REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Blamaža: »Vardisti« v Ormožu maltretirajo turiste in domačine, vlada molči in to dopušča, ukrepa le občinski svet

Blamaža: »Vardisti« v Ormožu maltretirajo turiste in domačine, vlada molči in to dopušča, ukrepa le občinski svet»Vardisti« pozirajo novinarju britanskega Reutersa ob Kolpi. Vir: Twitter

Ormož je postala prva slovenska občina, ki je s sklepom občinskega sveta odrekla gostoljubje vsem različnim »vardam« in jih na območju občine razglasila za nezaželene. Vlada pa molči.

Odstopljeni notranji minister Aleš Hojs tudi.

Vse to je posledica dveh dejstev – nadlegovanja turistov in prebivalcev Ormoža s strani pripadnikov uniformiranih tolp ter pasivnosti vlade, ki zakonodaje ni ustrezno spremenila in je s tem samooklicanim vardam dejansko omogočila, da se gibljejo v »sivi coni«, na sami meji zakonitega ravnanja, ki ga člani varde neredko tudi prestopajo.

Po poročanju PO TV se je že v začetku junija zgodil incident v kampu Templarjevo posestvo v občini Ormož, ko so člani Šiškove varde nadlegovali lastnika kampa Denisa Cizarja, hodili po njegovi posesti in ga obtoževali, da tihotapi nelegalne migrante, ter mu grozili, da ga bodo opazovali.

Vse to je posledica dveh dejstev – nadlegovanja turistov in prebivalcev Ormoža s strani pripadnikov uniformiranih tolp ter pasivnosti vlade, ki zakonodaje ni ustrezno spremenila in je s tem vardam dejansko omogočila, da se gibljejo v »sivi coni«, na sami meji zakonitega ravnanja, ki ga člani varde neredko tudi prestopajo.

Po incidentu je občinski svet Občine Ormož na predlog društva in svetniške skupine GPS v ponedeljek soglasno izglasoval sklep, s katerim je obsodil delovanje Štajerske varde in drugih podobnih skupin.

S tem so svetniki pripadnikom varde poslali jasno sporočilo, da so v Ormožu nezaželeni.

Člani varde so po izglasovanem sklepu začeli nadlegovati tudi svetnike, predvsem po družbenih omrežjih, češ da skrivajo ilegalne prebežnike in »da je glavni vir dohodka Ormožanov tihotapljenje ljudi«, pripoveduje član GPS Vid Voršič.

Po Ormožu so se pojavili tudi grafiti »slovenska varda.«

Voršič je za POP TV povedal, da se je v soboto peljal skozi Ormož, ko je zagledal pripadnika varde, ki sta nadlegovala turista iz Francije, ki je 'štopal' po Evropi.

Vardista sta ga celo začela zasliševati, kako je prišel v Slovenijo.

Voršič je pristopil in prestrašenega turista pomiril, nato pa celotni incident prijavil policiji.

Podobna zgodba naj bi se zgodila tudi na železniški postaji na Ptuju, člani varde naj bi od turistov, ki prispejo z vlakom, zahtevali osebne izkaznice.

Vardista v zasedi
»Vardista« na preži v Veliki nedelji. Vir: 24ur.com, POP TV.

Policija je potrdila, da so imeli včeraj okoli 16. ure »v postopku francoskega državljana, za katerega so ugotovili, da pešači proti Madžarski.« Ker državljan ni prijavil vznemirjanja, policisti niso ukrepali.

Je pa malo verjetno, da bi Francoz sploh vedel, da ga že prvič niso ustavili policisti, pač pa 'vardisti.' 

Je pa malo verjetno, da bi Francoz sploh vedel, da ga že prvič niso ustavili policisti, pač pa »vardisti.«   

Vse to je mogoče tudi zato, ker zakonodaja s tega področja ni spremenjena.

Konec januarja letos so v parlamentu obravnavali predlog dopolnitve zakona o nadzoru državne meje in predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerima bi omogočili pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž.

Vendar je tedanja opozicija z Janševo SDS na čelu te predloge zavrnila, podpore pa ni bilo niti v SNS.

V SDS so predlog označili celo za »blamažo«.

Varda slovenačka

»Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati z namenom, da se zaščitijo,« je tedaj povedal Branko Grims.

Tako kot v SDS so tudi v NSi ocenili, da je treba ustaviti in preprečiti nezakonite migracije.

Glede na to je treba takoj izboljšati opremljenost policije, je pozval Jernej Vrtovec.

V SNS pa se niso strinjali s tem, da »se sankcionira tiste, ki želijo migrantom onemogočiti nezakonit vstop v državo.«

V Franciji bi vardisti zaradi poseganja v delokrog policije in maltretiranja turistov plačali več tisoč evrov visoko globo ali pa končali celo v zaporu.

Nekaj mesecev zatem pa lahko vidimo, kako vardisti – blamirajo celotno državo, obenem pa posegajo v delo policije za kar niso pristojni.

In zaradi česar bi v kakšni drugi državi, na primer prav Franciji, zaradi poseganja v delokrog policije in maltretiranja turistov plačali več tisoč evrov visoko globo.

Ali pa končali celo v zaporu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek