REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je »rumenkotom« odklenkalo, saj so znani glasbeniki med Janšo in Magnificom podprli - slednjega?

Je »rumenkotom« odklenkalo, saj so znani glasbeniki med Janšo in Magnificom podprli - slednjega?Magnifico tarča rumenih jopičev, Modrijani in Avseniki tudi ...

Na glasbenika Roberta Pešuta Magnifica so se te dni usule kritike povsem neinformiranih in zavedenih gledalcev provladnih medijev, ki so jim servirali neresnično zgodbico o tem, da naj bi v izjavi za televizijo Al Jazeera žalil narodno-zabavno glasbo.

Toda izjava je bila zlonamerno vzeta iz konteksta. Zato so ga številni glasbeniki, tudi avtorji in izvajalci narodnozabave glasbe - podprli.

Na primer Modrijani in Avseniki.

Kar je imelo za posledico, da so se jim t. i. »rumeni jopiči«, ki javno podpirajo koalicijsko vlado Janeza Janše takoj po podpori Magnifica – nemudoma javno odrekli.

»V tem intervjuju me je presenetil, ko je na pamet zapel Avsenikovo pesem s pravim besedilom, v svojem studiu pa ima dedkovo sliko,« je povedal Sašo Avsenik.

Glasbeniki, ki ga poznajo, zatrjujejo, da je Magnifico o slovenski glasbi vedno govoril spoštljivo.

Za oddajo Al Jazeera je namreč razlagal, kako se karakter Slovencev razlikuje od balkanskega: »Vse se dogaja znotraj, redko pa se vidi zunaj. To ne pomeni, da je nekdo slabši ali boljši, samo čustva ne pridejo tako zlahka ven.«

In to, je dejal, se pozna v narodno-zabavni glasbi, ki se morda Balkancem zato zdi smešna. »Mola sploh ni. Zato se zapakira zelo žalostne besede, ampak vse v duru,« je še dejal v izjavi.

Pod črto: njegovo opažanje ni bilo v ničemer žaljivo.

Skrajno žaljivi pa so bili zapisi na njegov račun.

Magnifico se njih ni želel javno odzivati.

Dejal je, da bi le povzročil nove prepire.

A glasbeni kolegi, ki ga poznajo, so mu stopili v bran in pravijo, da nikoli ni zaničeval narodne glasbe.

»V tem intervjuju me je presenetil, ko je na pamet zapel Avsenikovo pesem s pravim besedilom, v svojem studiu pa ima dedkovo sliko,« je povedal Sašo Avsenik.

Na podoben način so na družbenih omrežjih Modrijane nekateri začeli povezovali z desnico samo zato, ker so se pred leti udeležili molitvenega zajtrka.

»Modrijani se s politiko ne ukvarjamo. Včasih vidimo, da nas ti in oni omenjajo brez naše vednosti, a se s tem ne obremenjujemo in o tem ne dramatiziramo,« je izpostavil Blaž Švab, član Modrijanov.

Pri tem pa so se mnogi posmehnili tudi rumenim jopičem, ker se jim je tako očitno ponesrečilo postavljanje »svetovnega rekorda« s številnimi harmonikarji v centru Ljubljane.

Bili so napovedani, potem pa jih je prišla le peščica, pa še ti so se večinoma skrivali pred dežjem v bližnjih lokalih ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek