, ki priteka iz finančnega omrežja Orbana ter njegovih tajkunov in konča svojo pot v medijih SDS, posredno pa se spreminja tudi v propagandne učinke, ki nato krepijo volilni rezultat te stranke na volitvah.

In ker ni zastonj kosil, mora Slovenija hvaležno izkazovati vdanost Orbanovi Madžarski ter tej vse bolj osamljeni državi igrati vlogo enega od redkih zaveznikov v Evropi.

Ker ima podobne težave tudi Poljska je hkrati zelo očitno, da tako nizko kot Slovenija v EU ni padla še nobena druga država.

Slovenija je v EU postala mlinski kamen okoli vratu EU in ovira na poti za doseganje dogovorov.

In pri tem, da bi bila sramota še večja, Slovenija odločanje v EU ni blokirala zaradi lastnih vitalnih interesov, na primer meje s Hrvaško, pač pa za račun Madžarske oziroma Viktorja Orbana.

Korupcija na mednarodni ravni, ki jo zrcali predsednik SDS Janez Janša pa je zdaj uničila tudi tisto najbolj sveto, zaradi česar je Slovenija sploh nastala in na kar se Janez Janša ves čas tudi zaklinja: slovensko suverenost in samostojnost.

To kar predsednik vlade počne je namreč enako, kakor da bi sosednji Madžarski za pest drobiža prodal slovensko neodvisnost.

Sramotno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek