REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump podpisal ukaz za izvajanje »ofenzivnih kibernetskih operacij« v tujini

Trump podpisal ukaz za izvajanje »ofenzivnih kibernetskih operacij« v tujiniTrump na udaru hekerjev

Britanski nacionalni kibernetski center je Rusijo obtožil, da je leta 2019 poskusila ukrasti rezultate raziskav koronavirusa.

Rusija je te trditve sicer že zanikala.

Toda podobna razkritja prihajajo tudi o delu ameriških obveščevalnih služb.

Leta 2018 je na primer Donald Trump dal ameriški obveščevalni agenciji CIA večja pooblastila za izvajanje kibernetskih operacij v tujini.

To je bila kombinacija destruktivnih zadev – zadev, ki so se vžgale ali eksplodirale – pa tudi javnega razširjanja podatkov: Curljanja ali zadev, ki so bile videti kot curljanje.

Rezultat tega je bilo več kibernetskih operacij in razkritij, ki so prizadele iranske in ruske vohunske agencije, poroča ZDNET.

V resnici je ameriški predsednik s svojim ukazom dal agenciji CIA pravico do izvajanja »ofenzivnih kibernetskih operacij« po vsem svetu.

CIA seveda že ima pravice do prikritega zbiranja podatkov, toda to je bil še korak naprej.

Cia in šifratorji

»To je bila kombinacija destruktivnih zadev – zadev, ki so se vžgale ali eksplodirale – pa tudi javnega razširjanja podatkov: Curljanja ali zadev, ki so bile videti kot curljanje,« je dejal nekdanji uslužbenec ene od ameriških vohunskih agencij za Yahoo News.

Podrobnosti sicer ni razkril, toda reporterji Yahoo News so prepičani, da so nova pooblastila Cie povezana s serijo hekerskih napadov ter razkritij podatkov in sicer:

  • Razkritje hekerskih orodij in zlonamernih programov APT34, iranske hekerske skupine, na Telegramu.
  • Kompromitacija vohunov Iranske revolucionarne garde (IRGC) tako, da so bila na Telegramu objavljena njihova polna imena, domači naslovi, telefonske številke in profili na socialnih omrežjih.
  • So objavili podrobnosti o 15 milijonih plačilnih karticah, povezanih z iransko IRGC.
  • So vpadli v računalnike dveh programerjev, ki sta izdelovala kibernetska orožja za rusko FSB in te podatke delili preko online hekerske skupine Digital Revolution.

Takšne operacije pred tem nikoli niso bile odobrene s strani prejšnjih ameriških administracij, ki so bile zmeraj previdne, saj jih je bilo strah povračilnih napadov.

Toda leta 2018 je Trump odstopil od te politike in podpisal dokument, imenovan »predsedniške ugotovitve«, kar je CIA omogočilo, da opravi prikrite ofenzivne operacije po lastni izbiri in ne pod nadzorom Sveta za nacionalno varnost.

Nekateri uradniki so bili ob tem zaskrbljeni zaradi povračilnih akcij, drugi pa zaradi pomanjkanja nadzora nad Cio.

Druge lokacije napadov teh operacij so še zaupne narave, vendar je znano, da so bile tarče v Rusiji, Kitajski, Iranu in Severni Koreji.

Učinek zelo podobnih operacij, ki so verjetno maslo Izraela, lahko vidimo te dni tudi v Iranu, kjer so nastali požari in eksplozije v več tovarnah, povezanih z jedrskimi ali oboroževalnimi programi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek